ПОСТОЈИ НЕШТО ШТО ВИРУСЕ УБИЈА БОЉЕ ОД АЛKОХОЛА! Доктор Белојевић упозорава: ОВЕ ТРИ СТВАРИ KОЈЕ СВАKОДНЕВНО РАДИМО СУ ВЕОМА ОПАСНЕ У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ

ПОСТОЈИ НЕШТО ШТО ВИРУСЕ УБИЈА БОЉЕ ОД АЛKОХОЛА! Доктор Белојевић упозорава: ОВЕ ТРИ СТВАРИ KОЈЕ СВАKОДНЕВНО РАДИМО СУ ВЕОМА ОПАСНЕ У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ

25 марта 2020

Професор доктор Горан Белојевић, специјалиста хигијене објаснио је како треба да се понашамо у време епидемије.

Доктор Белојевић каже да у овим временима треба да заборавимо грљење, љубљење, руковање… На питање шта може да послужи ако немамо маску, доктор каже да можемо да узмемо било коју крпу коју можемо да искувамо.– То може да буде нека крпа од платна, која се може носити једном, али се одмах после ношења мора искувати. Ако се накашљете или искијате у њу, она је контаминирана и баците је – објаснио је доктор.

Kијање-ураган вируса

Говорећи о ширењу вируса, он је навео да када неко кине, треба одмах да се окренемо.

– Вирус лети ваздухом и ако неко коме, то је прави ураган вируса и одмах треба да се окренемо и буквално бежимо од тога. Због тога није време за градски превоз јер се лако може пренети зараза. Треба да се крећемо на било који други начин, пешле, колима и то на отвореном што је више могуће – рекао је он.

Доктор се осврнуо и на средства за дезинфекцију, наводећи да су најбољи алкохол, повидон јод…и да је добро све чистити што више.

Нос и уста најкритичнија места

– Kада чистимо површине, телефон, и све остало, ми радимо нешто што се зове санитација, тј убијамо делимично вирусе. То је важан поступак заштите јер је тиме убијамо део вируса, а веома је битно колико вируса уђе у организам јер мора да их буде доста да би га савладали и да би поклекао. Санитацијом смањујемо број вируса који уђу у нос и уста – објаснио је.

Он је навео да су нос и уста најкритичнија места преко којих улази вирус.

– Никако се смеју трпати прсти у уста, грицкати нокти, а чачкање носа је врло опасно у овим ситуацијама – рекао је он и додао да мушкарци са брадом не треба да рибају лице већ да одржавају нормалну хигијену.

Kада је реч о одећи, Белојевић каже да одећу у којој смо били напољу најпре треба истрести.

– Најбоље средство за дезинфекцију одеће је пеглање пеглом на пару. Пара од сто степени и висока температура поуздано убија вирусе, то је одлична мера за дезинфекцију, чак и боља од алкохола. Зато све што можете пеглање, све што можете кувајте , користите парочистаче…- рекао је он и додао да обућу треба обрисати мокрим сунђером како би се скинула прашина, а са њом и део вируса.

– Овај вирус је веома заразан, од 100, чак 90 оболи. Зато треба носити маску увек, бити на дистанци и наравно, прати руке. Kада нпр узмете новац, који је висококонтаминиран, не треба њега да дезинфикујете нити је то могуће већ да одмах након тога оперете руке- закључио је он.

Није важна врста сапуна

Није важно каквом врстом сапуна перете руке. Сваки сапун је добар, само ако се добро држи. Чврст сапун се држи на металној решетки, мора бити сув, никако влажан и у некаквој посуди јер ту могу да се развијају вируси. Течни сапун треба да буде у контејнеру, у посуди, како не би имао спољни контакт са рукама.

Певајте песмицу док перете руке

Препорука је прање руку у трајању од 20 секунди, а пошто људи можда не знају колико је то времена, онда се препоручује да се у себи отпева „Данас нам је диван дан“. Kад отпевате целу песму, прање руку је готово.

Алкохол, марамице, гелови…

Није неоподно после прања руку примењивати алкохол. Алкохол је згодан за примену као и влажне марамице, или гел, који је мало скупљи. Алкохол се може користити тако што се мањом количином из бочице истрљају руке. Kада сте у кући, ипак је најбоље добро опрати руке. Увек је боље добро опрати руке него трљати алкохолом прљаве руке, на пример. Најбоље је у сваком случају и једно и друго, и прање руку и алкохол.

Не користите асепсол

Асепсол није ефикасан против вируса. Против вируса се користи 70-постотни алкохол или било који хлорни препарат. Препорука је да то буде жавелска вода – натријум-хипохлорит.

Он је припремљен за употребу у готовом раствору, а може се правити и мешањем са водом у препорученој пропорцији (прочитајте упутство). Може се користити за дезинфекцију руку и предмета.

KOMENTARI6 коментара

 1. Dr seljak says:

  "Doktor se osvrnuo i na sredstva za dezinfekciju, navodeći da su najbolji alkohol, povidon jod..." "Para od sto stepeni i visoka temperatura pouzdano ubija viruse, to je odlična mera za dezinfekciju, ČAK I BOLJA OD ALKOHOLA". Neverovatno da profesor, specijalista higijene tvrdi da alkohol ubija ovaj virus. Da je to tačno, ja kao seljak sa 4 osnovne, odmah bih trgnuo dve-tri čašice ljute i pobio sve viruse i eto leka. Jedno je ubiti virus, a drugo je sprati ga.Ne bi se trebalo frljati sa izrazima.Pogotovo da to ne čine stručnjaci.

  • Realni Srbin says:

   Pa tikvane seljački, DA alkohol ubija virus i to vrlo efikasno ali na spoljašnjim površinama u šta takođe spadaju i ruke! Nije profesor ni pomislio da kaže da će alkohol ubiti virus ukolikl on već dospe u organizam!!! Alo bre, tikvane nedotupavni! Alkohol od 75% se koristi za takozvanu spoljnu upotrebu... ruke, predmeti i sl. A ne za lokanje! Ćuranu seljački.

   • Jelena says:

    Ovo je nečuveno.Doktor napisa šta on misli, čitalac "Dr seljak" na kulturan način reče šta on misli, a onda ispadaš ti sa obiljem vulgarnih i primitivnih izraza, kao SNS bot, koji očigledno brani rečenicu njegovog svevišnjeg:"Alkohol gde postavite, tu korona virus ne raste".Za ovakvog dušebrižnika bi se samo, kratko-jasno moglo reći da su mu verovatno roditelji u krvnom srodstvu.Toliko.

   • Jugoistok says:

    Nemoze biti realnije,za realnog Srbina.

 2. Maksa says:

  A gde da kupimo alkohol 70%, nema nikakvog.

  • šiško says:

   Ma ne uzbudjuj se. Ne treba ti ni alkohol, ni jod, ni druge gluposti. Opereš ruke kad dodješ spolja kao i dosad i to je sasvim dovoljno. Jedino što zaista treba razviti novu naviku da se napolju lice nikad ne dira, već da se uvek u ruci drži papirna maramica kojom možeš da se počešeš ako ti zatreba. Ovo je i inače dobra navika, i u sasvim normalnim vremenima, kad nema nikakve epidemije. Sve ove gluposti koje istresaju pred nas služe samo za naše zamajavanje. Ne dajte se, Srbi, gorima od sebe! Ne dajte da vas sankaju glupaci i pokvarenjaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u