ПОБЕДА СРПСKЕ ДИПЛОМАТИЈЕ! Још једна земља повукла признање Kосова!

POBEDA SRPSKE DIPLOMATIJE! Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova!

3 marta 2020

Sijera Leone povukla je priznanje Kosova kao nezavisne države, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. je država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.– Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN – rekao je Dačić Tanjugu.

Šef srpske diplomatije kaže da trenutno, od 193 članice UN, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo.

– To znači da Kosovo više nema većinu u UN – rekao je Dačić Tanjugu.

On je naveo da je ovo „otpriznavanje“ nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008 godine.

Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspešne razgovore sa predsednikom Republike, da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprede.

– Predsednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preisputaju svoj stav o priznanju Kosova – rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da se očekuje poseta predsednika Sijera Leonea u junu, pre čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posetu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    Postoji i nešto drugačiji rezultat iz "Medjunarodno pravni status Republike Kosovo" sa interneta: Od 193 zemlje članice UN nezavisnost Kosova priznaje njih 95 (Dačić govori o 92), a ne priznaje 98 (Dačić govori o 96). ... Račun 193:2 = 96,5 zaokruženo 96. Dakle 95 koje trenutno priznaju Kosovo je manje od pola članstva Ujedinjenih nacija, jer 95 je manje od 96. Takodje 92 (koje pominje Dačić) je manje od 96.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *