Почиње инвазија САД на Сирију!

Почиње инвазија САД на Сирију!

1 новембра 2015

3978390304Као што су и упозориле у јуну 2015. године, САД су најавиле да ће ускоро званично да започну копнене операције у Сирији, при чему ће користити специјалне снаге.

Њасхингтон Пост је навео да председник Обама шаље мали број специјалних снага у северну Сирију, које ће сарађивати са снагама које се боре против Исламске државе, али неће учествовати у директним сукобима.

Иако САД тврде да је овај потез усмерен на „уништавање Исламске државе“, он је очигледно усмерен на успостављање дуго најављиваних „тампон зона“ или „безбедних зона“ у Сирији у којима сиријска влада не може да делује. Ваздушне снаге САД ће се такође несумњиво користити за подршку тих специјалних снага, стварајући дефакто зону без летења.

Војска САД ће највероватније деловати у северном делу Сирије где постоји још само један мањи део преко којег ИСИС добија залихе из Турске.

Исход овакве операције, уколико она буде успешна, биће подела и уништење Сирије као државе. То није спекулација већ закључак до ког је дошла Брукингс институција.

Она је у марту 2012. године проценила опције при смени режима:

„Алтернатива јесте да се дипломатски напори прво фокусирају на окончање насиља формирањем безбедних зона и хуманитарних коридора, које ће подржавати ограничени број војних снага. Наравно, овакво деловање не би испунило циљ САД за смену Асада са власти у Сирији“.

Ова институција је поново дала процену у јуну 2015. године:

„Идеја је да се помогне умереним елементима да успоставе поуздане безбедне зоне у Сирији што пре могуће. Америчке, саудијске, турске, британске, јорданске и друге арапске снаге ће их подржавати и путем копна и путем ваздуха“.

sirija-mapa-karta-novembar-2015-640x587Уколико би Асад био толико смео да зађе у те зоне, вероватно би остао и без то мало авиона који му дају предност над снагама ИСИС-а.

На несрећу америчких политичара, Сирија није сама и има Русију на својој страни.

САД имају намеру да покрену инвазију на Сирију и да окупирају њену територију како би распарчале државу на мање нефункционалне и слабе зоне. Оне то чине без могућности да дефинишу било какву кредибилну претњу Сирије по националну безбедност САД и без икаквог одобрејна Уједињених нација. Оне такође ризикују улазак у директан рат са нуклеарно наоружаном Русијом која потпуно легално делује у Сирији.

Последње акције Америке су очајнички потез корпорација у Вашингтону и на Вол стриту.

То је само лоше прорачунати блеф. Присуство специјалних снага САД и ваздушних снага САД у и изнад Сирије не може да спроведе своје ефекте одмах. У међувремену би илегално деловање Америке могло да заврши пред Уједињеним нацијама, чиме би се спречили потенцијални сукоби са америчким снагама које непозвано делују у Сирији.

Мит да ће подела и уништавање Сирије уз свргавање демократски изабране власти некако ублажити насиље у Сирији и умањити мигрантску кризу која потреса Европу је већ давно проваљен када је слична интервенција спроведена у Либији и када је након свргавања Гадафија настао само још већи хаос у северној Африци уз формирање мигрантске кризе.

Уколико свет жели да спречи ширење ИСИС-а и мигрантске кризе, главни приоритет мора бити заустављање САД и њихових партнера, како би се спречио настанак још једног сценарија попут оног у Либији. Надајмо се да ће Сирија и њени савезници успети да спрече тај хаос.

Тони Карталучи (НЕО)

(Њебтрибуне.рс)

KOMENTARI3 коментара

  1. miroslav says:

    To je 50 specijalaca.Oni treba da izvuku instruktore sad-a i da ih prebace u Tursku.I da omoguce turskoj da se ne stvori kurdska drzava.

  2. Za Srbiju says:

    Zapad i zemlje persijskog zaliva ne odustaju od rasparčavanja Sirije. Rusija mora da pojača vazdušne napade. Asad mora da pozove Kinu u pomoć. Iranske trupe moraju da uđu u Siriju.

  3. Milenko says:

    Banda huligana pokušava da stvori uslove za treći svetski rat. Dakle Sirija mora da kontroliše svoje nebo od uljeza i to sistemom S-400,te da uključi i Kurde koji vape za svojom državom, ovog puta moguće i pokrajinom koja će biti trajna tampon zona s Turskom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u