ПОЧЕЛО: Америка укинула финансијску помоћ Косову

POČELO: Amerika ukinula finansijsku pomoć Kosovu

13 marta 2020

Agencija američke vlade „Milenijum Čelendž Korporejšn“ (MC C) saopštila je da će obustaviti programe ekonomskog razvoja na Kosovu dok Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije.

„Pozicija Sjedinjenih Američkih Država po pitanju kosovskih taksi na robu iz Srbije je jasna. Ukidanje tih taksi će poboljšati kosovsku privredu i pomoći da se smanji siromaštvo kroz ekonomski rast“, navodi se u saopštenju ove američke agencije.Sve dok se ne reši pitanje kosovskih taksi, MC C ističe da će pauzirati primenu početka svog programa i razvoj predloženog kompaktnog programa na Kosovu.

„Odluka da se nastavi sa programima MC C zasniva se na akcijama kosovske vlade“, navodi se u saopštenju američke agencije.

„MC C se nada da će kosovska vlada izabrati da reši brzo ovo pitanje taksi kako bi se nastavilo sa programima MC C. Čim se donese odluka o tome, MC C će nastaviti sa radom“, navodi se u saopštenju.

U bordu koji čini devet direktora MC C nalaze se državni sekretar Majk Pompeo, kao predsedavajući, ministar finansija Stiven Minučin, kao i izvršni direktor Šon Kernkros.

Prištinski mediji objavili su ranije da će SAD obustaviti 200 miliona evra vredne investicije, što je prvi udarac vladi Aljbina Kurtija zbog odbijanja da ukine takse na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

KOMENTARI4 komentara

 1. Podanik says:

  Ne dao Bog da ukinu takse. Šta onda? Pa, sad vi Srbi priznajte Kosovo!

 2. GoranSwe says:

  Sve je ovo samo fol. Sve je dogovoreno, samo je narod problem. Evo napokon se digao u CG a digao bi se i u Srbiji iz ucmalog nistavila. Nego kao oni ukinu, tj.pauziraju pomoc i kao eto i oni su malo na strani Srbije, pa ce ovi kao ukinuti takse i eto da se ispriznavamo, jel'te. Kud se zuri Bugojanac, kad imperija lagano pada, a pasce uz tresak. A tek, opozicija,ostra nula,zalosno. Sve imperije smo nekako pregurali ali svoje budale tesko.

 3. Duh proroštva says:

  Neće biti nikakvih problema za Kosovo, investiraćemo mi u nerazvijenu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohija kao i 60 godina pre nego što su to počeli Amerikanci. Izdvajaće se iz budžeta države i naš predsednik će opet postati heroj za orden jer će tako pridobiti albansko građanstvo koje će sada on spašavati od gladi. Srpske fabrike hrane će raditi maksimalno da nahrane decu naših naroda i narodnosti. Krvnici su bili i zločinci prema nama, ali su bre naši šiptari. A mi ćemo za uzvrat povratiti naše svetinje na Kosovu, trebaće nam još koji Amfilohije jer je ovaj sada zauzet u Gori Crnoj. Koliko li košta kloniranje?

 4. Mile says:

  Šiptari su već propustili za njih povoljno vreme. Tek će uslediti potpuni fijasko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *