ПРЉАВА ИГРА БРИТАНАЦА: Лондон упутио захтев Приштини да укине таксе, али…

ПРЉАВА ИГРА БРИТАНАЦА: Лондон упутио захтев Приштини да укине таксе, али…

13 марта 2019

Британски званичник Ричард Мур разговарао је данас у Приштини са представницима приштинског тима за дијалог, а копредседавајући тог тима Фатмир Љимај је након разговара рекао да су теме биле дијалога и укидање наметнутих такси увећаних за 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

Како је пренела РТК 2, Љимај је потврдио и да је и Мур, као и сви његови претходници из САД и Немачке, тражио да таксе буду суспендоване.Рекао је да су у разговору чланови Муровог тима покушали да убеде да условљавање дијалога са укидањем такси није добра.

„Став свих пријатеља је да се пронађе пут да се дâ могућност дијалогу, и то нам стално говоре и у Приштини и у Бриселу“, рекао је Љимај.

Са Муром су, додао је, разговарали и о платформи коју је недавно усвојена у косовском парламенту, те да у за то, како је рекао, добили пуну подршку.

„Упознали смо га са неким темама које у прошлости нису биле довољно разматране за споразум са Србијом. Добили смо пуну подршку од представника британске владе. Велика Британија подстиче и подржава напоре за дијалог и учешће Косова у разговорима како би се постигао споразум“, рекао је Љимај.

Говорећи о недавном боравку у Бриселу, Љимај је рекао да је то био један од редовних састанака, те да ће та пракса бити настављена и убудуће.

Харадинај и Мур разговарали о ситуацији, не и о таксама

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај објавио је данас да је са британским званичником Ричардом Муром разговарао о политичкој ситуацији на Косову и Западном Балкану, али не и о таксама од 100 одсто уведеним Србији и БиХ, преноси приштинска Газета експрес.

Харадинај је на свом Фејсбуку објавио да је генералном директору за политичка питања британског Министарства спољних послова Ричарду Муру рекао да је Приштина заинтересована за постизање коначног споразума са Београдом, који би се заснивао на „узајамном признавању постојећих граница“, али и слободној трговини.

„Захвални смо за континуирану подршку Велике Британије Косову и непоколебљивом ставу о одржавању и заштити свог суверенитета и територијалног интегритета“, написао је Харадинај на Фејсбуку.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ivana says:

    Ah i ti britanci veliki Vučićevi prijatelji, ma sva bagra koja uništava Srbiju ili su vučkovi prijatelji ili gazde za koje čovek radi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u