ПОЗНАТИ КАНАДСКИ АДВОКАТ, КРИСТОФЕР БЛЕК: Суђење Младићу мора бити заустављено!

POZNATI KANADSKI ADVOKAT, KRISTOFER BLEK: Suđenje Mladiću mora biti zaustavljeno!

26 oktobra 2015

christopher-black 786Suđenje generalu Ratku Mladiću mora biti zaustavljeno dok se tačno ne utvrdi kako je preminuo njegov ključni svedok profesor Dunjić. Znam da je porodica Mladić i ranije bila pod pritiskom Tribunala i da im je prećeno. Konkretno, kada su pokušali da uključe u tim odbrane profesora Aleksa Mezajeva iz Rusije i mene. Način na koji je umro srpski profesor u najmanju ruku je diskutabilan, pa je zato potrebno formirati međunarodnu komisiju.

Ovako, ekskluzivno za „Novosti“, poslednje događaje u Hagu komentariše Kristofer Blek, Kanađanin koji važi za jednog od najuglednijih svetskih advokata kada su u pitanju ratni i masovni zločini.

Šta je konkretno sumnjivo u slučaju smrti srpskog profesora?

– Šta je radila Jedinica za zaštitu svedoka iz Haga koja je trebalo da brine o njemu? Oni u svojim pravilima službe imaju predviđene protokole i šta činiti ukoliko se dogodi da svedoku recimo pozli u sobi. Mene lično, ovaj slučaj asocira na situaciju kada je umro predsedik Srbije Milošević u ćeliji i kada je ostavljen da leži sedam-osam sati, a da ga niko od patologa nije pregledao. Kada je naknadno rađena obdukcija, u njegovom telu su pronađene supstance „rifampicin“ i „droperidol“ iz lekova koje nikako nije smeo da koristi niti su mu bile prepisane. Šta od supstanci „nije pronađeno“ jer se razgradilo u organizmu čekajući na patološki pregled je pitanje koje može biti važno i za smrt profesora Dunjića.

Šta dalje raditi u slučaju smrti dr Dunjića?

– Ratko Mladić ima odlične advokate i oni će ga savetovati. Ja bih tražio momentalno formiranje međunarodne komisije jer sam se uverio da holandsko pravosuđe ima lošu praksu. Konkretno, u Engleskoj bi Dunjićevi advokati ispitali baš sve koji mogu imati saznanja o razlozima njegovog boravka u Hagu, kao i one koji su imali tih dana kontakte sa profesorom.

Šta preporučujete?

– Ukoliko posle prvih rezultata obdukcije tela profesora Dunjića bude nešto sporno, odmah da se uključe državni organi Srbije. Pojedinci, ma kako ugledni bili u svetu nemaju šansu protiv ovakvih sudova.

Kažete da je porodica Mladić imala neprijatnosti (pretnje) zbog namere da angažuju vas i profesora Mezajeva u odbrani.

– Da, ali neću da detaljišem. Ipak, Hag je to rešio na drugi način. Aleks Mezajevu je haška administracija zabranila da brani Mladića jer je profesor prava, a ne advokat, a meni, jer sam advokat koji „ne poštuje taj sud“.

UKLANJANJE SVEDOKA

Tvrdite da nije presedan kod „ad hok“ sudova da se svedoci ubijaju.

– Osnivači sudova za Ruandu i za bivšu Jugoslaviju su isti. Ipak, na suđenjima oko događaja u Ruandi misteriozna ubistva svedoka koji neće da potvrde „zvaničnu verziju“ događaja bila su učestala, a odvijala su se daleko od Evrope i Amerike. Najegzaktniji primer, ipak dogodio se u Briselu kada je jedan svedok, nekadašnji ministar u vladi Ruande, Zuvenal Uvlingijimana obavestio sud da želi da promeni svoj lažni iskaz protiv glavnookrivljenog i kada je zbog toga smešten u sigurnu kuću u glavni grad Belgije. Prethodno je tog ministra pokušao da „urazumi“ Stefan Rap kasnije, ambasador SAD za ratne zločine, preko svoja dva policajca iz Kanade. Nisu uspeli. Taj svedok je potom nestao iz sigurne kuće i nađen je u Briselskom kanalu, odsečenih šaka.

OBDUKCIJA

Rezultati obdukcije tela Dušana Dunjića očekuju se u ponedeljak. Srpski patolog Đorđe Alempijević, koji je posmatrao šta njegove kolege u Hagu rade, vratio se u nedelju u Beograd, ali je potpisao da ne sme ništa da priča dok se zvanično ne objavi. Inače, sinoć je u Hag trebalo da stignu Dunjićevi kćerka i sin.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Mone says:

    Ovo je cisto ubistvo. Neko ko hoce da sakrije svoje zlocine. Vec je na vise navrata dokazano da je Mladic nevin i da on nije cinio zlocine sto mu se pripisuje. Pa pogledajte sami sve ubice siptarsih i bosanski su oslobodjeni optuzbi iako je poznato da su te zlocine sami pravili Skoro isto hapsenje Alexandra Dorina u Bazelu u vreme kada je Naser Oric uhapsen Sam Oric je priznao svoje zlocine i ismejava Srbe da mu niko nista ne moze jer njega brani USA Bilo je takodje Kanadjana, Holandjana, Francuza, Ceha koji su svedoci da Srbi nisu cinili ubistva i pokolje ali to se Haskog tribunala ne tice. Zasto bas sad dan pre izjave. Ovo je pravi skandal iz Brisela EU i Amerike. Zalosno

  2. Sale says:

    Hag nije nikakav sud,nego GESTAPO...koji hapsi,tuzi,presudjuje i ubija...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *