ПОТВРЂЕНО: Холанђани криви за Сребреницу?!

ПОТВРЂЕНО: Холанђани криви за Сребреницу?!

27 јуна 2017

Апелационо веће хашког трибунала потврдило да Холандија сноси делимичну одговорност за смрт 300 муслимана који су убијени у Сребреници.

Они су убијени након напада босанских Срба на базу под заштитом УН.

У питању је потврда пресуде из 2014. по којој су припадници мировног батаљона УН из Холандије могли да знају да ће муслимански мушкарци и дечаци кој су тражили уточиште у Поточарима бити убијени ако буду натерани да изађу из дела под заштитом УН.

У питању су догађаји из 13. јула 1995, а на пресуду из 2014, на коју се жалила држава Холандија.

Подсетимо, првостепени суд у Хагу донео је у јулу 2014. године пресуду којом је Холандију прогласио одговорном због тога што њен батаљон, под мандатом УН, није евакуисао више од 300 бошњачких мушкараца избеглих у њихову војну базу у Поточарима, у околини Сребренице, те је та земља проглашена кривом за њихову смрт.

Званичници холандије су навели да „нико није могао предвидети да ће се догодити геноцид“. „Нико није могао ни да помисли да би у Европи 1995. године могао да се догоди геноцид“, рекао је правни заступник Холандије Берт-Јан Хутзагерс.

Суд је тада одбио као неосноване наводе мајки и супруга убијених Бошњака по којима је Холандија одговорна за смрт око 8.000 мушкараца и младића, које су у јулу 1995. године убиле трупе под командом генерала Војске Републике Српске Ратка Младића. У Септембру 2016. објављено је да ће око стотину бивших холандских припадника мировних снага УН можда тужити холандску владу зато што их је послала да бране Сребреницу 1995. године.

(Б92)

KOMENTARI5 коментара

 1. kuka says:

  Ne nasedajte, ljudi. Ovo je samo način da se još jednom plasira propaganda o genocidu u Srebrenici i učvrsti medijska slika Srba kao koljača. Holandjani kobajagi krivi jer su dozvolili ... šta? Smrt (svi će pročitati masakr, genocid itd.) 300 ljudi. Ipak su ih pobili Srbi. Razlika, doduše, postoji u odnosu na ranije medijsko talambasanje o srebreničkom genocidu, hag jeste u povlačenju, ali neće da potpuno odustane, nego istrajava po sistemu "ipak se okreće". Ostaje kvalifikacija, a ona je ono na osnovu čega oni vrše pritisak na Srbe u RS i Srbiji. Sad bi trebalo navaliti sa dokazima i izbiti im ovu podlost iz ruku.

  • Tuga svuda says:

   Za sve sukobe i zločine na teritoriji bivše SFRJ odgovoran je trani faktor, koji je od samog početka podrivao sukobe, podržavao i naoružavao ekstremiste na svim stranama, i na kraju kao posmatrač, omogućio ubistva. Treba vremena nepismenom Balkanu da shvati da su svi ovde žrtve, svi osim ekstremista i fanatika, koji su sve to sproveli i na tome profitirali, a to su vam gospodo, između ostalog: Srbija: Vučić, Šešelj, Dačić, Vulin... BiH: Izetbegović-i i njihova ekipa Hrvatska: HDZ čelnici.... Ako obratite pažnju na rezultate gore pomenutih, shvatićete da ih nema, samo muljež i izdaja, države su pretvorili u prćije, a narod u sluge i robove, jedino su svoje džepove napunili mrvicama.

 2. Trifun says:

  General Mladic je transportovao preko 15,000 ljudi, uglavnom zena, staraca i dece iz Srebrenice. Kako onda streljanje oko 1,000 zarobljenih sto su nosili oruzje i vrsili pokolje po okoline Srebrenice godinama a od kojih je stradalo preko 2,000 srpkih civila ukljucujuci zena i male djece na najsvirepije nacine, moze biti genocid? Pa ne moze. Zlocin jeste. Ali s obziron na svirepost kako su muslimani ubijali zene i djecu u okolini Srebrenice to se jednostavno ne moze porediti. Sve je to podvala zapadnih genocidnih hijena i njihovih dzelata na Balkanu, kojom su pokusali da skrenu paznju sa svoje monstuozne istorije genocida prema nasem narodu. Nece proci.

 3. Miki says:

  Dali su i koliko je Bošnjaka i od koga uopšte pobijeno,dali ima i žena i dece koje su pobijena ili su svi pobijeni bili pod oružjem sve je namešteno i toliko providno da nam poruše uljezi Srbiju ida nas što više pobiju.

 4. padre says:

  Šta je sad to, vama je ovaj haški sud čas "politički sud", "protivsrbski sud", čas je ono što kažu istina i "potvrda"!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u