Подводни свет женских чари

Podvodni svet ženskih čari

19 decembra 2016

kul-djurovic_620x0

TE prohladne beogradske večeri tridesetog novembra u Galeriji ULUS-a otvorena je izložba slika koja je zapalila Beograd. Bengalski jarke boje na velikim platnima slikara Željka Đurovića, učinile su da je Beograd te noći goreo. Bilo je nečeg prazničnog, nečeg šampanjskog u atmosferi. Neopevano mnogo sveta, kolega-slikara poznavalaca umetnosti, studenata, lepih mladića i devojaka zaposeli su galeriju u samom centru Knez Mihailove ulice, pokazavši da istinska umetnost ima ozbiljnu publiku.

Svaka slika je jedan oblik pričanja priče, i to na najlepši način potvrđuje slikarstvo Željka Đurovića. Već pri prvom pogledu na njegove panteistički ozarene slike suočavamo se sa neobičnim kolorističkim fluorescencijama koje nam, naprosto, zablesnu sva čula. Đurovićeva slika je čulna transpozicija unutrašnje hromatske euforije. Njegovo platno začarano je eksplozijama podvodne vegetacije, te arkadijskim kolorističkim erotizmom. Đurovićev slikarski svet sav je od mediteranskih duhova i dahova. Mediteranska svetlost, mediteranska strast i mediteranski štimung tajnovitosti sve su odlučili u ovom slikarstvu. No, uprkos tome što je posvećen svetlosnoj metafizici mediteranskog sveta, Đurović se ne odriče ni noćnog, mesečarskog, utvarnog, natpojamnog svetla i platonskih seni. Svet se na njegovoj slici poima podvodnim, podsvesnim impulsima. Sve je tu u nežnom ljubavnom dodirivanju, lelujanju i preplitanju, podređeno impresiji osvetljenja i svetlosnom misticizmu. Tu svetlo hrani boju i podiže njen intenzitet.

Na meditativnim triptisima i platnima velikih formata, Željko Đurović obnavlja ikonografiju jedne veoma stare teme – žene koja odiše iskonskom divljinom i halucinantnim šarmom. Šta, zapravo, čini Željko Đurović? On na svojoj slici divinizuje Ženu i Ženstvo kroz eteričnu metaforu vile koja nadahnjuje. A žena je kod Đurovića i kobna neznanka, mračna putnica kroz magle erotskih groznica, proročica, svećenica misterijskih rituala. Smeštene u raznežujuće predele osvetljene tajanstvenim, mediteranskim svetlom, njegove gracilne neveste, arkanistički tajanstvene, uvode posmatrača osetljivog duševnog sastava u podvodni svet čula, ženskih čari i erotskog kosmizma.

POBOŽNA VEŠTINA STARIH MAJSTORA

U KORPUSU savremene srpske likovne umetnosti, Željko Đurović danas je jedan od najsvestranijih umetnika. On sa podjednakim umećem vlada kistom, perom i čeličnom iglom. A na njegovim crtežima i grafičkim listovima pronalazimo nečeg od znalstva i strpljive i pobožne veštine starih majstora. Đurovićeva mitološka intuicija zahvata iz edenskih korena i arkadijskih opsesija, pa zato njegove slike bude u nama elegični doživljaj prošlosti sopstva, navodeći nas da se sećamo iznutra, samim sobom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *