ПОЧЕЛО ЈЕ: Европа кренула да се обрачунава са Орбаном и Мађарском

ПОЧЕЛО ЈЕ: Европа кренула да се обрачунава са Орбаном и Мађарском

20 марта 2019

Европска народна партија (ЕПП) данас је из чланства суспендовала Фидес, странку мађарског премијера Виктора Орбана.

За суспензију je гласало је 190, а против су била само три члана најјаче европске политичке групације.

„Фидес је након данашњег гласања чланова ЕПП суспендована одмах, до даљег“, навео је председник ЕПП Жозеф Дол на свом налогу на Твитеру.Дол је након данашњег састанка скупштине ЕПП навео да се суспензија односи на присуство партије Фидес на страначким састанцима, као и на право гласа, односно предлагање кандидата за позиције које припадају ЕПП.

До изгласавања суспензије Фидеса унутар Европске народне партије дошло је после сукоба Орбана са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером, такође чланом ЕПП, око миграционе политике, пренео је Танјуг.

Истовремено у ЕУ и Европском парламенту већ више година постоји и забринутост због поштовања владавине права у Мађарској.

Суспензија значи да Фидес нема право гласа, као и да група „мудрих људи“, предвођена бившим председником Европског савета Херманом ван Ромпејом, може да надзире да ли се Фидес придржава услова које је поставио лидер ЕПП Mанфред Вебер, пренео је „Еу Oбзервер“.

Фидес је раније претио да ће напустити ЕПП уколико буде суспендован.

Орбан: Добровољно привремено суспендујемо рад у ЕПП

Виктор Орбан је рекао да је добровољно пристао да привремено обустави учешће своје партије Фидес у раду Европске народне партије (ЕПП).

Орбан је изјавио да се скупштина овог главног савеза странака десног центра у Европском парламенту сложила да не избаци или суспендује Фидес, већ да му дозволи да добровољно не учествује у раду ЕПП, док независна комисија не заврши преглед стања у вези владавине права у Мађарској, преноси Ројтерс.

KOMENTARI2 коментара

  1. Budi Bog s nama says:

    Ljudi, istorija nam sve priča. Sulejman veličanstveni je došao do Mađarske i nije mogao dalje, a zašto? Emigranti su došli do Mađarske i nisu mogli dalje, a zašto? Orban je predstavnik jednog takvog kompaktnog i organizovanog naroda i šta mu može pišljiva evropa? E da je tako i sa Srbima odavno bi smo bili i nebeski i ovozemaljski narod, ovako.. samo Vučić stoji na braniku naše zemlje i samo on radi, i samo on prima platu, tu ne pomažu ni motorne testere, ali biće bolje.. kolko za dve do tri godine.

  2. doktrina soka says:

    Lako se posvadati sa pijanim Junkerom.Na celu nadrogirane Evrope.A to se vidi na engleskim stadionima pun kokaina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u