ПИСМО АНГЛИСТЕ БРИТАНСКОМ АМБАСАДОРУ: Велика Британија нема морално право…

PISMO ANGLISTE BRITANSKOM AMBASADORU: Velika Britanija nema moralno pravo…

9 jula 2015

deniskif01foto-fonet-a-levajkovic_origOtvoreno pismo Jelene Radojković, direktora Oxford Centra, ambasadoru V. Britanije, NJ.E. Denisu Kifu povodom britanskog predloga Rezolucije o Srebrenici
Poštovani,

Ovim putem želim da izrazim svoje duboko razočarenje kao i ogorčenost povodom predloga britanske vlade koji se odnosi na Rezoluciju o Srebrenici.

Više od 40 godina svog rada i života posvetila sam negovanju i promociji britanske kulture i jezika. Rođena sam u Beču (Vienna, 1944). Studirala sam anglistiku/germanistiku u Hamburgu, Njujorku, Karačiju i Beogradu. Već 25 godina vodim lingvistički centar (Oxford Centar, Beograd/Niš). Kroz našu školu engleskog jezika prošlo je više hiljada studenata, a knjižara Oxford Centar, koja radi u okviru iste organizacije, je za ovih 25 godina u saradnji sa britanskim izdvačkim kućama Oxford, Longman itd. prodala hiljade udžbenika za engleski jezik. Zajedno sa britanskim stručnjacima, organizovala sam mnoštvo stručnih seminara po celoj Srbiji koji su imali za cilj promociju engleskog jezika i kulture, ali i stvaranje tržišta za britanske izdavače.

Pre svega, svoje duboko neslaganje izražavam u pogledu termina genocid koji se koristi u rezoluciji. Sama definicija genocida, kako lingvistički tako i faktički, ne može biti primenjena na slučaj Srebrenica:

1. Žrtve stradale u građanskom ratu u Srebrenici nisu bile žene i deca već naoružani vojno sposobni muškarci. To u osnovi diskvalifikuje termin genocid.

2. Broj žrtava nikada nije utvrđen, a pošto srpska strana nije imala uvid u istraživanja, ne možemo prihvatiti tu kvalifikaciju niti broj žrtava. Broj žrtava utvrđen 2005. bio je 1.180. Na volšeban način taj broj je 2014. godine dostigao 6.400 žrtava, a ove godine pojavom „nekih novih žrtava“ došlo se do broja od 8.000. Pitamo se koliko će žrtava biti npr. 2020. godine?

3. Ceo nemio događaj odvijao se u zaštićenoj zoni UN, koja je podrazumevala demilitarizaciju.

4. Poznato je da su po ulasku srpskih snaga u Srebrenicu evakuisani žene i deca na muslimansku teritoriju. Apsolutno nije jasno kako su se u toj „demilitarizovanoj“ zoni iznenada zatekli naoružani muslimanski vojnici Nasera Orića?

5. DNK analiza dokazano nije pouzdana, a vrlo verovatno je i falsifikovana, jer su bosanski Muslimani potpuno istog etničkog i genetskog porekla kao Srbi, što je istorijski potvrđeno.

6. Veliki broj svetskih i srpskih analitičara tvrdi da je ceo događaj u Srebrenici bio namerno isceniran kako bi se stvorio povod za bombardovanje Srba od NATO, bez odobrenja Saveta Bezbednosti UN. Kao što je poznato, ovaj presedan je otvorio vrata svim budućim ratovima, razaranjima i milionskim žrtvama na Bliskom istoku, u Africi i Aziji u 21.veku.

7. Paradoksalno je da se pravi genocid nad 3.500 srpskih civila u toj istoj Srebrenici ne samo ne podvodi pod genocid nego se ne spominje ni kao ratni zločin. Da ne govorimo o ostalim stradanjima srpskih civila širom bivše Jugoslavije koji su bili mučki ubijani od strane Al Kaide, Mudžahedina, hrvatsko-američke vojske i „savezničkog bombardovanja“.

britanijaslika8. Navodi koji govore o Srebrenici kao najvećem genocidu posle drugog svetskog rata su jedna krajnje manipulisana i lažna konstrukcija i zato, sve dok se ne organizuje kredibilna međunarodna istraživačka komisija, koja bi uključivala i srpsku stranu, ne možemo prihvatiti nikakve kvalifikacije jer one očigledno u ovom trenutku samo služe daljem brutalnom ponižavanju srpskog naroda. Najgore je što ovim činom Zapadna Alijansa pokušava da opravda ničim izazvan raspad Jugoslavije i bombardovanje Srbije, a u krajnjoj instanci i dalje razdvaja i sprečava pomirenje naroda u bivšoj Jugoslaviji. Pitanje je, kome to ide u korist i na čast?

U svojoj istoriji srpski narod nikada nije počinio genocid. Vekovima je živeo sa muslimanima i drugim verskim zajednicama i razvio najveću toleranciju prema svim narodima sveta.

Što se tiče genocida, istorijski najveći ratni genocidi (posle jermenskog u 20. veku) dogodili su se u Prvom i Drugom svetskom ratu nad Srbima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

U toku Prvog svetskog rata stradalo je više hiljada srpskih civila od strane austrijske vojske, a o čemu postoji obimna filmska i foto dokumentacija. Srpska vojska je tada zadivila ceo svet jer je vojne zarobljenike ne samo čuvala nego i hranila na istom „kazanu“, o čemu su svedočili svi zapadni mediji ali isto tako i britanske bolničarke. Srbija je tada izgubila milion i po radno sposobnog i reproduktivnog stanovništva. Žrtve genocida iz Prvog svetskog rata nikada nisu iznete pred svetsku javnost niti je Srbija dobila ikakvu ratnu odštetu.

U Drugom svetskom ratu u najvećem genocidu nad srpskim civilima (1941-1945) u kvislinško-vatikanskoj Hrvatskoj pod okriljem nemačke okupacije, a pod rukovodstvom hrvatskih ustaša, zaklano je oko dva miliona srpskih civila. Dokumentaciju o tome možete potražiti :

BBC documentary – preko pola miliona žrtava;

Spiegel, april 2010 – 1.8 miliona žrtava;

– Karl Heinz Deschner, poznati nemački katolički teolog, u svojim brojnim radovima navodi dva miliona žrtava.

Kao ni sva prethodna stradanja Srba, tako ni ovaj genocid nije priznat od međunarodne zajednice niti je ikada odata pošta ovim milionskim žrtvama.

Takođe, izgleda da smo zaboravili sve žrtve britanskih bombardovanja Srbije u 20. veku, te ostaje pitanje zašto je Britanija bombardovala srpske gradove i civile, a da pritom Srbi nikada u istoriji nisu napali Veliku Britaniju i njenu teritoriju.

britanijacivilizacijaPosle svega navedenog, postavlja se pitanje da li Velika Britanija ima moralno pravo, odnosno kredibilitet, da bude „Judge and the Jury“ ne samo u slučaju Srebrenica nego i uopšte. Koliko je genocida, zločina i otimanja nacionalnih dobara učinjeno u ime i za račun V. Britanije u proteklim vekovima britanskih kolonijalnih ratova na svih pet kontinenata, od Amerike, preko Afrike, Indije i sve do Kine, gde se broj žrtava meri stotinama miliona.

Dakle, arogancija sa kojom se britanska vlada postavlja u slučaju Srebrenice predstavlja ne samo krajnji cinizam nego i uvredu, kako srpskog tako i svih naroda sveta, a ključno pitanje je koji je smisao i cilj ovakvog čina.

Naglašavam da se ovo moje obraćanje odnosi na politiku V. Britanije, nipošto na britanske narode, koji su, uprkos imperijalnom izobilju, imali svoje teške trenutke u istoriji.

Takođe, moje obraćanje nije lično i ovim putem želim da izrazim divljenje prema Vašem odličnom poznavanju srpskog jezika. Nadam se da ćete imati želju i priliku da upoznate najstariju evropsku civilizaciju, koja ne samo da je nastala na teritoriji današnje Srbije (Lepenski Vir, Vinča itd.) nego je srpski narod sve njene tekovine (jezik, mitologija, etnografija…) očuvao i do dan danas, i predao ostalim narodima Evrope (o čemu pišu Gordon Childe, Bryan Sykes, Stephen Oppenhaimer, Collin Renfrew…).

U dobroj veri,

Jelena Radojković
direktor Oxford Centra

KOMENTARI34 komentara

 1. nemanjic says:

  Svaka cast!

 2. nemanjic says:

  Ima jos pametnih, mudrih, postenih i svesnih Srba. Ne citaju svi Srbi Blic i Informer, ne gledaju svi Srbi Pink parove, Grand, B92, Tesku rec, Farmu.... Ne slusaju svi Srbi Jelenu, Natasu, Gogu, Macu, Cicu i Zoricu! Proci ce i ovo vreme gde pametan cuti, budala govori a fukara se bogati!

 3. Apis says:

  Gospođa je predivno izrazila osecanja svih srba ali kome. Krvozednim razbojnicima kojima pravo i pravda ne znace nista. Pa nisu oni zabunom hteli da srbe zigosu kao genocidne nego ciljno sa namerom da nas maltretiraju do unistenja. Pravu istinu svih događanja u SFRJ oni znaju bolje od nas jer oni su autori svih faza unistenja SFRJ.

 4. Svetislav says:

  Svaka cast!

 5. Istina says:

  Apis,U pravu si. Samo jos da dodam, britanske fukare vrlo dobro znaju istinu, siguran sam cak I vise od gospodje Radojkovic. Samim time njihova dvolicnost, licemjerje I saucesnistvo u zlocinu postaju ociglednije.

 6. srpski na srpskom says:

  Bog Vas blagoslovio gospođo Radojković.

 7. Milos says:

  Kladim se da ce dobiti otkaz :(

 8. Za Srbiju says:

  Sve to engleska fukara zna. Odlično pismo. Dobro je da oni saznaju da mi znamo ko je ko.

 9. Maksim says:

  Šta vrijede ovakvi stavovi, kada Srbijom vlada plaćeni politički ološ koji sistematski uništava svaki pokušaj vraćanja narodnog dostojanstva. Samo prisustvo Vučića ovoj "ceremoniji" napraviće više istorijske štete za narod nego što to Britanci mogu i sanjati. Sve se odvija po onoj staroj poslovici "..Srbi će to najbolje sami obaviti!" Ni prvi ni zadnji put u istoriji.

 10. rodoljub zaharijevic says:

  draga gospodjo,svaka vama cast,ali gospodin sa jarecom bradom nema sanse da shvati sta zelite da mu kazete,nazalost opet englezi,1919,1941 ,vwerovatno i djindjic i danas kroz pokusaj sa rezolucijom po svaku cenu,pa sam ocekivao i licitaciju kod sotbija kako bi nekako namakli tekst koji ce biti prihvacen.

 11. PERO says:

  profesorski napisano samo je pitanje koliko to pije vode onome kome je namenjeno i pitanje dal ce ovo pismo napisano iko ikada i pogledati ,i uopste dal ce ovo pismo doci na pravu adresu sve su to sumnje sa cinicnim englezima koji vise nego genocidnom politikom doveli do ubisva mise milionskog stanovnistva indije samo sarad poreza i ostatak stanovnistva morao je da placa porez i za onog koji je u mukama umro e to je politika ujedinjenog kraljvstva i u svrhu boljeg zivota bele rase na osrtrvu oni su ziveli u blagostanju na krvi i smrti drugih i nikad nisu osetili griznju savest da sve stecenio na krvlju je prokleto a po svoj prilici i to kraljevstvo je samo od sebe stvoreno na temeljima krvi ...i zbog toga samog oni nikad i nisu osetili griznju savest za sve svoje genocide ...

 12. Despot says:

  E pa sestro svaka ti je na mestu, samo što si promašila svoj život! Zašto se tolike godine družiš sa takvim izrodima? Radeći za njih ti im činiš uslugu. Daleko lepa kuća i njima i njihovom jeziku i njihovoj kulturi!!!

 13. Slobodan Jarcevic says:

  REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA VLADA U PROGONSTVU 11.000 Beograd, Zmaj Jovina 15 Tel. 011/3427-044 Br. 1802/15 – 10. jul 7523 (2015) AMBASADAMA ČLANICA EVROPSKE UNIJE U REPUBLICI SRBIJI - Ambasadori i otpravnici poslova - Vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu pozdravlja Vašu ekselenciju i želi da vam skrene pažnju na jučerašnju izjavu hrvatskog premijera, Zorana Milanovića – vezanu za ucrtani fašistički kukasti krst na fudbalskom stadionu u Hrvatskoj. Hrvatski premijer je rekao neistinu - u oči svim državnicima Evrope, jer tvrdi da su Hrvati bili najbrojniji antifašisti u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, od 1941. do 1945. Ovim se pokušava obmanuti javno mnjenje Evrope, te su ustanove Evropske unije obavezne preduzeti predviđene mere protiv premijera Hrvatske. Njegova izjava odaje njegovu privrženost fašističkom poretku, jer su skoro svi pripadnici hrvatske nacije bili u fašističkoj vojsci Nezavisne Države Hrvatske, koja je imala dve vojne fašističke grupacije – ustaše i domobrane, koje su otvorile desetak koncentracionih logora smrti, gde su biološki istrebljivani Srbi, Jevreji i Romi. U antifašističkoj vojsci (partizanima) bili su Srbi i preživeli Romi i Jevreji. Srbi su bili ta najbrojnija antifašistička vojska u Drugom svetskom ratu, a bili su najviše stanovnici Republike Srpske Krajine (Zone pod zaštitom UN), čije borce i boračke potomke je hrvatska vojska prognala od 1990. do 1995. godine, u broju od 800.000 Srba. Premijer Hrvatske, gospodin Zoran Milanović, nije spomenuo da je progon potomaka antifašističkih boraca veća privrženost fašističkoj ideologiji, nego crtanje kukastog krsta na fudbalskom stadionu. Vaše Ekselencije, U izjavi premijera Hrvatske, imate podatak, da su Srbi bili najbrojniji antifašisti u Drugom svetskom ratu i da je nad tim Srbima Hrvatska obavila zločin genocida, prognavši ih iz Republike Srpske Krajine i gradova Hrvatske – oko 800.000, od 1990. do 1995. Zato ste obavezni, da obavestite svoje vlade, da je prioritetnije preduzeti protiv Hrvatske mere za povratak prognanih Srba na rođenu zemlju, nego kažnjavati hrvatske fudbalske klubove – zbog nacrtanog kukastog krsta. U oba slučaja - i za progon potomaka antifašista (Srba) i za crtanje kukastog krsta na fudbalskom stadionu su odgovorne državne vlasti Hrvatske. Imajući u vidu antifašistički stav ustanova Evropske unije, čiji je član i Hrvatska, ne bi se smelo desiti – da vaše vlade ne preduzmu odgovarajuće mere protiv Hrvatske, predviđene za postupke veličanja fašističkih učinaka u istrebljenju naroda. Vaše Ekselencije, Podsećamo vas da, po međunarodnom pravu, pomagači u zločinu genocida su krivi i odgovorni za taj zločin – kao i izvršilac, država Hrvatska. A ti pomagači Hrvatskoj u progonu Srba, nadamo se, neće biti članice Evropske unije. S poštovanjem, Milorad Buha, premijer Dipl. inž. Rajko Ležaić, predsednik Skupštine

 14. LJUBAN says:

  Samo bi dodao srpski narod bi zauvek trebao da mrzi sve britanske i americke vlade ! Znamo i zasto i ko su Englezi i Amerikanci !

 15. Žikica Marković says:

  Pismo upućeno britanskom ambasadoru u Beogradu gosp. Denisu Kifu od strane gospođe Jelene Radojković, u potpunosti odražava stavove ogromne većine srbskog naroda.Realno njegova težina je beznačajna, jer ga upućuje građanin.Njegova jačina je tek kao kad se oseti miris baruta koji se prostire etrom posle eksplozija razarajućih bombi koje su na nas bacali isti ti britanci, ničim izazvani, po glavama naše nedužne nejači, a ne i osećanja stravične posledice u samom epi centru eksplozije.Ali da je ovakvo pismo uputila naša Vlada, još kako bi se zamislila gospoda koja predstavlja britansku imperiju.Do tada će toj gospodi misli biti neprekidno opsednute i zaokupljena kako što više ocrniti Srbe kao narod i to će sve raditi dok im se ne odgovori na odgovarajući način od strane zvaničnih predstavnika Republike Srbije.

 16. MickoNY says:

  Sto rece neko ovde ,znaju oni pravu istinu bolje od nas.Sve zlo ovog sveta i ove planete kuva se u britanskoj kuhinji a sprovodi preko njihovih saveznika,i njih samih kad je potrebno.Treba jednom za navek razbiti britansku imperiju zla,na sitne komade, i svetom ce vrlo brzo zavladati mir.Verovali ili ne i ovde u samoj Americi ima puno aktivista i drustava koji se bore protiv najvecih zlikovaca na planeti. I samo odgovor "Ljubanu", Ne treba da mrzimo sve americke vlade...pr. za vreme americkog predsednika woodrow Wilson-akoji je vladao od 1913 -1921 .Srbija je napadbuta od velike Austro ugarske armije, dobijala veliku finansijsku i moralnu podrsku Amerike. Kazu da se srpska zastava pored Americke vijorila na Beloj Kuci,i sirom amerike ...Narodu je rceno kako se jedan, mali ,ali hrabri narod (Srbi) hrabro bori protiv mocne imperije zla....Bila je to jedna druga Amerika,slobodna i postena, sve dok i njoj britanski zlikovci nisu stali nogom za vrat,te i dan danas upravljaju njom.

 17. LJILJA says:

  Prokleti bili BRITANCI i AMERIKANCI seme im se zatrli genocidno !!!

 18. Lady Gaga......odrasla sam ovce čuvajući, i čobanske pesme pevajući............ says:

  Da vam ja sad kažem nešto: ZABOLE NAS SRBE DUPE ZA SREBRENICU. Dakle, svi koji su tamo potamanjeni i trebali su da budu ucmekani, jer su klali srpske žene i srpsku decu. Srebrenica je bila pravda za poklanu srpsku nejač. A vi Srbi, i ja sa vama, motke u ruke, pa da rasteramo ta lezbejska i pedofilska govna koja sebe zovu Ženturačama u crnjaku, dabogda im se desilo da ih crnja trti do od sexa sm@rti.

 19. Lady Gaga......odrasla sam ovce čuvajući, i čobanske pesme pevajući............ says:

  Sutra svi da puštate ČETNIČKE pesme kao izraz NEPOŠTOVNJA premma srbebreničkim izmišljenim žrtvama.

 20. frka says:

  Ima jos pravih srpskih intelektualaca po cijelom svijetu a u Srbiji stoluju samo intelektualne podguzne muhe.Cas pojedincima koji su manjina.Rezolucija o Srebrenici je ljepilo z aglupe muslimane koji ce na Balkanu do posljednjega poginuti braneci americko britansko nejmacke interese.

 21. milan župski says:

  Ako se ima saznanje a im se, Vučić se mora pod hitno, ali narod da ga smeni i sudski progoni za sve izdajničke radnje koje je uraddio i radi, ovo vide i mala deca?.

 22. Ronny says:

  Zalosna gamad....

 23. Sanela says:

  Jelena,kad si već zavrsila te sve škole,sto se ne držiš svog posla,ne zabadaj nos,gdje ti nije mjesto,nemaš ti pojma o Srebrenici!!

 24. pravda says:

  Britanska GOVNA su i oduzeli SRPSKI DRAC,i dali Ust...ma ceo JADRAN. Pa zar Vam vec nije jasno sa kojim sljamom imamo posla.Jos nas ove nase BITANGE guraju u EU. Da sami izvrsimo kolektivno samoubistvo/ Pa ljudi moji jeli to normalno. NE ,NE,NeNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

 25. Aleksandar says:

  Svaka cast gospodjo. SVAKA CAST !!!!!!!

 26. Biljana says:

  Ovo pismo je trebalo da napise onaj koga smo birali da zastupa nase interese ali oni ocito nemaju ni duse ni pameti.Ne vide da su sve to politicke igre .Klinton poziva Nikolica a kad ce se on izviniti za srusenu Srbiju i ipobijene civile fosfornim bombama

 27. Kikiriki says:

  Zna li neko gde može da se nađe upućeno pismo na engleskom?

 28. Vasa says:

  Dajte nam pismo na engleskom, ima nas u dijaspori dosta, da ga prosledimo svim institucija i televizijama. Molimo vas, objavite gde se može naći pismo na engleskom jeziku.....hvala!

 29. aleksandra cv says:

  Molim za link za prevod na engleski. Zivim u londonu..koleginica mi se zbori za srebrenicko pitanje. Ovo bi joj objasnilo mnogo stvari. Hvala!

 30. Jovana says:

  Moli vas , link sa prevodom povog pisma na Engleski jezik !!!!!!!!!! Hvala !

 31. Jovana says:

  Molim vas , link sa prevodom povog pisma na Engleski jezik !!!!!!!!!! Hvala !

 32. Bilja says:

  Čestitam Vam Na hrabrosti da napišete ovakvo pismo Britanskoj ličnosti ali kao što i već znate istina njih nezanima! Oni gledaju svoje ciljeve i da unište sve što im smeta da bih ostvarili te ciljeve! Bog je na našoj strani! Ništa im ne vredi!

 33. serbian says:

  Bravo . nek se vidi da imamo i takve zene a ne kao Sonju i Natasu koje drugi narodi nemaju.

 34. Dux says:

  @Sanela, Vidim da ti imaš pojma o Srebrenici. Bila si tamo????? Znaš koliko je ljudi zakopano i kojih???? Ajde sada pali sa ovog foruma, pozdravi one ''Akrepe u Crnom'' i gledaj da ti Naser uvali koju........

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *