Policija privodi Zavetnike zbog Gazimestana

Policija privodi Zavetnike zbog Gazimestana

28 jula 2014
poziv2Srpski sabor Zavetnici obaveštava javnost da državni vrh Republike Srbije, uz pomoć policijskog aparata, sprovodi represiju neviđenih razmera i vrši politički progon članova, simpatizera i prijatelja pokreta.U prethodnih nekoliko dana policijski inspektori obišli su pristalice Zavetnika i uručili im pozive za informativni razgovor u PU za Grad Beograd (policijska stanica “29. novembar”). Lica se pozivaju na razgovor u svojstvu građana pod izgovorom da treba da daju iskaz o dešavanjima na Gazimestanu na Vidovdan ove godine.

Do sada je pozive za informativni razgovor primilo nekoliko članova i simpatizera pokreta, od kojih niko do sada nije krivično gonjen niti osuđivan. Među prvima kojima je upućen poziv nalaze se: momak koji je tokom 1999. godine ratovao na Košarama, devojka koja je za vreme NATO bombardovanja izbegla sa Kosova i Metohije i čija je kuća u Podujevu spaljena do temelja, uspešni studenti koji završavaju studije na dva fakulteta istovremeno.

Zapanjujuće je da je poziv dobio i član Srpskog sabora Zavetnici koji uopšte nije boravio na Kosovu i Metohiji u junu 2014. godine.

Podsećamo da je Srpski sabor Zavetnici pre tačno tri meseca uručio ambasadi Ruske Federacije spisak od stotinu dobrovoljaca koji se stavljaju na raspolaganje za svaki vid pomoći ruskom narodu u oblastima zahvaćenim ratom. Na ovom spisku nalaze se imena svih lica koja su primila poziv za informativni razgovor. Postavlja se pitanje da li je po sredi ispunjavanje ultimatuma američkog ambasadora Majkla Kirbija, koji je pre nekoliko dana zatražio od Vlade Republike Srbije sankcionisanje svih građana koji pružaju direktnu i otvorenu podršku ruskom narodu u Ukrajini.

Ukoliko se u ovom slučaju ne radi o ispunjavanju ultimatuma zapadnih ambasada, onda je nedvosmisleno reč o nameri vlasti da se politički obračuna sa nepotkupljivim delom opozicije koji ima smelosti da kritikuje pogubnu politiku aktuelnog režima, koristeći dešavanja na Gazimestanu kao izgovor.

Preporučujemo istražnim organima da je bolje da se pozabave političkim skupovima čije su posledice bile daleko ozbiljnije, kao što je miting podrške dr Radovanu Karadžiću, koji su u leto 2008. organizovali Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, a koji se završio neredima u kojima je nepoznati pripadnik policijskih snaga na smrt pretukao jednog od učesnika protesta. Premijer Vučić je u više navrata obećavao da će ubica civila biti priveden pravdi, ali se ispostavilo da režim nije imao spremnosti da se posveti ovom slučaju.

Pozivajući se na član 46. važećeg Ustava Republike Srbije, koji jemči slobodu mišljenja i izražavanja, zahtevamo od Vlade koja se deklariše kao demokratska da ne obnavlja represivne metode titoističkog režima.

Ubeđeni da svojim delovanjem, za razliku od predstavnika vladajućeg režima, nikada nismo prekršili niti Ustav niti važeće zakone Republike Srbije, obaveštavamo vlastodršce da represivnim merama neće uspeti da sakriju istinu i ućutkaju one koje imaju smelosti da je ponavljaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *