Preminuo Bora Todorović – gubitak za sve nas

Preminuo Bora Todorović – gubitak za sve nas

7 јула 2014

bora-todorovic-28_03_2008_-_620x0Poznati glumac Bora Todorović preminuo je jutros u Beogradu, a njegovim odlaskom izgubili smo „velikog glumca, jednu od najvedrijih ličnosti beogradskog pejzaža i sjajnog druga i prijatelja“, ocenile su njegove kolege i prijatelji.

„Napustio nas je jedan od najznačajnijih najpopularnijih i najšarmantnijih glumaca u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. Bora je bio i ostaće upamćen po ulogama malih ljudi, koji se snalaze uz osmeh i neverovatne priče za preživljavanje. Igrao je često samog sebe sa šarmom koji je zaštitni znak Beograda. Sa Borom odlazi najbliži rod mnogih građana Srbije, a meni će nedostajati kao stariji brat“, rekao je Dušan Kovačević za B92.

„Umro je jedinstven glumac, jedinstven čovek, jedinstven glumac – nezamenljiv. I to se uvek tako dešava kada odu velikani, među kojima je i Bora Todorović. Taj njegov dar, ravan je najvećim holivudskim glumcima. Ja ne znam da li je bilo voljenijeg čoveka nego što je Bora bio“, rekao je za B92 Voja Brajović.

„Bora Todorović predstavlja taj najslavniji deo Ateljea 212 i on pripada toj generaciji velikih umetnika koji su stvorili Atelje. Njegov šarm je jedinstven i ne postoji još jedan takav glumac kakav je Bora Todorović. On jeste Atelje 212, ali on je zadužio našu celu kulturnu javnost i mi smo svi zapanjeni. Za svakoga bih mogla da pomislim da će umreti ali ne i za njega. On nije star, sa takvim duhom i šarmom i prosto ne možete da shvatite. To je moj doživljaj Bore Todorovića a ja ga znam od 1980. godine i prva predstava koju sam radila je bila s njim `Audijencija i vernisaž`u kojoj je on igrao i njegov duh je nezamenjv i neponovljiv”, rekla je za B92, Ivana Dimić upravnica Ateljea 212.

„To je karijera koja je trajala kao malo koja, on je još 1956. igrao u filmu „Mreža“ Bojana Stupice i tada je počeo svoju filmsku karijeru i svih ovih godina bio je prisutan i na filmu i na televiziji. Ono što je radio 80-tih godina sa svim najpoznatijim rediteljima sa ovih prostora: Goranom Markovićem, Goranom Paskaljevićem, Emirom Kusturicom, Slobodanom Šijanom, Brankom Baletićem, Duškom Kovačevićem… je ono po čemu se naša kinematografija prepoznaje kada se osvrnete šta je naša kinematografija bila u 20. veku,“ rekao je Zelenović.

„Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najlmladji u društvu. Ali, nažalost najmladji i odlazi. Neizmerno sam tužan“, rekao je Tanjugu režiser Goran Paskaljević.

Teatrolog Jovan Ćirilov ocenio je da je sa odlaskom Todorovića iz naše sredine „nestao jedan od najvedrijih glumaca i ličnosti beogradskog pejžaža.“

„I to je nekakva životna protivrečnost povezivati Boru Todorovića sa krajem. Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu u kojoj uvek ima viška istorije“, rekao je Ćirilov Tanjugu.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je smrt Todorovića „ogroman gubitak i za našu kinematografiju i za pozorište i za porodicu i kulturu“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. www.nn says:

    Otisao je jedan,bolje reci,ideolog,zajedno sa LDP-om autosovinizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u