ПИТАЊЕ НАД ПИТАЊИМА: Хоће ли Србија ући у НАТО, а ДА СЕ НЕ ПИТА НАРОД!

ПИТАЊЕ НАД ПИТАЊИМА: Хоће ли Србија ући у НАТО, а ДА СЕ НЕ ПИТА НАРОД!

22 јануара 2019

Као шлагворт за емисију „На нишану Лазанског“ послужила је недавна изјава лидера Српског покрета обнове Вука Драшковића да је трагично што је близу 80 одсто грађана Србије одлучно против чланства Србије у НАТО-у и да та већина не зна да ће све неспоразуме и могуће сукобе на Косову, у Босни, у Македонији, или било где на Балкану решавати НАТО.

Према Драшковићевим речима, одлука о чланству Србије у НАТО не сме се препустити „ни незнању, ни инату, ни мантри да власт мора да слуша вољу већине“. У неким питањима неукој већини држава не сме да повлађује, закључио је Драшковић.Гости Мирослава Лазанског, политиколог Јелена Вукоичић и социолог Владимир Вулетић наглашавају да демократског друштва нема без консултације грађана о кључним питањима.

У демократским државама би тако требало да буде, а Србија је демократска држава, каже Вукоичићева. Она сматра да ће се питање учлањења Србије у НАТО једног дана сигурно наћи на дневном реду. У Србији нема политичке елите која би се усудила да не консултује грађане о тако важним питањима као што је улазак Србије у НАТО или споразум по питању Косова и Метохије, сматра она.

Став да политичка елита треба да доноси одлуке независно од грађана и да није добро ослањати се на мишљење грађана јер они немају информације и не познају ситуацију, карактеристика је, према Вулетићевим речима, за конзервативне и неоконзервативне теорије.

„Међутим, пошто ми претендујемо да живимо у демократском друштву, онда сигурно мора да постоји одређени сет питања око којих грађани морају да се питају. Наравно, то не могу бити сва питања. Онда вам влада не би ни била потребна, ако бисте имали референдуме о сваком питању“, објашњава Вулетић.

Када је у питању референдум, грађани морају да имају информације шта одлука о којој се изјашњавају доноси, наглашава он. То је, према Вулетићевим речима, кључно. Од политичких актера зависи колико ће грађани бити објективно информисани.

Грађани Србије су добро информисани о НАТО-у, а њихов негативан став према Алијанси не потиче само из онога што се српском народу догађало у блиској прошлости, сматра Вукоичићева.

„Овде се ради о нечему другом што нас, бојим се чека, а то је да се затвара обруч око нас. Улазак Македоније у НАТО сада је само техничко питање, то ће се догодити у наредних неколико месеци и бојим се да ће после тога Босна и Херцеговина доћи на ред“, каже Вукоичићева.

Иако је НАТО у војном смислу надмоћан на Балкану, када се говори о прикључењу држава бивше Југославије које још нису чланице Алијансе, не ради се о стицању војне, већ о стицању политичке премоћи и истискивању Русије са ових простора, уверена је Вукоичићева.

Када се говори о српско-руским односима, Вулетић наглашава да се они своде на питање може ли држава попут Србије да води самосталну спољну политику.

„На известан начин, то је наставак традиције из времена друге Југославије, када је она водила несврстану политику, па је то подразумевало и војну неутралност. Али такође је важно рећи да је та политика била омогућена специфичним односом снага у свету. Овај увод је ту да бих истакао да одлука да ли хоћемо или нећемо у НАТО зависи и од односа међународних снага“, каже Вулетић.

Питање српских атлантских интеграција, иако зависи и од односа снага унутар Србије, у великој мери зависи и од односа Русије и Запада, додаје он.

Према речима Вукоичићеве, није само Русија та чији утицај на Балкану забрињава Запад. Ту је и Кина са својим намерама да инвестицијама у балканске земље и економским утицајем продре у Европу.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Ниједна брука ни срамота није мимоишла овај народ,па неће ни та! Сада ће да почну причати о нато-у и шланству у истом,онако около па на мала врата,да кувају жабу,као и у случају нарко-картела "косове",да се људима привикну уши,и после посао буде готов(жаба скувана)!

 2. Deda Micko says:

  Srbija ima na desetine ugovora sa NATOM. Stvar je dovrsena, Rusi su pustili Balkan niz vodu jer da su hteli da se vojno upletu vec bi to ucinili. Jedini realan saveznik je KINA, ali glupi politicari to ne mogu da vide.

 3. raikkonen says:

  daj bre vishe sa tim bradatim starim udbashkokomunistickim narkomanom, ko josh zarezuje tu bitangu, ono shto on laprda je zelja kajla skota odnosno kravarije, neka proba neko da ugura srbiju u nato pakao ko sto su to uradili u juznoj srbiji cokalije, videce te kako ce de prodje...vuk raspali drashkovic i njegova jalova kobila su zavrshena prica, bolje da se neki zapitaju kako i odakle pare njegovom bratu swiss lajons da kupi celu konditorsku industriju po srbijii, ili da ipitaju ovu bradatu spodobu...ehh legija, kako nisi bio precizan jedan centimetar u desno.

 4. Vesko says:

  Ta mala klika veleizdajnika u Srbiji ce biti likvidirana brutalno u gradanskom ratu koji je neminovan, a koji oni izazivaju za racun NATO zlocinacke bande genocidnih monstruma! Umjesto da se likvidiraju svi ti pojedinci agenti NATO u Srbiji koji izazivaju gradanski rat, redom, jedan po jedan, bez milosti, Srbija ce zavrsiti u krvavom gradanskom ratu koji ce doduse biti kratak jer ce se te svinje veleizdajnika brzo pocistiti. Zar nije bolje poubijati sve te NATO provokatore pojedince i rijesiti se rizika od gradanskog rata nego ici u krvavi sukob koji NATO izaziva koji ce nas oslabiti dodatno?? Pa vi birajte.

 5. Бели Орао says:

  Ко повуко руком да потпише ,удар га зауставио и одмах пао напод у смртном ропцу !!!

 6. sinisa says:

  ni jedna drzava na svetu nije usla u NATO referendumom jer onda on nebi ni postojao

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u