ПОМПЕО ЗАХТЕВА: Одмах да се укину таксе!

POMPEO ZAHTEVA: Odmah da se ukinu takse!

13 februara 2020

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poslao je pismo novoizabranom premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem mu je čestitao na funkciji, ali ujedno i jasno stavio do znanja da bi ukidanje taksi na robu iz Srbije trebalo da bude prioritet nove kosovske vlade.

„Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti zamah izgrađen pismima namere za uspostavljanje vazdušnih i železničkih veza između Prištine i Beograda“, napisao je Pompeo Kurtiju, objavio je „Blic“.Pritisak na Kurtija se nastavlja, a posle specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i Pompeo je poručio Kosovu da takse nisu prihvatljive.

„Blic“ je preneo Pompeovo pismo u celosti:

„Čestitam narodu Kosova na uspešnim i demokratskim izborima. Pozdravljamo formiranje nove vlade na Kosovu i radujemo se zajedničkom radu na unapređivanju zajedničkih ciljeva koji se tiču ekonomskog rasta, vladavine zakona i normalizacije odnosa sa Srbijom.

Pozdravljamo vašu posvećenost borbi protiv korupcije, jer vi želite da podržite aspiracije građana Kosova, uključujući njihovu želju za većom transparentnošću i ekonomskim rastom. Sada je vreme za realizaciju sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznavanje, što je od suštinske važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova. Sjedinjene Države će vam dati podršku u ovom procesu. Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti zamah izgrađen pismima namere za uspostavljanje vazdušnih i železničkih veza između Prištine i Beograda. Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa vašom novom vladom kako bismo osigurali da multietničko i demokratsko Kosovo i dalje napreduje.“

KOMENTARI2 komentara

  1. test01 says:

    Koje zaludjivanje (ne znam vise koga) sa ovim taksama dok su na teritoriji Srpskog KiM stvorili teroristicku vojsku i proterali Srpski narod.... USA stoji iza svake shiptarske poruke, maloumni teroristi i kriminalci su na vlasti. Narod Srbije insistira na postovanju rezolucije 1244, hapsenju kriminalaca na podrucju Balkana - pocevsi sa teroristima i kriminalcima koje je zapad doveo na vlast da izvrsava njihova naredjenja.

  2. Slobodanka says:

    Čemu žurba? Pompeo se žuri da se nastave pregovori i da malivuk u ime Srbijice prizna američko kopile Kosovo za redovnu državu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *