ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ на италијанску Истру из Словеније и Хрватске

ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ на италијанску Истру из Словеније и Хрватске

11 фебруара 2019

Стигле су прве реакције из Хрватске и Словеније на запаљиву изјаву председника Европског парламента Антонија Тајанија, у којој је рекао: „Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација!“.

„У суботу сам говорио о жељи неких да промене словеначку историју. Исто се догађа у Италији. На несрећу, од стране политичара који су службеници ЕУ. Ово је историјски ревизионизам без преседана. Фашизам је био усмерен на уништење словеначке нације“, коментарисао је словеначки премијер Марин Шарец на Твитеру.Андреј Пленковић, хрватски премијер и председник ХДЗ-а, још увек ћути. Иначе, ХДЗ је сестринска странка са странком „Форца Италија“, чији је члан Антонио Тајани. Обе странке су део ЕПП-а, Европске народне странке.

Случај је коментарисао и СДП-ов заступник у Парламенту ЕУ Тонино Пицула.

„Истра и Далмација су историјске хрватске регије и никакав ревизионизам италијанске деснице, Тајанија и његових савезника из ЕПП-а којем припада и ХДЗ неће то променити. Далмација и Истра патиле су под чизмом италијанског фашизма и своју слободу и прикључење матици земљи избориле су у Народноослободилачкој борби, у којој су с Хрватима и Словенцима учествовали и Италијани антифашисти“, рекао је Тонино Пицула.

„Оштро осуђујем изјаву господина Тајанија, који није достојан функције коју обнавља. Жалосно је што је преузео реторику крајњих десничара попут Салвинија, којег је раније и сâм често критиковао због популизма“, рекла је је Биљана Борзан.

Иступ Италијана коментарисао је и Иван Јаковчић.

„Срамотно за председника ЕП-а. Моје поверење више нема“, кратко је прокоментарисао на Твитеру.

„Тајанијев је иступ срамотан и показује колико су далеко спремни да иду ’велики европејци‘ у борби за гласове. С европских вредности и добросуседских односа и сарадње брзо се пребаце на империјализам и великонационалне пројекте. Све за гласове, а у исто време прозивају популисте и себе проглашавају главним борцима против популизма. Да није трагично, било би смешно! По доласку у Стразбур послаћу и протестно писмо Тајанију, а са својом групацијом ћу размотрити и остале могућности. Далмација и Истра су хрватске регије, поносимо се њима и морамо ово да искористимо да целу Европу подсетимо на терор који су проживеле под италијанском влашћу. Овакво Тајанијево понашање, барем што се мене тиче, неће проћи тек тако“, казала је Ружа Томашић за „Индекс“.

KOMENTARI25 коментара

 1. Gardista says:

  Ruzo, zaboravlas na Srbe iz RSK koji su ginuli i na kraju mucki proterani i poubijani sa svojih vekovnih ognjista iz Dalmacije...Ne bi vi nista uradili sa fasistima jer su za razliku od vas oni imali ljudskosti, dok ste vi bili i ostali zedni prolivene krvi. Zao mi je proteranih talijana i zelim im brz povratak na svoje.

 2. E.Lirsch says:

  Nije mlogo drpav, ce gi izdrzite. BECKI konjusari bili i ostali.

 3. Lazar says:

  Budući da su se i Slovenci i Hrvati pokazali krajnje nezahvalni što srpske brigade otele Italijanima Dalmaciju i Istru i poklonile njima, nezahvalnim, iz sveg srca i iz dna duše navijam da Italijani povrate te, greškom otete teritorije... Viva Spalato libere!!!

  • Rusofil says:

   A, di ces sad, ne mos vise ni priko mora?

 4. Velika Metla says:

  Никаквог ревизионизма ту нема! Чињеница је да сте ви јанези,а ПОГОТОВО усташе,били и остали,коњушари,слуге нациста! Истра и Далмација НИСУ НИКАДА припадале рватској,НИКАДА! И уместо да усташе буду кажњене за сва злодела и слугерањство нацистима,они бивају од ћопавога и комуњара награђени с Истром и Далмацијом!

 5. Komsija says:

  Ako nema Broza i Jugoslavije, onda nema ni Istre i Dalamcije.

 6. Branicevac says:

  Ovo je najbolja vest u zadnjih 50godina.Srbija CE konacno da dobije granicu sa Italijom sa jednom ozbiljnom drzavom.

 7. Komsija says:

  A priznali ste Kosovo, to nije bio revizionizam ustaske desnice! Ima Italijani da vas pobacaje u more, ko vi srpske vaterpoliste! Priblizava se Oluja na morskome plavom zalu!

 8. Stara Drtina says:

  Daj Boze da Italija dobije celu Dalmaciju i Istru nazad. Oteto prokleto! Stici ustashe Bozija pravda za genocid, plkacku,teror i otimanje tudje imanje. Do godine u Srpskom Kninu.

 9. Kulak says:

  Genocidni još nisu platili ali će platiti cenu za Jasenovac.

 10. Ivan Grozni says:

  Tako ti je to,kad falsifikator optuzi falsifikatora. Rece Oicula da su hrvatske trupe uz pomoc italijanskih anti fasista oslobodili Istru. Hrvatska osim ustasa gotovo da i nije imala antifasiste sve do 1944 godine kad su mnogi iz domobrana i ustasa presli u "partizane'. Licke i crnogorske brigade su bile nosioci borbe na tim podrucjima. U Srbiji su regrutovani srpska omladina da oslobadja Istru i Dalmaciju. Setite se parole "zivot damo Trst ne damo" koja je i do sezdesetih godina mogla da se vidi po Beogradu. Sad kad dodju vlasnici hotela i vila i pocnu da traze svoju imovinu Hrvatska ce morati da bankrotira.

  • Karital says:

   Netko bi mogao pomisliti da je to istina?

 11. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Tako je, samo šutni KROmanjonskog pekinezera ako laje.

  • ralence says:

   Фашизам још траје у ткз држави Хрватској.они нису заслужили да имају тако лепо море. Ко је за независност Истре,Рјеке и Далмације нека подигне три прста у Скупштини Србије. Само Срби могу да одређују даљу судбину тих крајева јер су их ослободили у два рата.

 12. Sloba says:

  Italija da povrati svoju teritoriju takodje Austrija i Madjarska bez Republike Srpske pa da malo ispeglamo granice sa njima i konačno mir ...

  • ralence says:

   Почетком Великог Рата Италија је била неутрална. Енглези и Французи да би је приморали на своју страну обећали су јој као ратни плен Тирол, Венецију,Трст,Истру и добар део Далмације са неким Острвима. Све те територије су биле под Аустриском управом док је Мала Хрв@тска и Славонија биле под Мађарском управом. У то време већина Далматинаца су се осећали као Далматинци а не Хрвати као засебна национална група. После мобилизације Италијанска Војска поседа Алпске врхове на Северу према Аустриским положајима близу старе границе према Венецији и Трсту. За све време ратовања Италијани нису имали много успеха и за то време изгубили су око милион убијених војника и велики број рањених. Крије се да је Генерал Бороевић Србин по рођењу био највише заслужан за победу над Италијанима. Он је био главни командат на том фронту са војницима који су били мобилисани већином из Б&Х Срби и Муслимани. Генерал Бороевић је био веома цењен од својих војника који су се борили за њега и веровали су му на реч. Да он није зауставио Италијане данас не бих постојала Словенија и Хрватска.

 13. Dalimil says:

  Kad se vrate Srbi i Italijani u Dalmaciju, Slavoniju, Isteriju, liku,Kordun, Baniju, Žumberek I Hrvacku, Di će preostali rvati? U Jasenovac. Da se pokaju.

  • joca says:

   hrvatska priznala kosovo, a sada Srbija da priyna Istru i dalmaciju kao italijanske zemlje-pod hitno

 14. Maksa says:

  Ljudi traze svoje, pre 1918 je bilo njihovo, pa su Srbi to osvojili i dali Rvatima. Tu smo mi Srbi mnogo pogresili i sad je red da se to vrati Italijanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u