„Прети нам тероризам какав није виђен скоро пола века“

„Прети нам тероризам какав није виђен скоро пола века“

27 фебруара 2017

britain-big-ben 45

„Британски грађани суочавају се опасношћу од тероризма каква није виђена од бомбашких напада ИРА ’70. година“, упозорио је нови британски независни контролор закона о тероризму Макс Хил.

У свом првом великом интервјуу откако је ступио на функцију, Хил је рекао да Исламска држава планира „неселективне нападе на недужне цивиле“ размера сличних онима какве су имали напади ИРА-е пре 40 година, преноси „Дејли телеграф“.

Хил је за недељно издање британског листа рекао да исламисти узимају на нишан британске градове и да данас постоји „огроман ризик који нико не сме да игнорише“.

– Зато мислим да постоји несумњиво велика опасност, барем онолика колика је претила Лондону седамдесетих година прошлог века када је ИРА била активна – истакао је он.

У то време се, подсећа британски лист, Британија суочавала са терористичком кампањом ирских републиканаца у којој су пабови, железничке станице и парламент више пута били мете бомбашких напада.

Хил је изразио велику забринутост због претећег повратка стотина британских џихадиста из борби на страни Исламске државе у Сирији, упозоривши да се британски тинејџери од само 14 година радикализују путем видео-снимака екстремистичке садржине и говора мржње на интернету.

– Наравно, најављени пад Мосула, а можда и могуће преузимање Раке, могу да резултирају повратком бораца – закључио је Хил.

Он је у понедељак ступио на функцију независног контролора закона о тероризму, заменивши Дејвида Андерсона на том месту, а министарка унутрашње безбедности Амбер Руд поздравила је именовање Хила као „веома искусног стручњака у области права“.

У новој улози, Хил ће на годишњем нивоу извештавати парламент о стању британског закона о тероризму.

KOMENTARI2 коментара

  1. kuka says:

    Ne sumnjam u sposobnosti Britanaca da organizuju spektakularne dogadjaje. Biće veličanstveno kao onomad otvaranje olimpijade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u