Почиње инвазија САД на Сирију!

Počinje invazija SAD na Siriju!

1 novembra 2015

3978390304Kao što su i upozorile u junu 2015. godine, SAD su najavile da će uskoro zvanično da započnu kopnene operacije u Siriji, pri čemu će koristiti specijalne snage.

Njashington Post je naveo da predsednik Obama šalje mali broj specijalnih snaga u severnu Siriju, koje će sarađivati sa snagama koje se bore protiv Islamske države, ali neće učestvovati u direktnim sukobima.

Iako SAD tvrde da je ovaj potez usmeren na „uništavanje Islamske države“, on je očigledno usmeren na uspostavljanje dugo najavljivanih „tampon zona“ ili „bezbednih zona“ u Siriji u kojima sirijska vlada ne može da deluje. Vazdušne snage SAD će se takođe nesumnjivo koristiti za podršku tih specijalnih snaga, stvarajući defakto zonu bez letenja.

Vojska SAD će najverovatnije delovati u severnom delu Sirije gde postoji još samo jedan manji deo preko kojeg ISIS dobija zalihe iz Turske.

Ishod ovakve operacije, ukoliko ona bude uspešna, biće podela i uništenje Sirije kao države. To nije spekulacija već zaključak do kog je došla Brukings institucija.

Ona je u martu 2012. godine procenila opcije pri smeni režima:

„Alternativa jeste da se diplomatski napori prvo fokusiraju na okončanje nasilja formiranjem bezbednih zona i humanitarnih koridora, koje će podržavati ograničeni broj vojnih snaga. Naravno, ovakvo delovanje ne bi ispunilo cilj SAD za smenu Asada sa vlasti u Siriji“.

Ova institucija je ponovo dala procenu u junu 2015. godine:

„Ideja je da se pomogne umerenim elementima da uspostave pouzdane bezbedne zone u Siriji što pre moguće. Američke, saudijske, turske, britanske, jordanske i druge arapske snage će ih podržavati i putem kopna i putem vazduha“.

sirija-mapa-karta-novembar-2015-640x587Ukoliko bi Asad bio toliko smeo da zađe u te zone, verovatno bi ostao i bez to malo aviona koji mu daju prednost nad snagama ISIS-a.

Na nesreću američkih političara, Sirija nije sama i ima Rusiju na svojoj strani.

SAD imaju nameru da pokrenu invaziju na Siriju i da okupiraju njenu teritoriju kako bi rasparčale državu na manje nefunkcionalne i slabe zone. One to čine bez mogućnosti da definišu bilo kakvu kredibilnu pretnju Sirije po nacionalnu bezbednost SAD i bez ikakvog odobrejna Ujedinjenih nacija. One takođe rizikuju ulazak u direktan rat sa nuklearno naoružanom Rusijom koja potpuno legalno deluje u Siriji.

Poslednje akcije Amerike su očajnički potez korporacija u Vašingtonu i na Vol stritu.

To je samo loše proračunati blef. Prisustvo specijalnih snaga SAD i vazdušnih snaga SAD u i iznad Sirije ne može da sprovede svoje efekte odmah. U međuvremenu bi ilegalno delovanje Amerike moglo da završi pred Ujedinjenim nacijama, čime bi se sprečili potencijalni sukobi sa američkim snagama koje nepozvano deluju u Siriji.

Mit da će podela i uništavanje Sirije uz svrgavanje demokratski izabrane vlasti nekako ublažiti nasilje u Siriji i umanjiti migrantsku krizu koja potresa Evropu je već davno provaljen kada je slična intervencija sprovedena u Libiji i kada je nakon svrgavanja Gadafija nastao samo još veći haos u severnoj Africi uz formiranje migrantske krize.

Ukoliko svet želi da spreči širenje ISIS-a i migrantske krize, glavni prioritet mora biti zaustavljanje SAD i njihovih partnera, kako bi se sprečio nastanak još jednog scenarija poput onog u Libiji. Nadajmo se da će Sirija i njeni saveznici uspeti da spreče taj haos.

Toni Kartaluči (NEO)

(Njebtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. miroslav says:

    To je 50 specijalaca.Oni treba da izvuku instruktore sad-a i da ih prebace u Tursku.I da omoguce turskoj da se ne stvori kurdska drzava.

  2. Za Srbiju says:

    Zapad i zemlje persijskog zaliva ne odustaju od rasparčavanja Sirije. Rusija mora da pojača vazdušne napade. Asad mora da pozove Kinu u pomoć. Iranske trupe moraju da uđu u Siriju.

  3. Milenko says:

    Banda huligana pokušava da stvori uslove za treći svetski rat. Dakle Sirija mora da kontroliše svoje nebo od uljeza i to sistemom S-400,te da uključi i Kurde koji vape za svojom državom, ovog puta moguće i pokrajinom koja će biti trajna tampon zona s Turskom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *