ПОТПИСАНА БУКУРЕШТАНСКА ДЕКЛАРАЦИЈА

ПОТПИСАНА БУКУРЕШТАНСКА ДЕКЛАРАЦИЈА

30 марта 2019

БУГАРСКА и Грчка су састанку у Букурешту донеле одлуку да потпишу у јуну уговор о оснивању заједничке компаније која ће градити гасни интерконектор „Балкански ток“, изјавио је Бојко Борисов.

Бугарски премијер је након састанка квадрилатерале са председником Србије Александром Вучићем и премијерима Румуније и Грчке, Вјориком Данчилом и Алексисом Ципрасом, рекао да је реч о гасном интерконектору капацитета пет милијарди кубних метара гаса.„Предложио сам да то буде ‘Балкански ток’, да не правимо разлику између наших земаља. Имаћемо тај ток и добијаћемо течни гас и гас из Изреала и такође руски гас преко Турског тока“, нагласио је Борисов.

Каже да је позвао председника Србије Вучића да заједнички и са Србијом направе церемонију отварања тог пројекта и да ће се то догодити у наредних неколико месеци.

Вучић рекао је ће Србија свакако бити дeо пројекта, који бугарски премијер назива „Балкански ток“, иако је реч о претежно руском гасу из Турског тока, и најавио да радови почињу за који дан.

Енергетска мапа Балкана се сада потпуно мења, истакао је председник Вучић.

„Борисов као озбиљан, мудар, паметан политичар, да не би нешто називао Јужним или Турским током, назива га “балканским““, рекао је Вучић и објаснио:

„То је хаб у Бугарској који прима руски гас из Турског тока, али и преко интерконектора део течног гаса из луке Александропулис, и у будућности нешто од гасовода Ист Мед, који иде од Израела и Кипра до Грчке. Али, Борисов је паметан и назива га “Балкански ток“, да Америкаци не би замерили. Али, радећи на Ист меду, нису љути ни Американци, ни Руси „.

Али, ми знамо који је то гас, додао је Вучић.  То је 90 одсто руски гас, а 10 одсто – све остало, каже он.

Он је додао да су у Букурешту он и Борисов разговарали о још два гасовода – Ист Меду и како би могао да се снабдева гасом јужни дeо земље новим гасоводом који би се повезао за Зајечаром, и гасоводом који иде из Констанце.

„Али, видећемо како ће то у будућности да тече, прво да завршимо Балкански ток. Ми учествујемо у томе, у то нема сумње. За који дан почињемо радове и машине су већ изашле на терен“, рекао је Вучић.

Поновио је да се потпуно мења енергетска мапа Балкана.

„Ми који смо трошили мало гаса сада индустријски јачамо и трошимо више и у складу са тим биће нам потребнији. Тамо где имате гаса имате могућност за развој индустрије, за веће богатство“, закључио је Вучић.

(Танјуг)

KOMENTARI2 коментара

  1. теоретичар says:

    Са Бугарима договор? Ај немојте ме засмејавати.

  2. теоретичар says:

    Насмејах се па нисам довршио. Прво, Ципрас је сорошевац и либерал кога Запад држи на власти у Грчкој за своје потребе, а Борисов је бледа копија јер њега и не држе. Нема разлога. Бугар ће после прве посете неког америчког приправника променити мишљење. Вучић је тамо као члан истог кола мада Вучић помало игра и казачок. Само што му не иде најбоље ни трбушни плес ни коло ни казачок ни сиртаки. Можда је нешто већ научио до сада, али то нам остаје да видимо. Па макар то био и трбушни плес. Николић је сеирио уз неки плес и препеченицу у харемској згради за време своје немоћи, а како ће Вучко на крају заиграти не знам али знам да се Николић превише потрудио и малаксао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u