ПРОЦУРЕЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ – Ево на које је све ПУТИНОВЕ услове пристао ЕРДОГАН!

PROCURELE INFORMACIJE – Evo na koje je sve PUTINOVE uslove pristao ERDOGAN!

10 avgusta 2016

57724a9bc361888d7a8b45a0Internet je zabrujao, naročito među turskim islamistima, o tome šta je sve Turska morala da učini ne bi li zadovoljila Rusiju. Rusija je danas faktički postala najbliži prijatelj Turske, ne samo zbog toga što je upravo Moskva Erdogana upozorila na bližeći se prevrat, nego i sudeći po sporazumima koje je Ankara s Moskvom potpisala i nastavlja da ih potpisuje.

Nećemo na ovom mestu nabrajati sav spisak sporazuma koje smo pokupili iz raznih izvora po internetu. Reći ćemo samo to da neki od tih izvora tvrde da imaju informatora u turskoj vladi a drugi se pozivaju na rodbinske veze i slično. Čemu u takvoj situaciji možemo verovati? U vezi toga preporučujemo da to sve posmatrate kao povod za razmišljanje i da budete spremni da za sve tražite i potvrdne dokaze, uključujući i posredne dokaze po izveštajima u medijima, slučajne fraze političara i slično.

Svi podaci, koje ćemo niže navesti, spadaju u kategoriju nepotvrđenih ali i istovremeno i veoma tačnih.

 1. Turski tok. Najtajanstveniji, bez sumnje, sporazum je oko saglasnosti za izgradnju gasovoda pod ruskim uslovima. Da će on biti izgrađen očigledno je, kao što je očigledno i da će Turska samo opsluživati gasovod,te da će naknadu dobijati isključivo za opsluživanje gasovoda. Zaštitu gasovoda pružaće turske firme koje će unajmljivati GASPROM ili i druge organizacije, odgovorne za protok gasa. Podsetimo se da su u vezi gasovoda iz početka, na proleće, Turskoj bili ponuđeni povoljniji uslovi, ali tokom leta uslovi su se pooštrili: Turska neće biti vlasnik gasovoda, zbog čega neće dobijati ni naknadu za tranzit gasa.
 1. Bezvizni režim. Biće uveden se jednostrani bezvizni režim s Turskom. Ruski državljani moći će da ulaze na teritoriju Turske bez viza, ali turski državljani bez viza u Rusiju neće moći da ulaze.
 1. Obustavljljnje turskih aktivnosti u Siriji i u Iraku. Teško je reći šta ovaj sporazum konkretno predviđa, budući da Turska do sad nije izvela svoju vojsku iz Iraka niti postoje neke naročite naznake da se ka tome ide. Međutim u svakom slučaju već je postalo očigledno da su banditi na severu Sirije već prestali da dobijaju pomoć od turskih „dobrotvornih“ organizacija. Takođe se veliki broj kamiona već uveliko nepropušta i biva vraćan s granice.
 1. Oslobađanje novinara. Da, i to je jedan od sporazuma. Erdogan je preuzeo obavezu da postepeno oslobodi niz opozicionih novinara koji su bili zatvoreni zbog istraživanja odnosa Turske s banditima iz tzv. Islamske Države.
 1. Neometani prolaz vojnih brodova kroz Bosfor. radi se o tome što je Turska s Rusijom zaključila dopunski dogovor, kojim se Rusiji omogućava da kroz turske moreuze provozi bilo kakve brodove i neograničene tonaže, i to bez ikakvih dozvola, nego samo uz obaveštenje.

Svih ovih 5 gore nabrojanih sporazuma Erdogan je potpisao još i pre pokušaja državnog udara. To su bili zahtevi, na koje je Erdogan pristao ne bi li došao u mogućnost da zaključi primirje s Rusijom.

Međutim, ono šta su sve Rusija i Turska razmatrale posle ugušenog pokušaja prevrata daleko je interesantnije:

 1. Turska je spremna da preda Rusiji NATO kodove i šifre za raspoznavanje „prijatelj/neprijatelj“.
 1. Turska je spremna da pristupi zatvaranju niza predstavništava NATO na svojoj teritoriji
 1. Turska je spremna da prekine svoje članstvo u NATO.

Šta je u svemu ovome najinteresantnije? Najinteresantnije je upravo to što su po svemu sudeći sve ove stavke u fazi razmatranja s Moskvom. Ankara je izjavila spremnost i nudi se da sve to ispuni i sada od Moskve očekuje odgovor na svoje darežljive ponude.

Interesantno je šta će Rusija na to sve odgovoriti. Takođe je moguće da je Turska već preduzela određene korake ne bi li se Rusiji odužila za upozorenje o državnom udaru. Po našem mišljenju Moskva je Erdogana o bližećem se prevratu upozorila nepostavljajući nikakve uslove. Jer, u slučaju da je prevrat bio uspešan, nova vlast Turske raskinula bi sve tajne dogovore i Moskva bi ostala bez ičega (jer bi formalno Erdogan i njegovi saveznici bili svrgnuti i zatvoreni između ostalog i zbog obaranja ruskog aviona). Osim toga, prevrat bi se desio posle normalizacije odnosa, što znači da bi Putin bio doveden u neugodnu situaciju kada bi posle prevrata pokušao da ponovo zaledi odnose s Turskom.

Kont / Prevod: Vaseljenska TV

KOMENTARI8 komentara

 1. Bajurina says:

  Nikad turcin nije ispostovo !!!

 2. Jerome_Drake says:

  Trgovac te laze sa osmijehom, zena laze suze prolijevajuc, a nika krupno ko Turcin ne laze!

 3. Miraš says:

  Turska će uspeti sve ovo. Posle toga mi smo veći Turci od svih nama ranije poznatih Turaka.

 4. Slavica says:

  Prpa bratko, vidi Erdogan da je prodat i da ce ameri da ga ubiju.,pa je spreman ruke da ljubi. Spasena mu porodica, nije samo Erdogan u pitanju. Dace mnogo ozbiljnije stvari , o kojima i ne sanjamo.. a Natovo je ili americko.

 5. dejan says:

  turska je dobila zadatak da izade iz nato-a i da sto vise geografski otkrije polozaja ruske vojske i da moze sto vise imati tehnicku saradnju s ruskom vojskom oko spijunaze time bih nato otkrila dragocene podatke za razne subdiverzije na ruskoj tehnici kao i ljudstvu cilj e je onemoguciti rusku tehniku diverzijama spijunazom i onesposboljava njem tehnike taj zadatak dobija i turska ds ude u saradnju s rusijom sko uspe

 6. flamantes says:

  Je li Turska ratifikovala sporazum o pristupanju Crne Gore NATO-u?

 7. tomislav says:

  ko vjeruje u ovo sto pise hitno na lijecenje zar mislite da su turci idioti teski.citam komentare srba pa vi stvarno niste normalni ako mislite da je ovo istina.nije ni cudo da su vas monstrumi 90ih zaveli poput mladica itd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *