Председник Кине стигао у Србију

Predsednik Kine stigao u Srbiju

17 juna 2016

Untitled-1 3245234Predsednik Kine Si Đinping stigao je danas oko 13.40 na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ u trodnevnu posetu Srbiji, što je prva poseta jednog kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Među kineskom delegacijom od 200 ljudi, osim funkcionera i službenika, nalazi se i njegova supruga Peng Ljuan koja će vreme u Srbiji provoditi u društvu supruge predsednika Srbije Dragice Nikolić.

Avion kineskog predsednika su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva.

Predsednika Kine na aerodromu su dočekali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Za Si Đinpinga na aerodromskoj pisti priređen je svečani doček, a uz crveni tepih su dečaci i devojčice u srpskim nošnjama, sa srpskim i kineskim zastavama.

Po izlasku iz aviona Si Đinping i njegova supruga pozdravili su se sa predsednikom države i njegovom suprugom, a Nikolić je potom po protokolu, gostu predstavio premijera i predsednicu Skupštine Srbije.

Nakon što su probali tradicionalnu srpsku pogaču, gostima su deca uručila cveće. Dok je preuzimao buket iz ruku mališana kineski predsednik je progovorio srpski.

– Hvala tebi – rekao je Si Đinping.

Potom je održan kulturno umetnički program, koji je počeo izvođenjem „Igrale se delije“, a tokom kojeg su predstavljene narodne igre iz raznih krajeva Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *