ПРВА МЕТА НАТО-а: Да ли је могућ „блицкриг“ на Калињинград?

ПРВА МЕТА НАТО-а: Да ли је могућ „блицкриг“ на Калињинград?

13 фебруара 2020

Вероватноћа конфликта између Русије и НАТО све више расте у последње време. У овом моменту се прилично тачно може утврдити и његова тачна локација. То је без сумње Калињинградска области и регион око Балтика, где би НАТО снаге извеле копнени „блицкриг“ који не би трајао дуже од 14 дана. Такође, са високом вероватноћом се може проценити и критични временски период за отпочињање овог конфликта. Према речима аутора овог текста то се може догодити у 2024.години (са отклоном +- две године).Припреме НАТО за „блицкриг“ на Калињинградску област

САД су водећа држава у оквиру Североатлантског војног савеза. Њена армија је отпочела са операцијом стратешког размештања својих копнених борбених потенцијала на тлу Европе које није забележено још од времена „Хладног рата“. У току је пребацивање више од 20 хиљада војника који требају да појачају постојеће снаге јачине 40 хиљада људи, који се већ налазе на тлу Европе. Ове снаге ће у наредном периоду заједнички да тестирају своју увезаност и координацију на великој војној вежби стратешког формата Defender Europe 2020. Ту треба додати и око 7 хиљада припадника Националне гарде и око 700 резервиста. Поред САД, на овој војној вежби ће учествовати и војни контингенти из 18 европских држава. Пре неколико дана први велики транспортни брод са америчком војном техником је пристигао у белгијску луку Антвертпен.

Поред попуњавања бројног стања људства, команда Војске САД је одлучила да све ове снаге ојача и великом количином различите борбене технике и стоковима муниције. У протеклих шест година, на тлу Европе су изграђени специјализовани војни објекти логистичког карактера. Ови објекти се налазе на тлу Пољске, Немачке, Белгије, Италије и Холандије. У плану Војске САД је изградња допунских магацина на тлу Источне Европе, али гледајући шире и у Тихоокеанском региону. То се посебно односи на изградњу мреже војних објеката на острвљу које се налазу у близини Тајвана и Филипина. Ова активност је очигледно уперена против НР Кине.

Тако је на пример на тлу Пољске (ваздухопловна база Повидз) регистрована снажна активација инжињеријских јединица Војске САД. Према првим подацима, намера америчке војске је да ту изгради Центар за борбену технику, преко којег ће се ојачавати тенковске бригаде копнене војске. Ту ће да буду смештени и огромни резервоари са горивом. Претпоставка је да ће у сваком моменту овде бити присутно око 90 тенкова M1A2 Abrams, до 130 борбених возила пешадије Bradley и до 20 самоходних хаубица Paladin. Сва ова техника ће се у спремном стању налазити недалеко од границе између Пољске и Руске Федерације, у близини града Калињинграда. Планирано је да се њена посада у кратком временском року пребаци ваздушним путем.

У Пољској се гради или је изграђена и додатна војна инфраструктура различите намене. Ту имамо објекте који ће бити употребљени за логистичку подршку хеликоптерским ескадрилама, затим пунктове за подршку специјализованим саставима који управљају извиђачким и ударним дрновима. Американци имају намеру да направе и тенковски полигон за бојево гађање, техничке центре за опслуживање технике, магацине са различитим потребштинама, медицинске пунктове. У овој години је планирано и превођење у оперативно дежурство америчког система ПРО који је овде распоређен.

Не спавају ни војни кругови у Варшави. На истоку земље је образована ојачана оклопно-механизована дивизија у којој се налазе три бригаде са по четири батаљона. У сваком тенковском батаљону се налази 58 савремених немачких тенкова „Леопард“. Поред ове формације и Лублину је стационирана команда 19-те механизоване дивизије. Овај оперативно-стратегијски састав пољске армије је ојачан вишенационалним батаљоном НАТО.

Како се за НАТО „блицкриг“ спрема Русија

Главни циљ НАТО снага је “блицкриг” операција у циљу ликвидације калињинградске енклаве као истуреног пункта руске војске који се налази практично у центру Европе. Руска армија се определила на значајно ојачавање одбране попуном јединица модерним системима за противваздухопловна дејства, као и системима обалске одбране. Од авијације НАТО небо изнад Калињинграда (али и шире, допуна преводиоца) брани далекометни ракетни ПВО систем С-400 „Тријумф“. Ова средства се налазе у оквиру моћне 44-те дивизије ПВО са штабом у Гвардејску. Ракетни системи обала-море „Бал“ и „Бастион“ се налазе у саставу 25-тог ракетног пука. Његов задатак је ефективан удар по свим површинским ратним бродовима непријатеља, који се налазе у акваторији Балтичког мора.

Ово су озбиљне одбрамбене снаге које могу нанети неприхватљиве губитке непријатељским борбеним ефективима. Међутим, према пројекцији Команде НАТО цела операција заузимања Калињинграда не би требала да траје дуже од 1-2 недеље. Овај закључак је изведен из недавно објављеног извештаја „How To Defend The Baltic States“ који је израдила група аутора из фондације „Jamestown“. Упркос томе што су руске снаге у региону Калињинград опремљене најмодернијом техником, оне се ни по бројности ни по ватреној моћи, не могу мерити са снагама НАТО. При томе, треба нагласити и сложену оперативну ситуацију када је у питању одбрана ове енклаве (не постојање чврсте копнене везе са копненим делом Русије) која је ограничавајућ фактор за достављање неопходних појачања у случају сукоба. У овом моменту аналитика НАТО процењује да се на тлу Калињинградске области од копнених снага налазе по једна механизована, ракетна и артиљеријска бригада руске армије + један механизовани пук.

Заиста, није једноставно организовати ефикасну одбрану против прикупљене „оклопне песнице“ НАТО која би се одлучила на „блицкриг“ и ликвидацију Калињинградске области. Управо због новонастале ситуације руска армија планира да током ове године на бази 11-тог корпуса образује комплетну оклопно-механизовану дивизију, ради стварања каквог-таквог баланса копнених снага. У склопу ових припрема 11-ти корпус који се налази у овој области је већ добио око 70 модернизованих тенкова Т-72. На овај начин руска команда жели да издржи почетни удар, тачније да што више продужи битку док се не обезбеде услови за увођење главних снага ЗВО (Западно војни округ).

Треба истаћи да је одбрана Калињинграда стратешки везана за Белорусију. Преко њене територије пролази тзв Сувалски коридор који представља најкраће растојање између Калињинградске области и главнине руске територије. Такође на тлу бившег Белоруског војног округа се налазе изузетно квалитетна и бројна складишта, где су за време СССР-а чувана средства за тотални рат: од обичне муниције па све до стратегијских ракета. Данас се ова инфаструкутра налази под јурисдикцојом белоруског Министарства одбране где је формацијски нумерисан као 46-ти арсенал „Бронная гора“. Поред тога у рејону града Новоколосово је очувано складиште 25-тог арсенала/базе РВСН, у Гомељу 1868-ма база за артиљеријско наоружање, а недалеко од града Орше 655-ти складишни цетар за ваздухоповно наоружање и муницију.

Према идеји руске команде, у случају напада на Калињинград сва ова територија као и војна инфраструктура на тлу Белорусије је од стратешке важности за руско Министарство одбране. Међутим у последње време смо сведоци све већих трзавица на релацији Москва-Минск који су везани за област енергетике. Ова превирања између два савезника могу да доведу до тога да трећа страна ( у овом случају НАТО) искористи њихов сукоб и у практичном смислу реализује операцију „Проблем-2024“ и окупира Калињинградску област.

Врховни стратешки ауторитети који долазе са Запада сматрају да у случају копнене инвазије НАТО руска армија не би употребила нуклеарно оружје (присуство оперативно-тактичких ракета Искандер око Калињинграда). Тако је Збигњев Бжежински својевремено дао процену да Русија неће употребити своје нуклеарне снаге јер једноставно у банкама на Западу лежи око 500 милијарди америчких долара, које је тамо депоновала руска елита. Дакле, западни стартези сматрају да су Русима далеко пречи амерички долари од њихове отаџбине, што је у садашњим околностима доста наивна тврдња. Уосталом, према аутору овог текста убрзо ће се показати ко је био у праву.

(бог-рата)

KOMENTARI7 коментара

 1. M says:

  Smiješno je misliti da Rusija neće upotrijebiti A-oružje u većem ratu,odnosno ugrozi svojih interesa,osobito teritorija!Kad je to za Rusiju optimalni način velikog ratovanja,odnosno obstanka u tome!Rusija bi bila glupa kao uspavani i pijani medvjed kad ne bi A-ratovala u takvom(velikom)ratu!A toliko glupa vjerovatno nije!A ako vjerovatno nije toliko glupa,onda možda nije ni još gluplja da dozvoli iznenadni prvi fatalni napad na sebe,i to još s svojih granica!Što znači da možda preventivno napadne prva!Ili drugim riječima,USA-Zapad priprema napad na Rusiju,a provocira da ih Rusija preventivno napadne prva!I to je realna opasnost,kao i prva kombinacija!Jedno jutro će mo se mnogi vjerovatno unezvereno probuditi s užasom u očima i kosi!I nevoljom,velikom nevoljom na vratima!

 2. Косовац says:

  „Тако је Збигњев Бжежински својевремено дао процену да Русија неће употребити своје нуклеарне снаге јер једноставно у банкама на Западу лежи око 500 милијарди америчких долара, које је тамо депоновала руска елита.“ ……….Та процена Бжежинског важи под условом да је Елита на власти. Као што је у свим земљама, па и у Србији. И сва та елита је стварно интелигенција, али са фалинком - да паре држе на Западу иако су свесни да Запад увек може да пукне прстима и да њихове паре добију ноге. „Замрзавање рачуна“. Ако не слушају, или ако се неко није намерачио на њихово лако стечено богатство. Велики део тих пара су добили као плату за субверзивну делатност против своје земље, па и није велика штета ако им се узму. ……………А ако Путин то ради исто, онда можемо само да дувамо у прсте. Али ако Путин држи своје паре, и државне наравно, на Запад само минимално, онда му са те стране не могу ништа, не могу да замрзну паре које су у његовом руском трезору. Из искуства Лењинове Октобарске револуције, знамо да се богатство Царска Русије преселило на Запад и у Америку тек после убиства краља и окупације руске родине. А што се Путин одрекао ћивутске камате, то нека себе сматра срећником који се ослободио јудеобољшевичке пошасти – да буде лутка на концу банковног „рачуна“. ……….А уколико нека Банка „замрзне“ руски државни новац који је евентуално код ње, онда треба Путин да упути део руске армије у Банку, банкару ишчупа уши или језик, без обзира на оправдање банкара да није он него Ција. И да онда натамани губитак из трезора дотичне Банке. И да узме још мало, много? више, из педагошких разлога.

 3. b says:

  Iran izroka amere u Iraku i nista, prosto je nezamislivo sta bih dobili od Rusa. Za ovakve stvari postoje Kalibri, rakete sa dometom od preko 2500km. Ne treba im kopno. Kakav je ovo glup tekst. Druga stvar je da ne smeju oni tako nesto ni u najboljim snovima da zamisle, a ne da urade.

 4. Pera says:

  Kad bi se to stvarno desilo, a normalno neverujem ovakvim zombiranim novinarima, Rusi bi imali sate vremena da izravnjaju morsko dno sa englezima i amerikancima. Uz put mi mogli jos jedno stotinak iz zapadne evrope i ostalih kontinenata, da pociste ! Tada bi nastalo 1000 godina raja na zemlji !

  • padre says:

   Ma sve ovo mi liči na onaj film "U raljama života", kad Bata kaž "sad ću da te k..", pa onda zaspi!

 5. Rale says:

  Smiješna je i sama pomisao da NATO može zauzeti Kalinjigrad. EU bi bila za par dana pregažena bez nuklearnog oružja i prinuđena na kapitulaciju. Rusi su za rat spremniji nego ikad ,dok je u EU u haotičnom stanju, a uzdanje u raštrkane američke trupe je blago rečeno tragikomično. Nuklearno oružje mislim da nije ničija opcija.

 6. Milutin says:

  Kalinjingradska oblast, kao potencijalna meta NATO-a je samo izgovor za gomilanje američke vojske u Evropi. Razlozi za to su mnogo značajniji nego okupacije dela Ruske teritorije. Ova ruska enklava nije Kosovo koje je NATO mogao okupirati od nejake Srbije. I vrlo su svesni toga. Cela Kalinjingradska priča se svodi na narastajući sukob unutar Zapada. Kapital vs proizvodnja. U ranim začetcima kapitalizma KAPITAL je izvojevao pobedu nad PROIZVODNJOM koja je bila suština buržoatske revolucije. Buržoatska revolucija je zaustavljen na pola puta. KAPITAL je stvorio "fikciju - kapital" da sve zavisi od njega. To je prouzrokovalo da Zapadu bude oduzeta PROIZVODNJA i izmeštena u vanzapadne zemlje. Zemlje koje odgovaraju kriterijumima "fikcije-kapital". Kupiti RESURS-ENERGIJA, dodati RESURS-RUDA i LJUDSKI RESURS, naravno po najmanje mogućoj ceni, i eto SAMOOPLOĐENI KAPITAL. Kapital je konačno zauzeo svoje carskog mesto. 2% ljudi drže 90% kapitala. A u svojoj unutarzapadnoj borbi za presto, prevideli su da su probudili PROIZVODNJU u vanzapadnim zemljama. Rusiji, Kini, Indiji, Brazilu i mnogim drugim. U Evropi se, naginjući sve više Rusiji, budi druga buržoatska revolucija. I ona je glavna meta Kapitla koju ona sprovodi preko Amerike. Države Amerike ili američke Duboke Države. Svejedno. Problem američke vojske je njihova udaljenost od Evrope i postepenost u prebacivanju neophodne opreme i ljudstva. Zato kaljingradska priča. Da se tiho okupira Evropa i ne dozvoli druga buržoatska revolucija, ovog puta potpomognuta Rusijom i Kinom. To što u Evropi već postoje NATO-baze ne znači mnogo pošto su one većinskog nacionalno sastava zemalja u kojim se nalaze, naravno pod američkim nadzorom. Ali one bi mogle doživeti sudbinu JNA kasarni koje su u SFRJ bili željeni oblik stacioniranja vojske a po promeni politike naprasno pretvoreni u agresore. Sam napad na Kalinjingradska oblast bi se mogao i dogoditi ako se onih 2% osete ugroženim. Ne da bi izgubili sve. To nije dovoljno rečeno. Izgubili bi sve. 90% svetskog kapitala. Moć nad svima. Napad na Kalinjingradska oblast ne bi ugrozio Rusiju, osim u sferi potrebe očuvanja svog suvereniteta, ali bi direktno konfrotirao Evropu sa Rusijom, zaustavio drugu buržoatsku revoluciju i prekinuo prirodni tok stvari. Vraćanje PROIZVODNJE svojim korenima i ostvarivanje njene istorijske uloge. Isak Njuten, Kopernik, Ajnštajn, Tesla... i svi drugi rodonačelnici buđenja ljudskog uma. Gde ne postoji nepotrebni višak ljudi zamenljiv automatizovanom proizvodnjom kapitala već potreba za sve većim brojem obrazovani ljudima naučnim da misle svojom glavom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u