ПОЉСКИ МИНИСТАР: Избеглице да бране Сирију, не да пију кафу у ЕУ

ПОЉСКИ МИНИСТАР: Избеглице да бране Сирију, не да пију кафу у ЕУ

16 новембра 2015

poland_2466524cНови шеф дипломатије Пољске Витолд Вашчиковски рекао је да сиријске избеглице који хрле у Европу, могу бити обучене да створе армију и ослободе своју домовину.

Вашчиковски је на пољској телевизији рекао да избеглице могу боље бити ангажоване на тај начин, уместо да испијају кафу на некој берлинској авенији или у другим европским градовима.

„Стотине хиљада Сиријаца су недавно дошли у Европу. Ми им можемо помоћи да створе армију. Десетине хиљада младих људи искрцали су се из чамаца са ајпедом у руци и уместо да траже пиће и храну, они су тражили где могу да допуне мобилни телефон. Они могу, уз нашу помоћ, да иду да се боре и ослободе своју земљу“, рекао је министар који ће дужност званично преузетик данас.

Вашчиковски је рекао да жели да избегне ситуацију у којој „ми шаљемо наше војнике да се боре у Сирији, док стотине хиљада Сиријаца пију своју кафу на (берлинском) булевар Унтер ден Линден или у неком другом европском граду“.

Немачка је, наводи АФП, до сада водила политику отворених врата за Сиријце који беже од крвопролића у својој земљи, дајући им „примарну заштиту“, што је највиши статус за избеглице.

Нови министар за европска питања Конрад Шимански рекао је у суботу да Варшава више не сматра план ЕУ о расподели избеглица широм Европе „политички могућим“ с обзиром на нападе у Паризу у којима је у петак погинуло најмање 129 људи.

Тај програм расподеле, који су дуго критиковале најисточније земље ЕУ, дошао је под удар нових критика након што су званичници саопштили да је на месту једног од напада у Паризу пронађен сиријски пасош који припада једном тражиоцу азила који се на путу ка Европи у октобру регистровао на једном грчком острву, пренео је АФП.

На изборима у Пољској пре три седмице победила је евроскептична, десничарска Партија права и правде Јарослава Качињског која је освојила 37,6 одсто гласова. Место премијера добила је потпредседница те партије Беата Шидло.

Нова влада положиће заклетву данас.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u