PREDSEDNIK MAKEDONIJE: Tek očekujem probleme i nemire sa šiptarima

PREDSEDNIK MAKEDONIJE: Tek očekujem probleme i nemire sa šiptarima

12 jula 2014

albania1-11128267369Bivši vicepremijer Makedonije Ivica Bocevski izjavio da ne očekuje radikalizaciju protesta Albanaca u toj zemlji i veće nemire.

On ocenjuje da je ključ za rešenje problema u unutrašnjem institucionalnom dijalogu.

Upitan koliko protesti Albanaca koji su nezadovoljni presudom u slučaju „Monstrum“ mogu da ugroze bezbednost u toj zemlji, ali i na Balkanu, Bocevski odgovara da očekuje da pobedi politički proces i zdrav razum i da se sve razlike vrate tamo gde im je mesto – u institucije sistema.

„Ipak, ovo je Balkan, i par usijanih glava može napraviti i veće gluposti“, rekao je Bocevski Tanjugu, ali i podvukao da, ako institucije društva odgovore na pravi način, ne očekuje radikalizaciju stanja.

On navodi da je najlošiji tip politike u društvu u multietničkom, multikulturalnom i multikonfesionalnom društvu kakvo je makedonsko, onaj koji ide na stereotipe i predrasude, podelu gradjana na Albance i Makedonce, hrišćane i muslimane, ali naglašava da je Makedonija funkcionalna država koja od svog osnivanja nastoji da integriše različite entitete u okviru svog političkog sistema.

Prema njegovim rečima, pitanje ko stoji iza protesta je „pitanje za milion dolara“ budući da još niko nije stao iza organizacije protesta, a da se glavne mobilizatorske snage u društvu – političke stranke, nevladine organizacije, nisu oglasile.

„Još uvek čekamo da se legitimišu oni koji izazivaju protest. Jedino što znamo je da grupa polazi ispred Jahja pašine džamije u centru Skoplja, koja je poznata kao jezgro radikalnog islamizma koje čak ne kontroliše ni islamska verska zajednica u Makedoniji“, navodi Bocevski i podseća da se i reis Islamske verske zajednice ogradio od protesta i ikonografije.

Bocevski dodaje i da u Makedoniji postoje političari koji bi da grade svoju karijeru upravo na razlikama i da je za njih svako nasilje dobrodošlo, ali i ističe da su oni na marginama društva.

„Političke partije koje podržavaju ovakve radikalne stavove nisu ušle u parlament. Ipak, svaka ovakva situacija mora se pažljivo posmatrati od strane naših institucija“, rekao je Bocevski.

On napominje i da u Makedoniji nacionalizam i verski radikalizam nije vezan samo za jednu etničku zajednicu – albansku – već da postoji i kod predstavnika drugih naroda, ali podvlači da je dobro što su zagovornici takvih stavova na marginama sistema.

On kaže da medjunarodna zajednica može da pomogne, ali da nema čarobni štapić i podvlači da je ključ u unutrašnjim odnosima i institucionalnom dijalogu u Makedoniji.

Deo albanske zajednice u Skoplju, ali i drugim gradovima Makedonije, od prošlog petka protestuje zahtevajući ukidanje doživotne zatvorske kazne za šestoricu njihovih sunarodnika osudjenih za ubistvo petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine, a protesti su se poslednjih dana proširili i van granica Makedonije.

Predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović smatra da protesti u albanaca u Makedoniji mogu biti problem za šire područje Blakana. On, međutim, ne veruje da se mogu preliti na Srbiju. Stojanović smatra da je presuda albanskim mladićima samo iskorišćena kao povod a da je izabran trenutak kada je, kako kaže, izgledno konačno rešavanje krize na Kosovu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *