Премијер и таблоиди

Премијер и таблоиди

26 септембра 2015

Ljiljana Smajlović 4536Пише: Љиљана Смајловић

Хрватска влада сместа је послушала Јоханеса Хана и укинула блокаду границе са Србијом.

Сад још само и да перје врати у јастучницу, да сви „разоружају свој говор”, како је европски комесар за проширење саветовао учеснике хладног рата који је између Србије и Хрватске у трену наново плануо, овог пута због сиријских избеглица.

Само што то тако не бива. Лакше се отворе границе и распусти Сабор него што се дух враћа у боцу. Зато одговорни политичари не користе сваку прилику да разбуктају страсти него да их смире, не пале ватре већ гасе ватрице и пламичке. А да је Брисел био на висини свог задатка, можда блокаде границе не би ни било.

Пре два дана колеге из Загреба звале су ме да коментаришем наслове београдских таблоида као што су „Курир”, „Информер”, „Блиц”, „Вечерње новости” и „Ало” („Хрватски премијер је идиот!” „Банда усташка уводи нам блокаду”, „Ноћу шверцују жене и бебе у Србију”, „Избеглице насилно враћају у Србију!”, „Лудак води Хрвате у рат!”). Неки од тих листова серијски су кршиоци Кодекса новинара Србије, не држе много ни до интегритета домаћих политичара и грађана. Али за загребачки „Вечерњи лист” рекла сам да има основа и за тврдњу да је председник хрватске владе тај који је до вулгарности срозао јавни дијалог, вређајући и избеглице и грађане суседне земље.

Моје колеге из НУНС-а забринуте су због оживљавања ратнохушкачке реторике из деведесетих и траже да се према оваквом писању одреде и државни врх и надлежно министарство јер се у супротном може сматрати да подржавају овакав уређивачки концепт.

Мој колега из Хрватског новинарског друштва пак тврди да у Србији сви најпопуларнији медији „раде исто што и Вучић”, само што су за октаву оштрији и безобразнији. Сашу Лековића ипак теши што Хрватска неће имати штете од оног што раде српски медији: важно је да су хрватски професионални. ХНД неће, за разлику од НУНС-а, тражити да се према писању медија одреди државни врх.

Паметно. Јер Хрватска има ту несрећу да јој је државни врх надмашио таблоиде. По простаклуку („шарај мало”), по дискриминаторском ставу (за премијера Хрватске избеглице су „то” што треба терати и тамо где неће да иде), по предрасудама о „барбарима”, по диференцијацији на Србе и „Србијанце”…

Има ли Хрватска од тога штете и је ли за утеху што су јој таблоиди умеренији и професионалнији од премијера? И хоће ли премијера хрватски бирачи казнити што је хрватска полиција добила наређење да из македонског аутобуса, у четвртак иза поноћи, извлачи младића са српским пасошем и не дозволи му да са осталим путницима пређе границу?

Зоран Милановић је јуче расписао изборе. Не верујем да је то урадио зато што му анкете говоре да ће га бирачи казнити због таблоидне реторике.

(Политика)

KOMENTARI3 коментара

  1. Mile says:

    Ma gledajmo svoja posla,danas i ovih dana sva nasi mediji o hrvatima.Ma bas me briga sta sta ce kod njih da se desava i da li hrvatsku vladu kritikuje Karamarko.Sijarto je glavna zvezda ova dva dana kod nas,a sta je bilo pre nekoliko dana kada je batinao novinare RTS-a.Zato nam je sve ovako,zadnji po svim parametrima na kontinentu i sire.Daj bre gledajte svoj narod i srpske izbeglice.Evropska unija nije reagovala niti osudila Hrvate,pa ni Angela Mangela sto dovoljno govori na cijoj su strani uvek bili i bice.Pustite Smajilovicku i Dmitrovica i njihovo podilazenje najvecem sinu nase Srbije.

  2. cofi says:

    Perjanica cenzure i hipnoze koju su nam zavele strane ambasade.Kao predsednik udruzenja novinara Srbije ovo stvorenje je slika i prilika naseg novnarstva.

  3. miroslav says:

    Ignorisimo ovu nazovi novinarku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u