Побољшајте варење

Побољшајте варење

12 марта 2017

15shutterstock (3)_620x0

ДА бисте поспешили варење хране, пожељно је да 15 до 20 минута пре јела попијете воду, наравно, у количини за којом осећате потребу. За време или одмах после оброка вода се не препоручује, јер варење отежава, истичу нутриционисти. Додају и да не треба свако да попије од два и по до три литра, односно 12 чаша, колико су израчунате дневне потребе организма. Већина намирница које уносимо, заправо садржи воду, па се у просеку са храном унесе око 4 чаше ове драгоцене течности.

Сокове такође треба пити пола сата до 40 минута пре јела, а ако имају појачану киселост боље их је пити неколико сати после јела. Корисни су јер поред целулозе садрже и много влакана пектина. Пектина највише има у соку од јабуке, поморанџе и парадајза.

Црни чај такође побољшава варење и доприноси бољој апсорпцији хране. Али убрзава и метаболизам, јача централни нервни систем, срце и крвне судове, отклања поспаност, умор, главобољу.

Зелени чај, с друге стране, повећава тонус органа за варење, а самим тим и апсорпцију хране. Такође, лечи тровање и дијареју, али чува и зубе од каријеса.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u