ПОЗНАТИ КАНАДСКИ АДВОКАТ, КРИСТОФЕР БЛЕК: Суђење Младићу мора бити заустављено!

ПОЗНАТИ КАНАДСКИ АДВОКАТ, КРИСТОФЕР БЛЕК: Суђење Младићу мора бити заустављено!

26 октобра 2015

christopher-black 786Суђење генералу Ратку Младићу мора бити заустављено док се тачно не утврди како је преминуо његов кључни сведок професор Дуњић. Знам да је породица Младић и раније била под притиском Трибунала и да им је прећено. Конкретно, када су покушали да укључе у тим одбране професора Алекса Мезајева из Русије и мене. Начин на који је умро српски професор у најмању руку је дискутабилан, па је зато потребно формирати међународну комисију.

Овако, ексклузивно за „Новости“, последње догађаје у Хагу коментарише Кристофер Блек, Канађанин који важи за једног од најугледнијих светских адвоката када су у питању ратни и масовни злочини.

Шта је конкретно сумњиво у случају смрти српског професора?

– Шта је радила Јединица за заштиту сведока из Хага која је требало да брине о њему? Они у својим правилима службе имају предвиђене протоколе и шта чинити уколико се догоди да сведоку рецимо позли у соби. Мене лично, овај случај асоцира на ситуацију када је умро председик Србије Милошевић у ћелији и када је остављен да лежи седам-осам сати, а да га нико од патолога није прегледао. Када је накнадно рађена обдукција, у његовом телу су пронађене супстанце „рифампицин“ и „дроперидол“ из лекова које никако није смео да користи нити су му биле преписане. Шта од супстанци „није пронађено“ јер се разградило у организму чекајући на патолошки преглед је питање које може бити важно и за смрт професора Дуњића.

Шта даље радити у случају смрти др Дуњића?

– Ратко Младић има одличне адвокате и они ће га саветовати. Ја бих тражио моментално формирање међународне комисије јер сам се уверио да холандско правосуђе има лошу праксу. Конкретно, у Енглеској би Дуњићеви адвокати испитали баш све који могу имати сазнања о разлозима његовог боравка у Хагу, као и оне који су имали тих дана контакте са професором.

Шта препоручујете?

– Уколико после првих резултата обдукције тела професора Дуњића буде нешто спорно, одмах да се укључе државни органи Србије. Појединци, ма како угледни били у свету немају шансу против оваквих судова.

Кажете да је породица Младић имала непријатности (претње) због намере да ангажују вас и професора Мезајева у одбрани.

– Да, али нећу да детаљишем. Ипак, Хаг је то решио на други начин. Алекс Мезајеву је хашка администрација забранила да брани Младића јер је професор права, а не адвокат, а мени, јер сам адвокат који „не поштује тај суд“.

УКЛАЊАЊЕ СВЕДОКА

Тврдите да није преседан код „ад хок“ судова да се сведоци убијају.

– Оснивачи судова за Руанду и за бившу Југославију су исти. Ипак, на суђењима око догађаја у Руанди мистериозна убиства сведока који неће да потврде „званичну верзију“ догађаја била су учестала, а одвијала су се далеко од Европе и Америке. Најегзактнији пример, ипак догодио се у Бриселу када је један сведок, некадашњи министар у влади Руанде, Zuvenal Uvlingijimana обавестио суд да жели да промени свој лажни исказ против главноокривљеног и када је због тога смештен у сигурну кућу у главни град Белгије. Претходно је тог министра покушао да „уразуми“ Стефан Рап касније, амбасадор САД за ратне злочине, преко своја два полицајца из Канаде. Нису успели. Тај сведок је потом нестао из сигурне куће и нађен је у Бриселском каналу, одсечених шака.

ОБДУКЦИЈА

Резултати обдукције тела Душана Дуњића очекују се у понедељак. Српски патолог Ђорђе Алемпијевић, који је посматрао шта његове колеге у Хагу раде, вратио се у недељу у Београд, али је потписао да не сме ништа да прича док се званично не објави. Иначе, синоћ је у Хаг требало да стигну Дуњићеви кћерка и син.

(Вечерње новости)

KOMENTARI2 коментара

  1. Mone says:

    Ovo je cisto ubistvo. Neko ko hoce da sakrije svoje zlocine. Vec je na vise navrata dokazano da je Mladic nevin i da on nije cinio zlocine sto mu se pripisuje. Pa pogledajte sami sve ubice siptarsih i bosanski su oslobodjeni optuzbi iako je poznato da su te zlocine sami pravili Skoro isto hapsenje Alexandra Dorina u Bazelu u vreme kada je Naser Oric uhapsen Sam Oric je priznao svoje zlocine i ismejava Srbe da mu niko nista ne moze jer njega brani USA Bilo je takodje Kanadjana, Holandjana, Francuza, Ceha koji su svedoci da Srbi nisu cinili ubistva i pokolje ali to se Haskog tribunala ne tice. Zasto bas sad dan pre izjave. Ovo je pravi skandal iz Brisela EU i Amerike. Zalosno

  2. Sale says:

    Hag nije nikakav sud,nego GESTAPO...koji hapsi,tuzi,presudjuje i ubija...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u