Правилно кување јаја

Правилно кување јаја

26 октобра 2016

zp-jaja_620x0

МОЖДА звучи смешно, али и кување јаја захтева посебно знање и вештину. На овоме инсистирају велики кулинари, наглашавајући да јаје треба да буде добро кувано, али да притом не делује као да је „гумено“. После кувања требало би да остане пријатног мириса, са беланцетом једнако куваним и прхким жуманцетом.

Да бисте добили тврдо кувана јаја по жељи, прво их треба директно из фрижидера потопити у хладну воду, са три прста воде изнад. Чим вода проври посуду склоните са стране шпорета. У том моменту јаја су већ меко кувана.

Ако желите да буду тврдо кувана, оставите их у врућој води још пола сата. После кувања, јаја оперите испод млаза хладне воде, да би се прекинуло ширење топлоте и лакше скинула љуска.

KOMENTARI



Један коментар

  1. Kosovac says:

    Добар савет пара вреди. Али ово горе написано је доста недоречено, није написано како разбити кувано јаје: Разбија се по свим правилима и процедури дефинисаној у смерницама Европске Уније – најновије поглавље. Кувано јаје треба разбити енергетски ефикасно, лаким и одсечним ударцима о неки оближњи тврд предмет, а затим га полако ољуштити. После утврђивања да ће тако ољуштено јаје повећати наше шансе за одрживим развојем, може да се поједе. Конзумација таквог јајета се такође врши по процедури коју је усвојио српски парламент на знак звона председавајуће буле. Овим је престало да важи старо правило које је било најлакше за употребу, а гласило је: „Изеш ми јајца“……. За Колумбово јаје предвиђен је други поступак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u