ПОСТОЈИ НЕШТО ШТО ВИРУСЕ УБИЈА БОЉЕ ОД АЛKОХОЛА! Доктор Белојевић упозорава: ОВЕ ТРИ СТВАРИ KОЈЕ СВАKОДНЕВНО РАДИМО СУ ВЕОМА ОПАСНЕ У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ

POSTOJI NEŠTO ŠTO VIRUSE UBIJA BOLJE OD ALKOHOLA! Doktor Belojević upozorava: OVE TRI STVARI KOJE SVAKODNEVNO RADIMO SU VEOMA OPASNE U VREME EPIDEMIJE

25 marta 2020

Profesor doktor Goran Belojević, specijalista higijene objasnio je kako treba da se ponašamo u vreme epidemije.

Doktor Belojević kaže da u ovim vremenima treba da zaboravimo grljenje, ljubljenje, rukovanje… Na pitanje šta može da posluži ako nemamo masku, doktor kaže da možemo da uzmemo bilo koju krpu koju možemo da iskuvamo.– To može da bude neka krpa od platna, koja se može nositi jednom, ali se odmah posle nošenja mora iskuvati. Ako se nakašljete ili iskijate u nju, ona je kontaminirana i bacite je – objasnio je doktor.

Kijanje-uragan virusa

Govoreći o širenju virusa, on je naveo da kada neko kine, treba odmah da se okrenemo.

– Virus leti vazduhom i ako neko kome, to je pravi uragan virusa i odmah treba da se okrenemo i bukvalno bežimo od toga. Zbog toga nije vreme za gradski prevoz jer se lako može preneti zaraza. Treba da se krećemo na bilo koji drugi način, pešle, kolima i to na otvorenom što je više moguće – rekao je on.

Doktor se osvrnuo i na sredstva za dezinfekciju, navodeći da su najbolji alkohol, povidon jod…i da je dobro sve čistiti što više.

Nos i usta najkritičnija mesta

– Kada čistimo površine, telefon, i sve ostalo, mi radimo nešto što se zove sanitacija, tj ubijamo delimično viruse. To je važan postupak zaštite jer je time ubijamo deo virusa, a veoma je bitno koliko virusa uđe u organizam jer mora da ih bude dosta da bi ga savladali i da bi poklekao. Sanitacijom smanjujemo broj virusa koji uđu u nos i usta – objasnio je.

On je naveo da su nos i usta najkritičnija mesta preko kojih ulazi virus.

– Nikako se smeju trpati prsti u usta, grickati nokti, a čačkanje nosa je vrlo opasno u ovim situacijama – rekao je on i dodao da muškarci sa bradom ne treba da ribaju lice već da održavaju normalnu higijenu.

Kada je reč o odeći, Belojević kaže da odeću u kojoj smo bili napolju najpre treba istresti.

– Najbolje sredstvo za dezinfekciju odeće je peglanje peglom na paru. Para od sto stepeni i visoka temperatura pouzdano ubija viruse, to je odlična mera za dezinfekciju, čak i bolja od alkohola. Zato sve što možete peglanje, sve što možete kuvajte , koristite paročistače…- rekao je on i dodao da obuću treba obrisati mokrim sunđerom kako bi se skinula prašina, a sa njom i deo virusa.

– Ovaj virus je veoma zarazan, od 100, čak 90 oboli. Zato treba nositi masku uvek, biti na distanci i naravno, prati ruke. Kada npr uzmete novac, koji je visokokontaminiran, ne treba njega da dezinfikujete niti je to moguće već da odmah nakon toga operete ruke- zaključio je on.

Nije važna vrsta sapuna

Nije važno kakvom vrstom sapuna perete ruke. Svaki sapun je dobar, samo ako se dobro drži. Čvrst sapun se drži na metalnoj rešetki, mora biti suv, nikako vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru, u posudi, kako ne bi imao spoljni kontakt sa rukama.

Pevajte pesmicu dok perete ruke

Preporuka je pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, a pošto ljudi možda ne znaju koliko je to vremena, onda se preporučuje da se u sebi otpeva „Danas nam je divan dan“. Kad otpevate celu pesmu, pranje ruku je gotovo.

Alkohol, maramice, gelovi…

Nije neopodno posle pranja ruku primenjivati alkohol. Alkohol je zgodan za primenu kao i vlažne maramice, ili gel, koji je malo skuplji. Alkohol se može koristiti tako što se manjom količinom iz bočice istrljaju ruke. Kada ste u kući, ipak je najbolje dobro oprati ruke. Uvek je bolje dobro oprati ruke nego trljati alkoholom prljave ruke, na primer. Najbolje je u svakom slučaju i jedno i drugo, i pranje ruku i alkohol.

Ne koristite asepsol

Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa se koristi 70-postotni alkohol ili bilo koji hlorni preparat. Preporuka je da to bude žavelska voda – natrijum-hipohlorit.

On je pripremljen za upotrebu u gotovom rastvoru, a može se praviti i mešanjem sa vodom u preporučenoj proporciji (pročitajte uputstvo). Može se koristiti za dezinfekciju ruku i predmeta.

KOMENTARI6 komentara

 1. Dr seljak says:

  "Doktor se osvrnuo i na sredstva za dezinfekciju, navodeći da su najbolji alkohol, povidon jod..." "Para od sto stepeni i visoka temperatura pouzdano ubija viruse, to je odlična mera za dezinfekciju, ČAK I BOLJA OD ALKOHOLA". Neverovatno da profesor, specijalista higijene tvrdi da alkohol ubija ovaj virus. Da je to tačno, ja kao seljak sa 4 osnovne, odmah bih trgnuo dve-tri čašice ljute i pobio sve viruse i eto leka. Jedno je ubiti virus, a drugo je sprati ga.Ne bi se trebalo frljati sa izrazima.Pogotovo da to ne čine stručnjaci.

  • Realni Srbin says:

   Pa tikvane seljački, DA alkohol ubija virus i to vrlo efikasno ali na spoljašnjim površinama u šta takođe spadaju i ruke! Nije profesor ni pomislio da kaže da će alkohol ubiti virus ukolikl on već dospe u organizam!!! Alo bre, tikvane nedotupavni! Alkohol od 75% se koristi za takozvanu spoljnu upotrebu... ruke, predmeti i sl. A ne za lokanje! Ćuranu seljački.

   • Jelena says:

    Ovo je nečuveno.Doktor napisa šta on misli, čitalac "Dr seljak" na kulturan način reče šta on misli, a onda ispadaš ti sa obiljem vulgarnih i primitivnih izraza, kao SNS bot, koji očigledno brani rečenicu njegovog svevišnjeg:"Alkohol gde postavite, tu korona virus ne raste".Za ovakvog dušebrižnika bi se samo, kratko-jasno moglo reći da su mu verovatno roditelji u krvnom srodstvu.Toliko.

   • Jugoistok says:

    Nemoze biti realnije,za realnog Srbina.

 2. Maksa says:

  A gde da kupimo alkohol 70%, nema nikakvog.

  • šiško says:

   Ma ne uzbudjuj se. Ne treba ti ni alkohol, ni jod, ni druge gluposti. Opereš ruke kad dodješ spolja kao i dosad i to je sasvim dovoljno. Jedino što zaista treba razviti novu naviku da se napolju lice nikad ne dira, već da se uvek u ruci drži papirna maramica kojom možeš da se počešeš ako ti zatreba. Ovo je i inače dobra navika, i u sasvim normalnim vremenima, kad nema nikakve epidemije. Sve ove gluposti koje istresaju pred nas služe samo za naše zamajavanje. Ne dajte se, Srbi, gorima od sebe! Ne dajte da vas sankaju glupaci i pokvarenjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *