ПРОНАЂЕН ДОКАЗ ДА ЈЕ КОРОНА ВЕШТАЧКИ НАПРАВЉЕНА? Сви трагови воде у један град!

ПРОНАЂЕН ДОКАЗ ДА ЈЕ КОРОНА ВЕШТАЧКИ НАПРАВЉЕНА? Сви трагови воде у један град!

13 јуна 2020

Двојица научника, један британски и један норвешки, објавили су недавно студију из које би се могло закључити да је вирус САРС-KоВ-2 вештачки створен у лабораторији.

Према раду објављеном у једном часопису протеин “спајк” (шиљак) новог корона вируса садржи неке секвенце за које се чини да су вештачки уметнуте како би се успешност вируса повећала.У сажетку рада и касније у његовој разради норвешки виролог Биргер Соренсен и британски онколог Ангус Далглеиш тврде да су идентификовали „уметнуте делове постављене на површини шиљака САРС-КоВ-2“ који су кључни за комуникацију вируса с људским станицама и за улазак у њих.

Соренсен је за норвешку телевизију НРК рекао да вирус има својства која се увелико разликују од другог коронавируса, узрочника САРС-а, те да она никада нису откривена у природи. Утврдио је да Кина и Сједињене Државе сарађују дуги низ година на истраживању корона вируса кроз студије о „стицању функција“ у којима се патогеност или преносивост вируса може повећати како би се боље разумели.

Британско-норвешком двојцу у тези се придружио Сир Ричард Дирлав, челник британске тајне службе МИ6 од 1999. до 2004.

Штавише, он је у својим тврдњама отишао још корак даље – тврдио је како истраживања Соренсена и Далглеиша показују да је пандемија можда започела на Виролошком институту у Вухану. Додао је како сматра да је мало вероватно да је вирус био намерно пуштен, али је истакао да је Кина очито покушала да прикрије пропуст.

Ово није први пут да се јављају такве тезе. Кинески и амерички политичари већ месецима размењују узајамне оптужбе на тему Ковида-19.

Откако је корона вирус стигао у Сједињене Државе, високи званичници администрације Доналда Трампа промовишу гласине да је настао у Виролошкој лабораторији у Вухану.

Кинески званичници нису им остали дужни. На приме, Жао Лијиан, портпарол и заменик главног директора Одељења за информације министарства спољних послова Кине, преко Твитера је поручио:

„ЦДЦ је ухваћен на делу. Када се у САД-у појавио нулти пацијент? Колико је људи заражено? Која су имена болница? Можда је америчка војска донела епидемију у Вухан. Будите транспарентни! Објавите своје податке! САД нам дугује објашњења!“

Коментаришући нову студију виролози истичу да се слични умеци, какви су у новој студији откривени у САРС-КоВ-2, у геному природно јављају код других вируса, на пример код других коронавируса и ХИВ-а.

У раду норвешко-британског тима, као аргумент који би могао ићи у прилог тези о вештачком пореклу вируса, између осталог се спомиње и наводна чињеница да вирус од појаве у људској популацији слабо мутира. То би требало да подразумева да је већ од раних дана пандемије био добро прилагођен преносу међу људима.

Али, та теза такође не стоји јер бројна истраживања јасно показују да САРС-КоВ-2 стално мутира.

За потпуније разумевање двојби око британско-норвешке студије важно је такође напоменути да би Соренсен могао имати личног интереса у медијски атрактивним тезама о вештачком пореклу новог корона вируса.

Наиме, рад објављен првенствено представља аргументе за развој Биовак-19, вакцине кандидата за Ковид-19, које је тренутно у напредном претклиничком развоју. А Соренсен има финансијски интерес у причи јер ради за Имунор, норвешку компанију која стоји иза вакцине.

Коначно, тезу о вештачком пореклу вируса већ су раније, уз научнике, одбациле и америчке тајне службе. У новом случају одбацили су је и британски обавештајни извори.Наиме, према писању лондонског Тајмса, у британском МИ5 идеју доживљавају као „гласину и заверу“ упоредиву с тврдњама антивакциналистичког покрета.

У тексту се, међу осталим, истиче да се Дирлав (75) већ раније нашао на удару критика због промовисања „погрешних података“ у истрази Џона Чилкота која је показала да рат у Ираку није био једино могуће решење како се то тврдило у британским политичким врховима пре почетка интервенције.

(Index.hr)

KOMENTARI5 коментара

 1. Vojna i ojdeSve says:

  Bash te briga... Tu je... Shta da se radii.... Mala avantura.... Bolje mrtav nego zhiv....

 2. Lazar says:

  Добро јутро, Колумбо...

 3. test01 says:

  Vec je vise naucnika ukljucujuci Nobelovca koji je pronasao virus AIDS objavilo da je virus 100% iz laboratorije i da su kodovi AIDSa (side) umetnuti u virus. Pogledajte kako sve te tajne sluzbe rade na uklanjanju cinjenica i zataskavanju da je ovo bioloski rat i humanitarni zlocin koji oni koriste za ekonomske dobitke i da stave narod pod kontrolu itd. Uzas !!!

  • doktrina soka says:

   Uzas, a nasi se prave blesavi ili stvarno jesu, pojma nemaju, samo se frljaju brojkama.

   • Cp6a says:

    Нико се не прави блесав, него поводом тога и нема шта посебно да се учини. Да има, друге много веће и јаче земље би већ то учиниле. На нама је да какогод знамо тог вируса ставимо под контролу, било да се ради о биолошком нападу или природној појави. Од тога зависи и како ћемо дочекивати будуће нападе, као организован народ или као овце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u