ПРВА МЕТА НАТО-а: Да ли је могућ „блицкриг“ на Калињинград?

PRVA META NATO-a: Da li je moguć „blickrig“ na Kalinjingrad?

13 februara 2020

Verovatnoća konflikta između Rusije i NATO sve više raste u poslednje vreme. U ovom momentu se prilično tačno može utvrditi i njegova tačna lokacija. To je bez sumnje Kalinjingradska oblasti i region oko Baltika, gde bi NATO snage izvele kopneni „blickrig“ koji ne bi trajao duže od 14 dana. Takođe, sa visokom verovatnoćom se može proceniti i kritični vremenski period za otpočinjanje ovog konflikta. Prema rečima autora ovog teksta to se može dogoditi u 2024.godini (sa otklonom +- dve godine).Pripreme NATO za „blickrig“ na Kalinjingradsku oblast

SAD su vodeća država u okviru Severoatlantskog vojnog saveza. Njena armija je otpočela sa operacijom strateškog razmeštanja svojih kopnenih borbenih potencijala na tlu Evrope koje nije zabeleženo još od vremena „Hladnog rata“. U toku je prebacivanje više od 20 hiljada vojnika koji trebaju da pojačaju postojeće snage jačine 40 hiljada ljudi, koji se već nalaze na tlu Evrope. Ove snage će u narednom periodu zajednički da testiraju svoju uvezanost i koordinaciju na velikoj vojnoj vežbi strateškog formata Defender Europe 2020. Tu treba dodati i oko 7 hiljada pripadnika Nacionalne garde i oko 700 rezervista. Pored SAD, na ovoj vojnoj vežbi će učestvovati i vojni kontingenti iz 18 evropskih država. Pre nekoliko dana prvi veliki transportni brod sa američkom vojnom tehnikom je pristigao u belgijsku luku Antvertpen.

Pored popunjavanja brojnog stanja ljudstva, komanda Vojske SAD je odlučila da sve ove snage ojača i velikom količinom različite borbene tehnike i stokovima municije. U proteklih šest godina, na tlu Evrope su izgrađeni specijalizovani vojni objekti logističkog karaktera. Ovi objekti se nalaze na tlu Poljske, Nemačke, Belgije, Italije i Holandije. U planu Vojske SAD je izgradnja dopunskih magacina na tlu Istočne Evrope, ali gledajući šire i u Tihookeanskom regionu. To se posebno odnosi na izgradnju mreže vojnih objekata na ostrvlju koje se nalazu u blizini Tajvana i Filipina. Ova aktivnost je očigledno uperena protiv NR Kine.

Tako je na primer na tlu Poljske (vazduhoplovna baza Povidz) registrovana snažna aktivacija inžinjerijskih jedinica Vojske SAD. Prema prvim podacima, namera američke vojske je da tu izgradi Centar za borbenu tehniku, preko kojeg će se ojačavati tenkovske brigade kopnene vojske. Tu će da budu smešteni i ogromni rezervoari sa gorivom. Pretpostavka je da će u svakom momentu ovde biti prisutno oko 90 tenkova M1A2 Abrams, do 130 borbenih vozila pešadije Bradley i do 20 samohodnih haubica Paladin. Sva ova tehnika će se u spremnom stanju nalaziti nedaleko od granice između Poljske i Ruske Federacije, u blizini grada Kalinjingrada. Planirano je da se njena posada u kratkom vremenskom roku prebaci vazdušnim putem.

U Poljskoj se gradi ili je izgrađena i dodatna vojna infrastruktura različite namene. Tu imamo objekte koji će biti upotrebljeni za logističku podršku helikopterskim eskadrilama, zatim punktove za podršku specijalizovanim sastavima koji upravljaju izviđačkim i udarnim drnovima. Amerikanci imaju nameru da naprave i tenkovski poligon za bojevo gađanje, tehničke centre za opsluživanje tehnike, magacine sa različitim potrebštinama, medicinske punktove. U ovoj godini je planirano i prevođenje u operativno dežurstvo američkog sistema PRO koji je ovde raspoređen.

Ne spavaju ni vojni krugovi u Varšavi. Na istoku zemlje je obrazovana ojačana oklopno-mehanizovana divizija u kojoj se nalaze tri brigade sa po četiri bataljona. U svakom tenkovskom bataljonu se nalazi 58 savremenih nemačkih tenkova „Leopard“. Pored ove formacije i Lublinu je stacionirana komanda 19-te mehanizovane divizije. Ovaj operativno-strategijski sastav poljske armije je ojačan višenacionalnim bataljonom NATO.

Kako se za NATO „blickrig“ sprema Rusija

Glavni cilj NATO snaga je “blickrig” operacija u cilju likvidacije kalinjingradske enklave kao isturenog punkta ruske vojske koji se nalazi praktično u centru Evrope. Ruska armija se opredelila na značajno ojačavanje odbrane popunom jedinica modernim sistemima za protivvazduhoplovna dejstva, kao i sistemima obalske odbrane. Od avijacije NATO nebo iznad Kalinjingrada (ali i šire, dopuna prevodioca) brani dalekometni raketni PVO sistem S-400 „Trijumf“. Ova sredstva se nalaze u okviru moćne 44-te divizije PVO sa štabom u Gvardejsku. Raketni sistemi obala-more „Bal“ i „Bastion“ se nalaze u sastavu 25-tog raketnog puka. Njegov zadatak je efektivan udar po svim površinskim ratnim brodovima neprijatelja, koji se nalaze u akvatoriji Baltičkog mora.

Ovo su ozbiljne odbrambene snage koje mogu naneti neprihvatljive gubitke neprijateljskim borbenim efektivima. Međutim, prema projekciji Komande NATO cela operacija zauzimanja Kalinjingrada ne bi trebala da traje duže od 1-2 nedelje. Ovaj zaključak je izveden iz nedavno objavljenog izveštaja „How To Defend The Baltic States“ koji je izradila grupa autora iz fondacije „Jamestown“. Uprkos tome što su ruske snage u regionu Kalinjingrad opremljene najmodernijom tehnikom, one se ni po brojnosti ni po vatrenoj moći, ne mogu meriti sa snagama NATO. Pri tome, treba naglasiti i složenu operativnu situaciju kada je u pitanju odbrana ove enklave (ne postojanje čvrste kopnene veze sa kopnenim delom Rusije) koja je ograničavajuć faktor za dostavljanje neophodnih pojačanja u slučaju sukoba. U ovom momentu analitika NATO procenjuje da se na tlu Kalinjingradske oblasti od kopnenih snaga nalaze po jedna mehanizovana, raketna i artiljerijska brigada ruske armije + jedan mehanizovani puk.

Zaista, nije jednostavno organizovati efikasnu odbranu protiv prikupljene „oklopne pesnice“ NATO koja bi se odlučila na „blickrig“ i likvidaciju Kalinjingradske oblasti. Upravo zbog novonastale situacije ruska armija planira da tokom ove godine na bazi 11-tog korpusa obrazuje kompletnu oklopno-mehanizovanu diviziju, radi stvaranja kakvog-takvog balansa kopnenih snaga. U sklopu ovih priprema 11-ti korpus koji se nalazi u ovoj oblasti je već dobio oko 70 modernizovanih tenkova T-72. Na ovaj način ruska komanda želi da izdrži početni udar, tačnije da što više produži bitku dok se ne obezbede uslovi za uvođenje glavnih snaga ZVO (Zapadno vojni okrug).

Treba istaći da je odbrana Kalinjingrada strateški vezana za Belorusiju. Preko njene teritorije prolazi tzv Suvalski koridor koji predstavlja najkraće rastojanje između Kalinjingradske oblasti i glavnine ruske teritorije. Takođe na tlu bivšeg Beloruskog vojnog okruga se nalaze izuzetno kvalitetna i brojna skladišta, gde su za vreme SSSR-a čuvana sredstva za totalni rat: od obične municije pa sve do strategijskih raketa. Danas se ova infastrukutra nalazi pod jurisdikcojom beloruskog Ministarstva odbrane gde je formacijski numerisan kao 46-ti arsenal „Bronnaя gora“. Pored toga u rejonu grada Novokolosovo je očuvano skladište 25-tog arsenala/baze RVSN, u Gomelju 1868-ma baza za artiljerijsko naoružanje, a nedaleko od grada Orše 655-ti skladišni cetar za vazduhopovno naoružanje i municiju.

Prema ideji ruske komande, u slučaju napada na Kalinjingrad sva ova teritorija kao i vojna infrastruktura na tlu Belorusije je od strateške važnosti za rusko Ministarstvo odbrane. Međutim u poslednje vreme smo svedoci sve većih trzavica na relaciji Moskva-Minsk koji su vezani za oblast energetike. Ova previranja između dva saveznika mogu da dovedu do toga da treća strana ( u ovom slučaju NATO) iskoristi njihov sukob i u praktičnom smislu realizuje operaciju „Problem-2024“ i okupira Kalinjingradsku oblast.

Vrhovni strateški autoriteti koji dolaze sa Zapada smatraju da u slučaju kopnene invazije NATO ruska armija ne bi upotrebila nuklearno oružje (prisustvo operativno-taktičkih raketa Iskander oko Kalinjingrada). Tako je Zbignjev Bžežinski svojevremeno dao procenu da Rusija neće upotrebiti svoje nuklearne snage jer jednostavno u bankama na Zapadu leži oko 500 milijardi američkih dolara, koje je tamo deponovala ruska elita. Dakle, zapadni startezi smatraju da su Rusima daleko preči američki dolari od njihove otadžbine, što je u sadašnjim okolnostima dosta naivna tvrdnja. Uostalom, prema autoru ovog teksta ubrzo će se pokazati ko je bio u pravu.

(bog-rata)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  Smiješno je misliti da Rusija neće upotrijebiti A-oružje u većem ratu,odnosno ugrozi svojih interesa,osobito teritorija!Kad je to za Rusiju optimalni način velikog ratovanja,odnosno obstanka u tome!Rusija bi bila glupa kao uspavani i pijani medvjed kad ne bi A-ratovala u takvom(velikom)ratu!A toliko glupa vjerovatno nije!A ako vjerovatno nije toliko glupa,onda možda nije ni još gluplja da dozvoli iznenadni prvi fatalni napad na sebe,i to još s svojih granica!Što znači da možda preventivno napadne prva!Ili drugim riječima,USA-Zapad priprema napad na Rusiju,a provocira da ih Rusija preventivno napadne prva!I to je realna opasnost,kao i prva kombinacija!Jedno jutro će mo se mnogi vjerovatno unezvereno probuditi s užasom u očima i kosi!I nevoljom,velikom nevoljom na vratima!

 2. Kosovac says:

  „Tako je Zbignjev Bžežinski svojevremeno dao procenu da Rusija neće upotrebiti svoje nuklearne snage jer jednostavno u bankama na Zapadu leži oko 500 milijardi američkih dolara, koje je tamo deponovala ruska elita.“ ……….Ta procena Bžežinskog važi pod uslovom da je Elita na vlasti. Kao što je u svim zemljama, pa i u Srbiji. I sva ta elita je stvarno inteligencija, ali sa falinkom - da pare drže na Zapadu iako su svesni da Zapad uvek može da pukne prstima i da njihove pare dobiju noge. „Zamrzavanje računa“. Ako ne slušaju, ili ako se neko nije nameračio na njihovo lako stečeno bogatstvo. Veliki deo tih para su dobili kao platu za subverzivnu delatnost protiv svoje zemlje, pa i nije velika šteta ako im se uzmu. ……………A ako Putin to radi isto, onda možemo samo da duvamo u prste. Ali ako Putin drži svoje pare, i državne naravno, na Zapad samo minimalno, onda mu sa te strane ne mogu ništa, ne mogu da zamrznu pare koje su u njegovom ruskom trezoru. Iz iskustva Lenjinove Oktobarske revolucije, znamo da se bogatstvo Carska Rusije preselilo na Zapad i u Ameriku tek posle ubistva kralja i okupacije ruske rodine. A što se Putin odrekao ćivutske kamate, to neka sebe smatra srećnikom koji se oslobodio judeoboljševičke pošasti – da bude lutka na koncu bankovnog „računa“. ……….A ukoliko neka Banka „zamrzne“ ruski državni novac koji je eventualno kod nje, onda treba Putin da uputi deo ruske armije u Banku, bankaru iščupa uši ili jezik, bez obzira na opravdanje bankara da nije on nego Cija. I da onda natamani gubitak iz trezora dotične Banke. I da uzme još malo, mnogo? više, iz pedagoških razloga.

 3. b says:

  Iran izroka amere u Iraku i nista, prosto je nezamislivo sta bih dobili od Rusa. Za ovakve stvari postoje Kalibri, rakete sa dometom od preko 2500km. Ne treba im kopno. Kakav je ovo glup tekst. Druga stvar je da ne smeju oni tako nesto ni u najboljim snovima da zamisle, a ne da urade.

 4. Pera says:

  Kad bi se to stvarno desilo, a normalno neverujem ovakvim zombiranim novinarima, Rusi bi imali sate vremena da izravnjaju morsko dno sa englezima i amerikancima. Uz put mi mogli jos jedno stotinak iz zapadne evrope i ostalih kontinenata, da pociste ! Tada bi nastalo 1000 godina raja na zemlji !

  • padre says:

   Ma sve ovo mi liči na onaj film "U raljama života", kad Bata kaž "sad ću da te k..", pa onda zaspi!

 5. Rale says:

  Smiješna je i sama pomisao da NATO može zauzeti Kalinjigrad. EU bi bila za par dana pregažena bez nuklearnog oružja i prinuđena na kapitulaciju. Rusi su za rat spremniji nego ikad ,dok je u EU u haotičnom stanju, a uzdanje u raštrkane američke trupe je blago rečeno tragikomično. Nuklearno oružje mislim da nije ničija opcija.

 6. Milutin says:

  Kalinjingradska oblast, kao potencijalna meta NATO-a je samo izgovor za gomilanje američke vojske u Evropi. Razlozi za to su mnogo značajniji nego okupacije dela Ruske teritorije. Ova ruska enklava nije Kosovo koje je NATO mogao okupirati od nejake Srbije. I vrlo su svesni toga. Cela Kalinjingradska priča se svodi na narastajući sukob unutar Zapada. Kapital vs proizvodnja. U ranim začetcima kapitalizma KAPITAL je izvojevao pobedu nad PROIZVODNJOM koja je bila suština buržoatske revolucije. Buržoatska revolucija je zaustavljen na pola puta. KAPITAL je stvorio "fikciju - kapital" da sve zavisi od njega. To je prouzrokovalo da Zapadu bude oduzeta PROIZVODNJA i izmeštena u vanzapadne zemlje. Zemlje koje odgovaraju kriterijumima "fikcije-kapital". Kupiti RESURS-ENERGIJA, dodati RESURS-RUDA i LJUDSKI RESURS, naravno po najmanje mogućoj ceni, i eto SAMOOPLOĐENI KAPITAL. Kapital je konačno zauzeo svoje carskog mesto. 2% ljudi drže 90% kapitala. A u svojoj unutarzapadnoj borbi za presto, prevideli su da su probudili PROIZVODNJU u vanzapadnim zemljama. Rusiji, Kini, Indiji, Brazilu i mnogim drugim. U Evropi se, naginjući sve više Rusiji, budi druga buržoatska revolucija. I ona je glavna meta Kapitla koju ona sprovodi preko Amerike. Države Amerike ili američke Duboke Države. Svejedno. Problem američke vojske je njihova udaljenost od Evrope i postepenost u prebacivanju neophodne opreme i ljudstva. Zato kaljingradska priča. Da se tiho okupira Evropa i ne dozvoli druga buržoatska revolucija, ovog puta potpomognuta Rusijom i Kinom. To što u Evropi već postoje NATO-baze ne znači mnogo pošto su one većinskog nacionalno sastava zemalja u kojim se nalaze, naravno pod američkim nadzorom. Ali one bi mogle doživeti sudbinu JNA kasarni koje su u SFRJ bili željeni oblik stacioniranja vojske a po promeni politike naprasno pretvoreni u agresore. Sam napad na Kalinjingradska oblast bi se mogao i dogoditi ako se onih 2% osete ugroženim. Ne da bi izgubili sve. To nije dovoljno rečeno. Izgubili bi sve. 90% svetskog kapitala. Moć nad svima. Napad na Kalinjingradska oblast ne bi ugrozio Rusiju, osim u sferi potrebe očuvanja svog suvereniteta, ali bi direktno konfrotirao Evropu sa Rusijom, zaustavio drugu buržoatsku revoluciju i prekinuo prirodni tok stvari. Vraćanje PROIZVODNJE svojim korenima i ostvarivanje njene istorijske uloge. Isak Njuten, Kopernik, Ajnštajn, Tesla... i svi drugi rodonačelnici buđenja ljudskog uma. Gde ne postoji nepotrebni višak ljudi zamenljiv automatizovanom proizvodnjom kapitala već potreba za sve većim brojem obrazovani ljudima naučnim da misle svojom glavom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *