ПРОФЕСОР МЕДИЦИНЕ ТВРДИ: Ако карантини по свету потрају дуго – у животној опасности ће бити милијарде људи! ЕВО КАКО

ПРОФЕСОР МЕДИЦИНЕ ТВРДИ: Ако карантини по свету потрају дуго – у животној опасности ће бити милијарде људи! ЕВО КАКО

21 марта 2020

ДОНАЛД Трамп је објавио да Сједињеним Државама у борби против коронавируса новог типа није потребан карантин на нивоу целе земље.

„Карантине у суштини већ имамо у Калифорнији и Њујорку који су наша жаришта епидемије. Наш Средњи Запад нема проблеме са тим вирусом. У контакту сам са гувернерима, али не верујем да ћу икада сматрати да је неопходно претварање САД у карантин“.У САД је тренутно 16.609 лица заражено (преко 7.000 у Њујорку), број умрлих достигао је 225, а оних који су оздравили – 125.

Трампа није поколебало ни писмо гувернера Калифорније Гевина Њусома, са упозорењем да се у тој америчкој држави може заразити више од 25,5 милиона људи јер се у неким њеним деловима број инфицираних дуплира свака четири дана.

Њусом је од шефа државе затражио да калифорнији стави на располагање брод-болницу Ратне морнарице САД.

Званични Вашингтон поводом епидемије покушава да дели ударце и лекције целим другим државама.

Мајк Помпео је, на пример, оптужио Русију, Кину и Иран да поводом коронавируса шире дезинформације које су наводно срачунате на дискредитовање онога што САД чине на сузбијању епидемије.

Сличних оптужбе на рачун Москве има и из Брисела, али је Министарство иностраних послова РФ оценило да је то аморално и позвало врх ЕУ своје проблеме у борби против епидемије не покушава да сакрије иза русофобских упирања прстом у тобожњу „руску опасност“.

Трамп за своје резерве према карантинима има, иначе, подршку унутар земље.

Професор медицине Џон Јоанидис са Стенфордског универзитета, упозорио је да „мере изолације“, за којима су посегнуле многе земље, могу бити опасне.

Поред осталог и зато што у ближој перспективи здравство карантин-земаља може за дуже време бити преоптерећено другим обољењима.

По његовој процени, затварање школа и вртића снизиће имунитет деце у таквим земљама. А то ће отворити врата вирусима и разним обољењима.

Јоанидис сматра да дужи карантини воде финансијским кризама, немирима, ратовима и разарању социјалне структуре друштава.

Он статистику о коронавирусу и смртности од њега сматра у целини некоректном и упозорава да тренутно ни једна земља у свету није у стању да обезбеди обухватно тестирање инфицираних.

Јоанидис наводи да је једино потпуно тестирање обављено на туристичком броду Diamond Princess на којем је смртност – иако су на броду у већини били стари и старији људи – била само 1 0дсто.

Ослањајући се на резултате тог тестирања, Јоаннидис прогнозира да ће смртност од короне у САД бити око 0,125 одсто.

Он и ту рачуницу сматра недовољно поузданом и процењује да би – при смртности од 0,3 одсто, а под претпоставком да се у САД зарази 1 одсто становништва – односно око 3,3 милиона људи, укупно умрло око 10.000.Јоанидис у том контексту наглашава: „Та бројка изгледа огроном, али би изгледала друкчије кад била упоређена са бројем умрлих од разних типова грипа. Уверен сам: кад не бисмо уопште били свесни да корона постоји и да нема тестирања на тај вирус – број смрти од `болести сличних грипу` не би нам у овој години био нимало необичан“.

Јоанидис чак додаје: „Можда бисмо приметили да је ситуација са грипом ове године нешто мало гора од просечне. О томе би се по (америчким) медијима писало мање него о мечу између двеју најлошијих екипа НБА“.

Јоанидис наглашава да није присталица `песимистичких сценарија` поводом короне, али указује да би и у случају да се короном зарази 60 одсто планете, а смртност буде на нивоу 1 одсто, умрло 40 милиона људи, колико је 1918 умрло од `шпанског грипа`. Са битном разликом: сада умиру углавном стари, а тада је међу жртвама било и много младих људи.

Јоанидис закључује овако:

„Ако карантини потрају још месецима, а поготово – годинама, и краткорочне и дугорочне последице могу бити апсолутно неизвесне. У питање могу доћи милијарде а не милиони живота“.

KOMENTARI3 коментара

  1. Miraš says:

    U Americi nisu ništa prihvatili iz dosadašnjeg upozoravajućeg iskustva iz Italije i Španije. Izgubiće dragoceno vreme, a posle će biti kasno. Potvrdjuje se da nemaju kvantni um. Kineska praksa je značajno bolja, Kinezi jesu uveli rigorozna ograničenja kretanja ali su se i brzo izborili sa problemom! Imaju i veliki procenat izlečenih te važno je više saznati kako su lečili svoje bolesnike! Praktično za 3-4 meseca Kina je pobedila pandemiju, mada će lečenje preostalih bolesnika, testiranje i oprez trajati još neko vreme. Pritom bitku je vodila u zimskim mesecima koji pogoduju bolesti. Po podacima Zapad* (sabrani podaci samo za 4 zemlje: Italija, Španija, Nemačka, USA) već sada značajno lošije stoji od Kine, a njih nešto kasnije obuzima virus. ... PODACI. KINA za poslednja 24 sata nema potvrdjenih novih slučajeva bolesti i nema za poslednja 24 sata novih smrtnih slučajeva. Kina dosad ukupno ima 80.967 obolelih, od kojih su umrli 3.248, ozdravili su 71.150, a još uvek boluju 6.569 od kojih su u kritičnom stanju 2.136 bolesnika. ... ZAPAD* (samo 4 zemlje: Italija, Španija, Nemačka, USA) za poslednja 24 sata potvrdjeno 19.540 novih slučajeva, umrli za poslednja 24 sata 962 bolesnika. Zapad* dosad ukupno ima 107.761 obolelih, od kojih su dosad umrli 5.449, ozdravili su 7.044, a boluje 95.268 bolesnika od kojih su u kritičnom stanju 3.660 bolesnika.

  2. Vojna i ojdeSve says:

    Апокалипса...

  3. Miraš says:

    Na vežbi "Dogadjaj 201" svetska elita Bil Gejts i društvo najavili su da za 18 meseci od novog virusa umreće 65 miliona ljudi, a kako zapadni loderi rade dokazaće da može i dvostruko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u