ПОЗНАТИ РУСКИ ДОКТОР: Ово је храна која ће вас сачувати од рака и тешких болести
25 јула 2020Нутрициониста и доктор медицине Михаил Гинзбург саставио је листу најкориснијих производа.
Према његовом мишљењу, исхрана мора нужно да садржи морску рибу: лосос, скушу, сардину и харингу. Оне су извор компоненти неопходних људском телу – пре свега Омега-3 полинезасиц́еним масним киселинама, које имају противупално дејство и побољшавају стање крвних судова и ћелијских мембрана.
Такође, риба садржи пуно витамина Д: помаже у јачању костију, успоравању инволуције мозга и побољшању когнитивних способности. Уз то, риба садржи пуно цинка, јода и других минерала.
Друга група намирница је поврће. Специјалиста их дели на две категорије. Прва је крстасто, која укључује све врсте купуса. Садрже сулфорафан и индол-3-карбинол: то су супстанце са израженим антитуморским ефектом. “Спречавају настанак рака”, уверава Гинзбург. Поред тога, одличан су извор калцијума. У исхрану можете додати ротквице и репе ради разноврсности.
Такође је корисно јести поврће у боји: шаргарепа, паприка, парадајз. Побољшавају проток крви, микроциркулацију крви и стање васкуларних зидова.
На треће место специјалиста је ставио зачине: куркума, ђумбир, бибер, бели лук и лук.
Број четири, маслиново и ланено уље, извор су противупалних Омега-9 и Омега-3 полинезасићених масних киселина. У исто време, лекар наглашава да вишак сунцокретовог уља „изазива разна обољења“.
Пето место – ферментирани млечни производи. Они побољшавају стање цревне микрофлоре и обогаћују организам калцијумом, што је посебно неопходно за превенцију остеопорозе након 40-50 година, рекао је нутрициониста.
“Здрава храна такође укључује бобице, воће и хељду. Таква храна има мало шећера, благотворан утицај на наш метаболизам, што помаже нашим ћелијама да се непрестано обнављају и самопречишћавају. Све то омогућава да живимо срећно чак и у каснијим годинама“, резимирао је Гинзбург.
(Wебтрибуне.рс)