ПОБЕДА ЕРДОГАНА НА РЕФЕРЕНДУМУ! Турска добила СУЛТАНА!

POBEDA ERDOGANA NA REFERENDUMU! Turska dobila SULTANA!

16 aprila 2017

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu prebrojanih 90,69 odsto glasova, 52,37 odsto građana Turske podržalo je, na današnjem referendumu, ustavne promene kojima se povećava moć predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, saopštila je izborna komisija.

Najviše građana glasalo je za promene u Anadoliji, dok se protiv ustavnih reformi najviše glasalo na primorju, u oblasti pored Egejskog mora i delovima Turske na jugoistoku, naseljenim uglavnom Kurdima, prenose agencije, pozivajući se na tursku agenciju Anadolija.

Kako je prenela Anadolija, odziv na referendumu bio je visok – 86 odsto upisanih birača.

Međutim, kako navodi Rojters, kako odmiče prebrojavanje biračkih listića, povećava se broj glasova protiv referenduma, koji su preuzeli vođstvo u najvećem turskom gradu Istanbulu.

Kako se navodi, ukoliko se na ovom „istorijskom referendumu“ da podrška ustavnim izmenama, turski parlamentarni sistem biće zamenjen predsedničkim, a funkcija premijera ukinuta.

Da bi se ustavne izmene usvojile, neophodno je da za njih glasa 50 plus jedan odsto građana sa pravom glasa, prenosi AFP i dodaje da su još uvek moguće izmene rezultata.

Više od 55 miliona stanovnika Turske imalo je priliku da glasa na referendumu priređenom devet meseci posle pokušaja vojnog udara, te mnogi rezultat sanja smatraju ispitom popularnosti predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Zagovornici ustavnih promena smatraju da će reforma stvoriti jaku i stabilnu Tursku, ali protivnici ocenjuju da referendum daje Erdoganu autoritarnu moć, optužujući ga da time želi da uguši svaki kritički glas.

Predsednik Erdogan je izjavio posle glasanja da je današnji referendum o izmenama Ustava „izbor za promenu i transformaciju“, izražavajući uverenje da će narod Turske „doneti očekivanu odluku“.

(Vesti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Loperkusije says:

    To je sve planski. Vladari iz sjenke su to jos davno isplanirali. Znalo se da ce on dobiti vecinu na referendumu jos prije nego sto je referendum raspisan, a onda se krece u opsti rat u Siriji i prosirenje rata na Bliskom Istoku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *