ПРОГНОЗЕ КОЈЕ СУ ЗАЛЕДИЛЕ АМЕРИКУ: Ово је почетак највеће финансијске кризе у историји САД

PROGNOZE KOJE SU ZALEDILE AMERIKU: Ovo je početak najveće finansijske krize u istoriji SAD

13 marta 2020

Amerika će se, posle kraha berze, suočiti sa najvećom finansijskom krizom u istoriji, smatra iskusni berzanski broker Peter Šif.

Nakon što je početkom nedelje imala najgori dan od kraha berze 1987. godine, američka Uprava federalnih rezervi (FED) je najavila da će u finansijski sistem „ubrizgati“ 1,5 biliona dolara, što je najveća intervencija od finansijske krize 2008.„Ovo je početak najveće finansijske krize u američkoj istoriji“, izjavio je Šif, izvršni direktor i glavni globalni strateg u komaniji „Juro Pasifik Kapital“.

On je to izjavio komentarišući da li je potez američkog FED-a dovoljan za zaustavljanje sunovrata berze.

„Samo pogledajte brojke. Finansijska kriza u SAD iz 2008. će izbledeti u odnosu na ozbiljnost ove recesije. Imaćemo mnogo veću recesiju od one 2008“, smatra Šif.

Prema njegovim rečima, doći će do rasta cena i pada dolara, a situacija će biti gora od one od pre 10-12 godina.

Šif objašnjava da je koronavirus samo delić, a da je glavni problem rastući teret duga.

„Lek FED-a za koronavirus biće poguban za ekonomiju“, zaključio je Šif.

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    puko je balon lažne trgovine i fnansijske "nadgradnje" (čitaj reketa) ova epidemija je već izazvala slom bankarskog sektora na zapadu i sada je samo pitanje vremena kada će se to direktno odraziti na ceo svet i kada će početi masovno protekcinističko zatvarenje tržišta u svim državama, carine i ostali insturmenti finansijske kontrole što će dalje uticati na pad globalnog kapitalističkog finansijskog tržišta,to je spirala koja je počela.Granice se već postavljaju unutar EU pod izgovorom korona virusa i uskoro će početi opadanje globalne trgovine i transporta.Države koje imaju makar delimičnu kontrolu i emisiju svoj valute će proći u startu bolje od ostalih koji će morati da vraćaju svoj valutni sisitem od NULE.Nemci će recimo morati opet da uvedu marku a to nije jeftin poduhvat ne samo zbog štamparije nego zbog mngih drugih fiskalnih instrumenata i institucija.Ovaj slom ne bi trebao nas da pogodi mnogo jer smo mi tranzitno trgovačka zona, čak može i da donese velike finansijske prilive u prvom momentu kako kapital bude bežao od zaraženih berzi u neprofitabilne ali sigurne luke, zato u srbiji i raste obim greenfield investicija i to će se nastaviti jer incvestirtori će pokušati u zonama kao što je srbija makar da sačuvaju deo glavnice pošto države sa superkapitialističkim modelom finansija i ekonomije zahvati rasulo i inflacija,jednostavno makroekonmsko tržište srbije je DRUGAČIJE od nemačkog,recimo i ima prostora za ulaganje za razliku od nemačke recimo gde se kolje za 1% profita.Najveći gubitnici ovog predstojećeg sloma će biti najrazvijenije ekonomije, njih će to jako pogoditi a mi slepci smo ionako bili prinudjeni da živimo od mrvica i to neće propasti.

  2. doktrina soka says:

    Raspad monetarnog sistema i petro dolara.Dug im dolazi glave,moguc gradanski rat u SADe.

  3. Gardista says:

    Sad ce vakcine koje puste u etar tu finansijsku konstrukciju da vrate na staro i profitiraju na kraju. Velike su to igre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *