„Прети нам тероризам какав није виђен скоро пола века“

„Preti nam terorizam kakav nije viđen skoro pola veka“

27 februara 2017

britain-big-ben 45

„Britanski građani suočavaju se opasnošću od terorizma kakva nije viđena od bombaških napada IRA ’70. godina“, upozorio je novi britanski nezavisni kontrolor zakona o terorizmu Maks Hil.

U svom prvom velikom intervjuu otkako je stupio na funkciju, Hil je rekao da Islamska država planira „neselektivne napade na nedužne civile“ razmera sličnih onima kakve su imali napadi IRA-e pre 40 godina, prenosi „Dejli telegraf“.

Hil je za nedeljno izdanje britanskog lista rekao da islamisti uzimaju na nišan britanske gradove i da danas postoji „ogroman rizik koji niko ne sme da ignoriše“.

– Zato mislim da postoji nesumnjivo velika opasnost, barem onolika kolika je pretila Londonu sedamdesetih godina prošlog veka kada je IRA bila aktivna – istakao je on.

U to vreme se, podseća britanski list, Britanija suočavala sa terorističkom kampanjom irskih republikanaca u kojoj su pabovi, železničke stanice i parlament više puta bili mete bombaških napada.

Hil je izrazio veliku zabrinutost zbog pretećeg povratka stotina britanskih džihadista iz borbi na strani Islamske države u Siriji, upozorivši da se britanski tinejdžeri od samo 14 godina radikalizuju putem video-snimaka ekstremističke sadržine i govora mržnje na internetu.

– Naravno, najavljeni pad Mosula, a možda i moguće preuzimanje Rake, mogu da rezultiraju povratkom boraca – zaključio je Hil.

On je u ponedeljak stupio na funkciju nezavisnog kontrolora zakona o terorizmu, zamenivši Dejvida Andersona na tom mestu, a ministarka unutrašnje bezbednosti Amber Rud pozdravila je imenovanje Hila kao „veoma iskusnog stručnjaka u oblasti prava“.

U novoj ulozi, Hil će na godišnjem nivou izveštavati parlament o stanju britanskog zakona o terorizmu.

KOMENTARI2 komentara

  1. kuka says:

    Ne sumnjam u sposobnosti Britanaca da organizuju spektakularne dogadjaje. Biće veličanstveno kao onomad otvaranje olimpijade.

  2. micky says:

    Eeee, da bi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *