ПРОГНОЗЕ ЗАЛЕДИЛЕ АМЕРИКАНЦЕ: За Америку COVID-19 може бити фаталан

PROGNOZE ZALEDILE AMERIKANCE: Za Ameriku COVID-19 može biti fatalan

23 marta 2020

KINA je izvela gotovo nemoguće: posle nekoliko meseci bezmalo planetarne čajnafobije – počela je da osvaja popularnost po celom svetu.

Pekin pomaže zemljama koje su na najvećem udaru epidemije COVID-19. A glavni geopolitički suparnik Kine – Amerika – postupa potpuno obrnuto i ograđuje se od celog sveta.Tačku na to suparništvo postaviće pronalazak vakcine.

Donald Tramp se proglasio za „predsednika ratnog vremena“. Pritom je govorio i o „ratu protiv nevidljivog neprijatelja“ i od Amerikanaca zatražio slogu kao u vreme Drugog svetskog rata.

Sve njegove mere ticale su se samo Amerike. A Kina ili je već pomogla, ili će ovih dana pomoći, u borbi protiv epidemije Kirgiziji, Ukrajini, Grčkoj, Srbiji, Sloveniji, Španiji, Italiji…

To je izvoz meke moći. Kad epidemija prođe – može se dogoditi da kineski novac odigra važnu ulogu u zaceljivanju rana koje ostavi. Tako je bilo posle finansijske krize iz 2008-me…

Vakcini su, kako izgleda, trenutno najbliže Kina i Sjedinjene Države.

Peking je objavio da je počeo klinička ispitivanja na ljudima koji su se prijavili dobrovoljno.

Amerikanci su dan ranije saopštili da je njihov prvi dobrovoljac već primio njihovu eksperimentalnu vakcinu.

Još su u Vašingtonu formirali konzorcijum koji će uključiti u rad na vakcini 16 superkompjutera ukupne snage preko 330 petaflopsa.

Ovo nadmetanje je već postalo novo polje globalnog suparništva Kine i SAD. Neki eksperti već procenjuju da je ovo sa COVID-19 i vakcinom istovremeno i drugi hladni rat i nevojni četvrti svetski rat.

Ako Kina prva dođe do vakcine – njene pozicije i uticaj biće veoma ojačani. Ako se vakcina pojavi u Nemačkoj ili Izraelu – ta utakmica između SAD i Kine biće završena remijem.

Moguće je da Kina pandemiju iskoristi za osvajanje bitnih pozicija u borbi za svetsko liderstvo.

Moguće je da će američka samoizolacija povodom pandemije za SAD biti fatalna kao što je Suecka kriza 1956-te označila kraj dominacije Velike Britanije.

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Danas najveći broj novootkrivenih slučajeva pokazale su baš SAD 7.309, i popele su se na treće mesto u svetu po broju dosad ukupno otkrivenih slučajeva, iza Kine i Italije. Po broju ukupno otkrivenih slučajeva ovako stoje danas: Kina 81.093, Italija 63.928 , SAD 40.855, Španija 33.089, Nemačka 28.798, Iran 23.049, Francuska 16.689, Južna Koreja 8.961, Švajcarska 8.547, V. Britanija 5.837, Holandija 4.749, Austrija 4.306, itd. Ali Kina je izlečila najveći broj bolesnih i jako malo ima novih slučajeva, a i druge države imaju različit uspeh u tome. Dakle po stanju aktivnih slučajeva zaraze covidom 19 ovih 11 država danas stoje malo drugačije: Italija 50.418, SAD 40.185, Nemačka 28.260, Španija 27.528, Francuska 12.815, Iran 12.861, Švajcarska 8.298, Južna Koreja 5.684, V.Britanija 5.367, KINA 5.120 , Austrija 4.276. ... ZAKLJUČAK 1. Veće ili manje države a koje imaju razvijenu privredu, trgovinu, turizam, savremene saobraćajnice one su najviše zahvaćene ovom zarazom. Neke od njih su zahvaćene ranije (Kina, Južna Koreja, Iran), a u nekim tek raste zaraza (SAD, Nemačka, Švajcarska, itd.) 2. Zašto je Kina prva napadnuta? Zato što je najveći ekonomski rival SAD-u i zato što je ona potencijal za najveće žarište na svetu zbog mnogoljudnosti zemlje, ali i zbog velikog broja poslovnih i trgovačkih veza i turističkih poseta-veza sa drugim zemljama. Sreća u ovoj nesreći je to što je Kina prilično brzo uspela da zaustavi pandemiju u svojoj kući. Zamislite šta bi bilo ne samo u Kini, nego i u celom svetu, da je Kina kasnila i bila sporija! 3. Postoje tri glavna cilja: Kina, Amerika, depopulacija planete. Kina zato što je rival SAD-u i zato što je potencijalno idealna za širenje virusa na ceo svet. A SAD će pokupiti taj virus svuda po svetu jer SAD je država koja nesumnjivo ima veliki možda najveći broj raznih kontakata po svetu. Počinitelji ovog biološkog terorizma mogli su unapred da predvide da od kraja prošle godine (kad je zaražena Kina) pa do početka leta virus koji se inače lako prenosi da sigurno će se preneti i u SAD i da će do tada biti veliki broj zaraženih u SAD. Dakle već tokom leta biće u prilici da smenjuju nesposobnog Trampa. Rusku opasnost su potrošili, ali zato su smislili corona-opasnost. Čak ako ne bi uspeli da izvrše prevremenu smenu Trampa, ali računaju da sigurno ugroziće njegovu novu izbornu pobedu na predsedničkim izborima u SAD. Postigli bi tri cilja: da opet vladaju globalisti (dubokani) državom Amerikom, da pokrenu depopulaciju planete što je njihov stari cilj, da oslabe kinesku ekonomiju te da Kinu nateraju na poslušnost. Treba vremena, otprilike nekoliko godina, dok se pronadje, testira i masovno primeni vakcina. Dotle starčići i hronični bolesnici će umirati širom sveta, i u njihovom glavnom prebivalištu u državi Americi. I tamo su stari i bolesni suvišni, nema milosti.

 2. M says:

  Po svoj prilici Tramp je zatečen ovim novim napadom. Zato stalno optužuje Kinu fa je kasno prijavila novu epidemiju i zato su onako grčevito-ludački pokupili 500.000 testova iz zarazom ugrožene Italije. U prilog tome su i optužbe Pompea na račun Irana da su zarazili najmanje 5 država zbog svoje nesposobnosti i neopreza. Na koje države misli? Irak, Turska, Avganistan... Ako se zaraza proširi na osiromašeni i prilično uništeni Irak američka vojska će morati da se povlači iz Iraka. Iz Avganistana su već koliko puta najavljivali povlačenje, ali ako se zaraza proširi i na tu zemlju e sad bi morali da se povuku. Turska pitanje je koliko prati ovu zarazu, ali još ako i ona bude zaražena onda Amerika je na dobrom putu da izgubi Bliski Istok.

  • Miraš says:

   "da" umesto "fa"

 3. Miraš says:

  Rusiju računaju da će moći poraziti prvenstveno ekonomski, a da bi to postigli važno je da najpre ekonomski oslabe Kinu i da uvedu Kinu u poslušnost. Da li je EU takodje njihov cilj? Da, EU je recimo njihov 5-ti cilj. Kao što su dali dozvolu za stvaranje EU, kad je njima to potrebno EU može i da nestane.

 4. Kulak says:

  Ameri umiru.

 5. M says:

  Lesi se iz svijeta vraća kući!

 6. persida says:

  Kako to da korona nije bitno ugrozila Izrael? Mali broj slucajeva, verovatno izmisljenih da se zataska istina. Terorizam svuda u svetu, samo kod njih nista. Korona svuda u svetu, samo kod njih nista???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *