Подводни свет женских чари

Подводни свет женских чари

19 децембра 2016

kul-djurovic_620x0

ТЕ прохладне београдске вечери тридесетог новембра у Галерији УЛУС-а отворена је изложба слика која је запалила Београд. Бенгалски јарке боје на великим платнима сликара Жељка Ђуровића, учиниле су да је Београд те ноћи горео. Било је нечег празничног, нечег шампањског у атмосфери. Неопевано много света, колега-сликара познавалаца уметности, студената, лепих младића и девојака запосели су галерију у самом центру Кнез Михаилове улице, показавши да истинска уметност има озбиљну публику.

Свака слика је један облик причања приче, и то на најлепши начин потврђује сликарство Жељка Ђуровића. Већ при првом погледу на његове пантеистички озарене слике суочавамо се са необичним колористичким флуоресценцијама које нам, напросто, заблесну сва чула. Ђуровићева слика је чулна транспозиција унутрашње хроматске еуфорије. Његово платно зачарано је експлозијама подводне вегетације, те аркадијским колористичким еротизмом. Ђуровићев сликарски свет сав је од медитеранских духова и дахова. Медитеранска светлост, медитеранска страст и медитерански штимунг тајновитости све су одлучили у овом сликарству. Но, упркос томе што је посвећен светлосној метафизици медитеранског света, Ђуровић се не одриче ни ноћног, месечарског, утварног, натпојамног светла и платонских сени. Свет се на његовој слици поима подводним, подсвесним импулсима. Све је ту у нежном љубавном додиривању, лелујању и преплитању, подређено импресији осветљења и светлосном мистицизму. Ту светло храни боју и подиже њен интензитет.

На медитативним триптисима и платнима великих формата, Жељко Ђуровић обнавља иконографију једне веома старе теме – жене која одише исконском дивљином и халуцинантним шармом. Шта, заправо, чини Жељко Ђуровић? Он на својој слици дивинизује Жену и Женство кроз етеричну метафору виле која надахњује. А жена је код Ђуровића и кобна незнанка, мрачна путница кроз магле еротских грозница, пророчица, свећеница мистеријских ритуала. Смештене у разнежујуће пределе осветљене тајанственим, медитеранским светлом, његове грацилне невесте, арканистички тајанствене, уводе посматрача осетљивог душевног састава у подводни свет чула, женских чари и еротског космизма.

ПОБОЖНА ВЕШТИНА СТАРИХ МАЈСТОРА

У КОРПУСУ савремене српске ликовне уметности, Жељко Ђуровић данас је један од најсвестранијих уметника. Он са подједнаким умећем влада кистом, пером и челичном иглом. А на његовим цртежима и графичким листовима проналазимо нечег од зналства и стрпљиве и побожне вештине старих мајстора. Ђуровићева митолошка интуиција захвата из еденских корена и аркадијских опсесија, па зато његове слике буде у нама елегични доживљај прошлости сопства, наводећи нас да се сећамо изнутра, самим собом.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u