ПОЧЕЛО ЈЕ: Европа кренула да се обрачунава са Орбаном и Мађарском

POČELO JE: Evropa krenula da se obračunava sa Orbanom i Mađarskom

20 marta 2019

Evropska narodna partija (EPP) danas je iz članstva suspendovala Fides, stranku mađarskog premijera Viktora Orbana.

Za suspenziju je glasalo je 190, a protiv su bila samo tri člana najjače evropske političke grupacije.

„Fides je nakon današnjeg glasanja članova EPP suspendovana odmah, do daljeg“, naveo je predsednik EPP Žozef Dol na svom nalogu na Tviteru.Dol je nakon današnjeg sastanka skupštine EPP naveo da se suspenzija odnosi na prisustvo partije Fides na stranačkim sastancima, kao i na pravo glasa, odnosno predlaganje kandidata za pozicije koje pripadaju EPP.

Do izglasavanja suspenzije Fidesa unutar Evropske narodne partije došlo je posle sukoba Orbana sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, takođe članom EPP, oko migracione politike, preneo je Tanjug.

Istovremeno u EU i Evropskom parlamentu već više godina postoji i zabrinutost zbog poštovanja vladavine prava u Mađarskoj.

Suspenzija znači da Fides nema pravo glasa, kao i da grupa „mudrih ljudi“, predvođena bivšim predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, može da nadzire da li se Fides pridržava uslova koje je postavio lider EPP Manfred Veber, preneo je „Eu Obzerver“.

Fides je ranije pretio da će napustiti EPP ukoliko bude suspendovan.

Orban: Dobrovoljno privremeno suspendujemo rad u EPP

Viktor Orban je rekao da je dobrovoljno pristao da privremeno obustavi učešće svoje partije Fides u radu Evropske narodne partije (EPP).

Orban je izjavio da se skupština ovog glavnog saveza stranaka desnog centra u Evropskom parlamentu složila da ne izbaci ili suspenduje Fides, već da mu dozvoli da dobrovoljno ne učestvuje u radu EPP, dok nezavisna komisija ne završi pregled stanja u vezi vladavine prava u Mađarskoj, prenosi Rojters.

KOMENTARI2 komentara

  1. Budi Bog s nama says:

    Ljudi, istorija nam sve priča. Sulejman veličanstveni je došao do Mađarske i nije mogao dalje, a zašto? Emigranti su došli do Mađarske i nisu mogli dalje, a zašto? Orban je predstavnik jednog takvog kompaktnog i organizovanog naroda i šta mu može pišljiva evropa? E da je tako i sa Srbima odavno bi smo bili i nebeski i ovozemaljski narod, ovako.. samo Vučić stoji na braniku naše zemlje i samo on radi, i samo on prima platu, tu ne pomažu ni motorne testere, ali biće bolje.. kolko za dve do tri godine.

  2. doktrina soka says:

    Lako se posvadati sa pijanim Junkerom.Na celu nadrogirane Evrope.A to se vidi na engleskim stadionima pun kokaina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *