ПОЉСКИ МИНИСТАР: Избеглице да бране Сирију, не да пију кафу у ЕУ

POLJSKI MINISTAR: Izbeglice da brane Siriju, ne da piju kafu u EU

16 novembra 2015

poland_2466524cNovi šef diplomatije Poljske Vitold Vaščikovski rekao je da sirijske izbeglice koji hrle u Evropu, mogu biti obučene da stvore armiju i oslobode svoju domovinu.

Vaščikovski je na poljskoj televiziji rekao da izbeglice mogu bolje biti angažovane na taj način, umesto da ispijaju kafu na nekoj berlinskoj aveniji ili u drugim evropskim gradovima.

„Stotine hiljada Sirijaca su nedavno došli u Evropu. Mi im možemo pomoći da stvore armiju. Desetine hiljada mladih ljudi iskrcali su se iz čamaca sa ajpedom u ruci i umesto da traže piće i hranu, oni su tražili gde mogu da dopune mobilni telefon. Oni mogu, uz našu pomoć, da idu da se bore i oslobode svoju zemlju“, rekao je ministar koji će dužnost zvanično preuzetik danas.

Vaščikovski je rekao da želi da izbegne situaciju u kojoj „mi šaljemo naše vojnike da se bore u Siriji, dok stotine hiljada Sirijaca piju svoju kafu na (berlinskom) bulevar Unter den Linden ili u nekom drugom evropskom gradu“.

Nemačka je, navodi AFP, do sada vodila politiku otvorenih vrata za Sirijce koji beže od krvoprolića u svojoj zemlji, dajući im „primarnu zaštitu“, što je najviši status za izbeglice.

Novi ministar za evropska pitanja Konrad Šimanski rekao je u subotu da Varšava više ne smatra plan EU o raspodeli izbeglica širom Evrope „politički mogućim“ s obzirom na napade u Parizu u kojima je u petak poginulo najmanje 129 ljudi.

Taj program raspodele, koji su dugo kritikovale najistočnije zemlje EU, došao je pod udar novih kritika nakon što su zvaničnici saopštili da je na mestu jednog od napada u Parizu pronađen sirijski pasoš koji pripada jednom tražiocu azila koji se na putu ka Evropi u oktobru registrovao na jednom grčkom ostrvu, preneo je AFP.

Na izborima u Poljskoj pre tri sedmice pobedila je evroskeptična, desničarska Partija prava i pravde Jaroslava Kačinjskog koja je osvojila 37,6 odsto glasova. Mesto premijera dobila je potpredsednica te partije Beata Šidlo.

Nova vlada položiće zakletvu danas.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *