ПОДАТАК КОЈИ ЈЕ УЗДРМАО ХРВАТСКУ – ФРАЊО ТУЂМАН НА ГОЛИ ОТОК ПОСЛАО 7.000 ОФИЦИРА ЈА

ПОДАТАК КОЈИ ЈЕ УЗДРМАО ХРВАТСКУ – ФРАЊО ТУЂМАН НА ГОЛИ ОТОК ПОСЛАО 7.000 ОФИЦИРА ЈА

25 јануара 2019

„… Недавно је баш у Глини, у којој је Назор 1944. године одржао … свој историјски говор, одржан помен жртвама усташког терора (1200 покланих људи, жена и деце у глинској цркви), а да на том помену, бар из пијетета или из минимума цивилизацијског понашања, није присуствовао ниједан представник званичне хрватске државе. Није било ни чланова ЦК СКХ, ни Туђманових хадезеоваца. Та срамота је за комунисте утолико већа јер је Назор говорио у њихово име, а за Фрању Туђмана зато што је у то време био сарадник Јосипа Броза. Његово одсуство, међутим, може се схватити једино чињеницом да он себе више не сматра Брозовим већ Павелићевим следбеником, што је јасно демонстрирао обележавањем 45. годишњице ‘страдања’ једне групе усташких кољача од стране партизана на Блајбуршком пољу, што је, по речима генерала Милана Басте, који је учествовао у тим догађајима, чиста измишљотина.

То обележавање под насловом Задушнице за страдале, а под покровитељством католичке цркве и Гласа концила, само је обнова усташтва, о чему говоре и чињенице ко је присуствовао том скупу. Присуствовали су представници ХДЗ-а, Странке права, Хрватске социјално-либералне странке, Хрватске демократске кршћанске странке, те бројни екстремни усташки емигранти из читавог света. Међу говорницима нашли су се бивши усташки сатник Динко Шакић, помоћник команданта логора Јасеновац, зет Анте Павелића др Срећко Пшеничник, Хасан Селимовић, члан поглавниковог здруга, фра Томислав Дука, злочинац Милета Бошковић и други.

Ову прилику Туђман је искористио и за промовисање својих коминтерновско-усташких идеја, што је у сваком случају равно јавном скандалу бар из два разлога. Прво, др Фрањо Туђман није био обичан Брозов генерал, већ начелник Персоналне управе у Министарству народне одбране и десна рука генерала Ивана Гошњака са којим је, наравно, уз благослов Јосипа Броза и Политбироа ЦК СКЈ учествовао у стварању Голог отока и као војни персоналац слао људе у сигурну смрт. Недавно је објављен податак (а Туђман га није демантовао) да је лично он, Фрањо Туђман, на Голи оток послао 7.000 (седам хиљада!) официра и да су сви страдали, неки су, каже се, убијени, неки осакаћени, неки излудели, а неки поумирали.

У склопу ових контроверзи, др Фрањо Туђман је, да би, ваљда, утемељио своје усташко опредељење изашао и са монструозном ‘тврдњом’ да су у логору Јасеновац ‘помијешане кости логораша и њихових убојица’. Пошто му тај ‘документ’ ни у чему није био убедљив, он је исконструисао тотално неодрживу лаж да су после завршетка рата у Јасеновац довођени усташе и ту убијани. Туђман је ишао и тако далеко са својим фалсификатима, и то као доктор историјских наука, да је рекао да је логор Јасеновац служио и потребама Југословенске армије, а као генерал Јосипа Броза знао је да је логор до темеља уништен чим су га напустили усташки злочинци. Последњи трагови логора уништени су по налогу Владимира Бакарића и Стеве Крајачића. Али, да не употребимо само наше домаће изворе, да то некоме не би личило на пристрасну оптужбу, по писању париског недељника Нувел обсерватер Туђман се приказује као човек који је са ортодоксно комунистичких прешао на фашистичке и усташке позиције, постао је вођа проусташке ХДЗ странке за коју тврди да вуче корене од хрватске католичке и нациналистичке државе која је између 1941. и 1945. године окрвавила цео тај крај Југославије.

И овај париски недељник, као и читава демократска европска штампа, пренели су изјаву Фрање Туђмана да је ‘Независна Хрватска Држава, коју је створио Хитлер, одговарала историјским тежњама хрватског народа’…“

(Одломци из књиге САМИ ПРОТИВ СЕБЕ, усташтво у књижевности, Дечје новине, Горњи Милановац, 1991)

(Приредио: И. Брезац. ИНТЕРМАГАЗИН)

KOMENTARI6 коментара

 1. Svetozar says:

  Najobičniji podlac i drukara

 2. harry neron says:

  Budalaština. Na Golom otoku stradalo sve skupa cca 500 lica, što je mnogo, iz različitih razloga a sveukupno je bilo u trajanju rada Golog otoka cca 20.000 zatvorenika. Ako več tražite pozadine onda bi bilo najbolje da pročešlajte arhive saveza komunista Srbije i saveza komunista Crne gore onog vremena jer je bilo na Golom otoku najviše srba i crnogoraca radi njihovog sveopštog zaluđeništva u sve što je rusko pa makar to bilo i najgore đubre.

 3. milorad says:

  franjo je najniži izmet ,aparatiček, i šlihtara bivše jugoslavije, a imao je ozbiljnu konkurenciju zaista.Zbok takvih 2kadrova" je na kraju jugoslavija i nestal u krvi, da Bog da večno gorela stoka u paklu zajedno sa "drugovima".

 4. Trn says:

  "Harry Neron", nemaš ti pojma o Golom otoku. Stoga ćuti kad ne znaš ni šta je bilo, ni kako je bilo, ni koliko je bilo, ni koliko ih je pobijeno, stradalo, nestalo... A i o tvom zločincu Franji postoje hrpe raznih papira i dokumenata, puni arhivi i u Hagu. Ali, Vatikan, Amerika, Nemačka...

  • harry neron says:

   Zapitaj se zašto vaše službe ne dozvoljavaju otvaranje arhiva iz vremena od kraja drugog rata do današnjice, ili barem do 1991., kraja SFRJ? Zato jer postoji gomila falsifikovanih dosjea bez ikakvih stvarnih materialnih dokaza koje su te službe za vreme SFRJ pravile da bi u onon vreme, posebice posle smrti Tita, opravdale svoje postojanje. Vi ste inače država sa najviše bezbednjaka po broju stanovnika a bezbednost nikada lošija.

 5. padre says:

  Pa on je već tada znao da je JNA opkupatorska vojska!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u