Политичке „чистке“ у СНС и „случај“ Радомир Николић!?

Političke „čistke“ u SNS i „slučaj“ Radomir Nikolić!?

10 maja 2018

Piše: Tomislav Kresović

Srpska napredna stranka će kako je preneto u medijima do kraja maja sprovesti veliku „čistku” u svojim redovima,odnosno izvršiće “analizu” rada problematičnih stranačkih odbora i struktura vlasti koje „škripe“.Ovo je suštinski najava sasvim realnih prevremenih izbora do kraja 2018 godine. Moguće je „provetravanje“ u vrhu SNS,vladi Srbije,lokalnim vlastima i javnim preduzećima.Ovo je najava promena u SNS i jačanja autoriteta predsednika stranke i države Aleksandra Vučića ,ali i najava mogućih prevremenih izbora. Promene u SNS najavio je nedavno „predsednik Izvrnog odbora naprednjaka Darko Glišić koji je vredan i praktičan operativac i odan i poslušan predsedniku SNS i Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Precizirao je da će funkcioneri za koje bude utvrđeno da ne rade dobro biti smenjeni sa funkcija ili isključeni iz stranke.“ Povlašćenih, kako je rekao, neće biti ni među ministrima i potpredsednicima stranke, ali će o njima raspravljati Predsedništvo SNS.“ Među funkcionerima koji će najverovatnije biti smenjeni su gradonačelnik Kragujevca je i sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Radomir Nikolić nekadašnji Predsednik stranačke vlade Predsednik Izvršnog odbora SNS Glišić kaže“.Predsedništvo Izvršnog odbor stranke sprovešće kontrolu. Posledice su predviđene statutom stranke. Za nedostojne – isključenje, za one koji nemaju rezultate smena” kazao je Glišić.

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić napominje da je poslednja tri meseca SNS imala izbore u 10 opština i gradova i kako kaže “ Sasvim dovoljno da kroz temeljnu analizu sagledamo koliki je doprinos svakoga od nas rezultatu koji smo postigli. On jeste dobar i potvrda je dobre politike koju vodimo, ali uljuljkivanja ne sme da bude. Mora da postoji temeljna analiza rada jer nisu svi podneli isti teret tokom kampanje. Sagledaćemo i učinak naših lokalnih funkcionera i u opštinama gde nisu bili izbori. Ukoliko građani nisu zadovoljni njihovim zalaganjem, ako nema rezultata, moraćemo tim pojedincima da se zahvalimo i napravimo promene. Očekujem da posao završimo do kraja maja”.Inače Skupština opštine Kragujevac ima 87 odbornika, a od toga 31 pripada Srpskoj naprednoj stranci. Druga po brojnosti je Zajedno za Šumadiju Veroljuba Stevanovića, koji ima 14 odbornika Mogući su “dilovi” SNS i Zajedno za Šumadiju.Nikolić se od stranačkih kolega tereti za više „dela“ lošeg činjenja i nečinjena koji dovodi u pitanje stabilnost vlasti SNS u Kragujevcu i u Srbiji, ali i širenja otpora građana prema lokalnim vlastima što bi bilo veoma štetno za vlast SNS i ugled Predsednika Srbije.Da podsetimo da je Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i sin predsednika Srbije Tomislava Nikolića stao na stranu Vučića, a ne svog oca prilikom izbora odnosno opredeljenja za kandidata za Predsednika Srbije kada je Vučić „izigrao“ Tomislava Nikolića poltički pragamtski po savetu svog oca..Tada je Radomir Nikolić potvrdio da je glasao da kandidat te partije za predsednika Srbije bude Aleksandar Vučić.Radomr je kazao „ Dobro znam zašto sam tako glasao, kao što dobro znam i šta je stranačka disciplina, a svoje mišljenje o toj temi sam izneo na prethodnom sastanku Predsedništva“Realno je da Radomir Nikolić bude od strane vrha SNS i predsednika stranke opozvan, ali postoje i namere za moguće „istrage“ rada i poslovanja Radomira Nikolića kao gradonačelnika Kragujevca ukokiko se Nikolić „otrgne“ kontroli i disciplini partije i predsednika Vučića..

Ovo bi značilo političko eliminisanje Radomira Nikolića iz vlasti uz moguće „podmirenje“ na nekom plaćenom ali manje vidljivom poslu. Druga opcija je ukoliko Radomr Nikolić ne prihvati „ponudu koju ne može odbiti“ procesuiranje koje bi dovelo i do bivšeg Predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je nakon „prevare“ od strane Aleksandra Vućića dobio „nagradu“ formiranjem Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.Ovaj savet u kome deluje više ministara u sadašnjoj vladi , na neki način deluje kao „mini vlada“ ili kao „paralelna“ vlada

Tomislav Nikolić i „proruski“ politički blok u Srbiji?

Postoje indicije da Tomislav Nikolić za koga se kaže da je „ruski čovek“ planira u bliskoj budućnosti formira stranku ili bude u koaliciji tz „ruskog bloka odnosno „Istočne“ politike pošto je većina njegovih saradnika vidno odstranjena iz struktura moći SNS ali su skoncentrisani u Nacionalnom savetu..Postoje indicije da bi Tomislava Nikolića mogao uskoro da zameni kao Predsednika tog saveta dr Nenad Popović ministar u vladi koji aktivno radi na naučnom,ekonomskom planu sa Rusijom i Kinom, i da bi se ovo telo transformisalo ili bi se u ovom obliku ukinulo. Bivši Predsednik Srbije Tomislav Nikolić očigledno je vidno neutralisan u SNS i da je samo uticajni član koji nije znao ili nije hteo da koristi svoja ustavna ovlašćenja dok je bio Predsednik Srbije od 2012-2016 godine.Bivši Predsednik Srbije je svojevremeno kazao „Ljudi, pa je l’ predsednik stvarno ima ovolika ovlašćenja? Dok nisam Vučiću predao funkciju mislio sam da sam baš bio dobar predsednik. Pa ja tek sad vidim šta sam sve mogao da radim, a nisam. Tek sada shvatam da predsednik Srbije može da se bavi Kosovom. Ja sam imao onu platformu, ali kad sam je poslao tadašnjem predsedniku Vlade, on ju je samo stavio u neku fioku i o tome se više nije pričalo. Tada sam sebi rekao: “Tomislave, nije to tvoja nadležnost kao predsednika, ne mešaj se, ne kriši zakon i Ustav.” I tako sam se i ponašao „.Šta je istina manje je važno,ali je Vučić potisnuo Nikolića i „uhlebio“ njega i njegove saradnike u Nacionalni savet da bi iih držao pod kontrolom da nema opoziciju u svojim redovima.Politika u Srbiji je surova borba i među bliskim prijateljima,kumovima i partijskim drugovima. Mediji su pisali da se za rad ovog tela Tomislavu Nikoliću i njegovim kadrovima, mesečno izdvaja oko milion evra iz džepa srpskih poreskih obveznika, a javnosti se ne polažu računi čime se oni konkretno bavi, na šta troši toliki novac i koje koristi građani imaju od nje.Ovaj argument može biti „kec“ u rukavu Predsedniku Srbije u „transformaciji“ Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i smeni Nikolića i postavljanju dr Nenada Popovića pod uslovom da sadašnja vlada opstane u narednim mesecima.Ukoliko bude bilo izbora u Srbiji do kraja 2018 godine moguće je da Tomislav Nikolić formira svoje političko „jezgro“ u kome bi bio i sin Radoslav, i da se formira „propruski“ politički blok.Da li je ovo nagađane,procena ili predvidanje uskoro će se videti.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *