ПОРОШЕНКО ЗВАО ПУТИНА, А ЗАТИМ ЋУТАО! Зашто је председник Украјине крио да је од јануара до сада четири пута телефонирао у Кремљ?

POROŠENKO ZVAO PUTINA, A ZATIM ĆUTAO! Zašto je predsednik Ukrajine krio da je od januara do sada četiri puta telefonirao u Kremlj?

2 marta 2017

putin porosenko_620x0

Predsednička administra u Kijevu potvrdila je da je Petar Poroošenko u ovoj godini četiri puta telefonom razgovarao sa Putinom. U februaru je dva puta telefonirao ruskom predsedniku Putinu u vreme pogoršanja situacije na istoku Ukrajine. U Kijevu tvrde da nisu o tome saopštavali svojoj javnosti jer razgovori nisu imali efekta. Tek sada kad su novinari saznali o telefoniranju Porošenka Putinu, u Kijevu su morali da potvrde da je vest istinita.

Porošenko je zvao da moli Putina da interveniše kako bi se zaustavila gađanja na Avdejevku, a zatim popravila električna mreža. Osim toga Porošenko je molio da se oslobode Oleg Sencov, ukrajinski režiser uhapšen na Krimu pod optužbom da je organizovao terorističku grupu i novinar Roman Suščenko optužen za špijunažu. Navodno da je on ukrajinski oficir koji je sa specijalnim zadatkom stigao u Moskvu.

Umesto da informiše svoju javnost, Porošenko je o sadržaju razgovora sa Putinom obavestio zapadne partnere. Pretposlednji razgovor je bio 11. februara, posle samo jednog dana od boravka slovenačkog predsednika Boruta Pahora u Kremlju, a poslednji 20. februara i trajao je 20 minuta.

Zašto nije bilo rezultata posle telefonskih razgovora Porošenka sa Putinom nije tajna i to dobro znaju svi koji pažljivo prate šta se zbiva u Donbasu. Ukrajinska vojska je pokušala da „žabljim skokovima“ osvaja metar po metar prostora koji deli dve zaraćene strane. To ne skrivaju ukrajinski vojnici i oficiri. Osim toga, svet su obišle fotografije na kojima se vide ukrajinski tenkovi među zgradama u Avdejevki, tamo gde ih uopšte nije smelo biti. Nameće se pitanje kako je to Porošenko očekivao da će vojska Donjecke narodne republike mirno gledati da im jedinice kojima je vrhovni komandant Petar Porošenko uzimaju, metar po meta teritorije.

Osim toga, Petar Porošenko ne želi da razgovara i pregovara sa vlastima u Donjecku i Lugansku, već ih naziva banditima. On je verovao da se zapadne sancije prisiliti Putina da natera armiju Donjecke i Luganske narodne republike da dobrovoljno kapituliraju. Porošenko je zaboravio koliko puta mu je Putin govorio da je Donbas ukrajinska teritorija i da on mora da sedne za pregovarački sto sa građanima koji tamo žive.

Ne treba uopšte sumnjati u iskrenost izgovorenih reči u razgovoru sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom kome je rekao Porošenko da on nema snage da kroz ukrajinski parlament progura bilo kakav zakon koji bi dao bilo kakvu slobodu stanovnicima Donbasa. Slabost Porošenka ilustruje i to da nije mogao da skloni nacionaliste sa železničkih šina koji su blokirali vagone za ukrajinske termoelektrane koje koriste ugalj iz Donbasa.

Porošenko je svestan svog niskog rejtinga i slabašne podrške u Vrhovnoj radi pa mora da ćuti i trpi nadajući se na pomoć Zapada jer ga u protivnom očekuje sličan scenario na Majdanu, kao kad je skinut njegov prethodnik Viktor Januković.Porošenko će ostati na vlasti sve dok dobija kredite od MMF, a kad ta pomoć presuši čekaju ga gorki dani.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *