ПРОГНОЗЕ ЗАЛЕДИЛЕ АМЕРИКАНЦЕ: За Америку COVID-19 може бити фаталан

ПРОГНОЗЕ ЗАЛЕДИЛЕ АМЕРИКАНЦЕ: За Америку COVID-19 може бити фаталан

23 марта 2020

КИНА је извела готово немогуће: после неколико месеци безмало планетарне чајнафобије – почела је да осваја популарност по целом свету.

Пекин помаже земљама које су на највећем удару епидемије COVID-19. А главни геополитички супарник Кине – Америка – поступа потпуно обрнуто и ограђује се од целог света.Тачку на то супарништво поставиће проналазак вакцине.

Доналд Трамп се прогласио за „председника ратног времена“. Притом је говорио и о „рату против невидљивог непријатеља“ и од Американаца затражио слогу као у време Другог светског рата.

Све његове мере тицале су се само Америке. А Кина или је већ помогла, или ће ових дана помоћи, у борби против епидемије Киргизији, Украјини, Грчкој, Србији, Словенији, Шпанији, Италији…

То је извоз меке моћи. Кад епидемија прође – може се догодити да кинески новац одигра важну улогу у зацељивању рана које остави. Тако је било после финансијске кризе из 2008-ме…

Вакцини су, како изгледа, тренутно најближе Кина и Сједињене Државе.

Пекинг је објавио да је почео клиничка испитивања на људима који су се пријавили добровољно.

Американци су дан раније саопштили да је њихов први добровољац већ примио њихову експерименталну вакцину.

Још су у Вашингтону формирали конзорцијум који ће укључити у рад на вакцини 16 суперкомпјутера укупне снаге преко 330 петафлопса.

Ово надметање је већ постало ново поље глобалног супарништва Кине и САД. Неки експерти већ процењују да је ово са COVID-19 и вакцином истовремено и други хладни рат и невојни четврти светски рат.

Ако Кина прва дође до вакцине – њене позиције и утицај биће веома ојачани. Ако се вакцина појави у Немачкој или Израелу – та утакмица између САД и Кине биће завршена ремијем.

Могуће је да Кина пандемију искористи за освајање битних позиција у борби за светско лидерство.

Могуће је да ће америчка самоизолација поводом пандемије за САД бити фатална као што је Суецка криза 1956-те означила крај доминације Велике Британије.

KOMENTARI7 коментара

 1. Miraš says:

  Danas najveći broj novootkrivenih slučajeva pokazale su baš SAD 7.309, i popele su se na treće mesto u svetu po broju dosad ukupno otkrivenih slučajeva, iza Kine i Italije. Po broju ukupno otkrivenih slučajeva ovako stoje danas: Kina 81.093, Italija 63.928 , SAD 40.855, Španija 33.089, Nemačka 28.798, Iran 23.049, Francuska 16.689, Južna Koreja 8.961, Švajcarska 8.547, V. Britanija 5.837, Holandija 4.749, Austrija 4.306, itd. Ali Kina je izlečila najveći broj bolesnih i jako malo ima novih slučajeva, a i druge države imaju različit uspeh u tome. Dakle po stanju aktivnih slučajeva zaraze covidom 19 ovih 11 država danas stoje malo drugačije: Italija 50.418, SAD 40.185, Nemačka 28.260, Španija 27.528, Francuska 12.815, Iran 12.861, Švajcarska 8.298, Južna Koreja 5.684, V.Britanija 5.367, KINA 5.120 , Austrija 4.276. ... ZAKLJUČAK 1. Veće ili manje države a koje imaju razvijenu privredu, trgovinu, turizam, savremene saobraćajnice one su najviše zahvaćene ovom zarazom. Neke od njih su zahvaćene ranije (Kina, Južna Koreja, Iran), a u nekim tek raste zaraza (SAD, Nemačka, Švajcarska, itd.) 2. Zašto je Kina prva napadnuta? Zato što je najveći ekonomski rival SAD-u i zato što je ona potencijal za najveće žarište na svetu zbog mnogoljudnosti zemlje, ali i zbog velikog broja poslovnih i trgovačkih veza i turističkih poseta-veza sa drugim zemljama. Sreća u ovoj nesreći je to što je Kina prilično brzo uspela da zaustavi pandemiju u svojoj kući. Zamislite šta bi bilo ne samo u Kini, nego i u celom svetu, da je Kina kasnila i bila sporija! 3. Postoje tri glavna cilja: Kina, Amerika, depopulacija planete. Kina zato što je rival SAD-u i zato što je potencijalno idealna za širenje virusa na ceo svet. A SAD će pokupiti taj virus svuda po svetu jer SAD je država koja nesumnjivo ima veliki možda najveći broj raznih kontakata po svetu. Počinitelji ovog biološkog terorizma mogli su unapred da predvide da od kraja prošle godine (kad je zaražena Kina) pa do početka leta virus koji se inače lako prenosi da sigurno će se preneti i u SAD i da će do tada biti veliki broj zaraženih u SAD. Dakle već tokom leta biće u prilici da smenjuju nesposobnog Trampa. Rusku opasnost su potrošili, ali zato su smislili corona-opasnost. Čak ako ne bi uspeli da izvrše prevremenu smenu Trampa, ali računaju da sigurno ugroziće njegovu novu izbornu pobedu na predsedničkim izborima u SAD. Postigli bi tri cilja: da opet vladaju globalisti (dubokani) državom Amerikom, da pokrenu depopulaciju planete što je njihov stari cilj, da oslabe kinesku ekonomiju te da Kinu nateraju na poslušnost. Treba vremena, otprilike nekoliko godina, dok se pronadje, testira i masovno primeni vakcina. Dotle starčići i hronični bolesnici će umirati širom sveta, i u njihovom glavnom prebivalištu u državi Americi. I tamo su stari i bolesni suvišni, nema milosti.

 2. M says:

  Po svoj prilici Tramp je zatečen ovim novim napadom. Zato stalno optužuje Kinu fa je kasno prijavila novu epidemiju i zato su onako grčevito-ludački pokupili 500.000 testova iz zarazom ugrožene Italije. U prilog tome su i optužbe Pompea na račun Irana da su zarazili najmanje 5 država zbog svoje nesposobnosti i neopreza. Na koje države misli? Irak, Turska, Avganistan... Ako se zaraza proširi na osiromašeni i prilično uništeni Irak američka vojska će morati da se povlači iz Iraka. Iz Avganistana su već koliko puta najavljivali povlačenje, ali ako se zaraza proširi i na tu zemlju e sad bi morali da se povuku. Turska pitanje je koliko prati ovu zarazu, ali još ako i ona bude zaražena onda Amerika je na dobrom putu da izgubi Bliski Istok.

 3. Miraš says:

  Rusiju računaju da će moći poraziti prvenstveno ekonomski, a da bi to postigli važno je da najpre ekonomski oslabe Kinu i da uvedu Kinu u poslušnost. Da li je EU takodje njihov cilj? Da, EU je recimo njihov 5-ti cilj. Kao što su dali dozvolu za stvaranje EU, kad je njima to potrebno EU može i da nestane.

 4. persida says:

  Kako to da korona nije bitno ugrozila Izrael? Mali broj slucajeva, verovatno izmisljenih da se zataska istina. Terorizam svuda u svetu, samo kod njih nista. Korona svuda u svetu, samo kod njih nista???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u