ПОЧИЊЕ ХАОС! Тачи предао Нацрт закона за формирање косовске војске

POČINJE HAOS! Tači predao Nacrt zakona za formiranje kosovske vojske

7 marta 2017

1037692969 tachi taci 45

Kosovski predsednik Hašim Tači predao je danas nacrt Zakona o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju.

Ovaj Nacrt zakona se ne odnosi na ustavne promene, prenosi portal Koha.net, već se njime menjaju ingerencije Kosovskih bezbednosnih snaga.

Tačiji je izjavio da je inicijativa za transformaciju BSK od suštinske važnosti, prenosi RTK2.

„Želim da vas obavestim da sam na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja kao vrhovnog komandanta KBS dao predsednik Skupštine predlog zakona za tranformaciju KBS. Ova inicijativa je neophodno i ima za cilj očuvanje teritorijalnog suvereniteta i ima za cilj očuvanje mira na Kosovu i region,“ rekao je Tači.

„Nismo uspeli da formiramo Vojsku Kosova jer su srpski poslanici jasno stavili do znanja da oni nikada ne bi glasali za promenu ustavnih amandmana. Kosovo ne može da ostavi svoju sudbinu na milost i nemilost bilo koga. Za mene je suština važnija od simbolike sa imenom,“ dodao je Tači.

Tači je takođe rekao da ova transformacija neć uticati na ovlašćenja ili misiju Kfora.

Predsednik Skupštine je rekao da će sutra sazvati predsedništvo skupštine kako bi šefovi poslaničkih grupa raspavljali o ovom zakonu. Veselji je rekao da će ova transformacija doprineti miru u regionu.

„Ovo je dobar dan za građane Kosova. Predsednik je nastupio u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima. Ja ću sutra sazvati predsedništvo kako bi ispoštovali sve procedure. Kroz ovu transformaciju, Kosovo će da doprinese miru u region, „- rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

DAČIĆ: SRBIJA SE PROTIVI

Srbija ne gleda pozitivno na najave formiranja oružanih snaga Kosova i u političkom smislu će uraditi sve da do toga ne dođe, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„Ali kao što znate, oni vuku jednostrane poteze, a posledice te politike su jasno vidljive – izazivanje nestabilnosti u regionu“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Srbija, u svakom slucaju, ne gleda pozitivno na formiranje oružanih snaga Kosova, to nije u skladu sa Rezolucijom 1244, po kojoj na KiM mogu da budu samo naoružane snage UN, odnosno međunarodnih organizacija, Kfor.

Osvrćući se na izjavu Federike Mogerini da je zabrinuta za stabilnost regiona, šef srpske diplomatije narodski je rekao:“Dobro jutro“.

„Za to nije trebalo da dolazi ovde da sazna da ima napetosti i problema u regionu. Pa mi na to ukazujemo svake nedelje, terajući Brisel da reaguje na neke probleme koji postoje u regionu. Ali pošto Brisel zatvara oči pred tim problemima i ima zaveru ćutanja, osim kada je ponekad o Srbiji reč, normalno je da se iznenađuju kada dođu u region“, kaže Dačić.

ĐURIĆ: ZAUSTAVITI INICIJATIVU

Srbija se snažno protivi uspostavljanju takozvane vojske Kosova na teritoriji naše južne pokrajine i zahteva od međunarodne zajednice da to zaustavi, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Zahtevamo od međunarodne zajednice da bez odlaganja zaustavi ovu opasnu eskalaciju političkih odnosa u južnoj pokrajini“, rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Đurić je istakao i da srpski predstavnici u institucijama u južnoj pokrajini neće ni direktno ni indirektno podržati takvu inicijativu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *