Први човек СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА изнео НАЈНОВИЈИ ПРЕДЛОГ за решење KОСОВА!

Prvi čovek SLOBODANA MILOŠEVIĆA izneo NAJNOVIJI PREDLOG za rešenje KOSOVA!

21 decembra 2018

Još uvek rešenja za problem Kosova nema ni na vidiku, ipak nekadašnji savetnik Slobodana Miloševića Vladan Kutlešić ima zanimljiv predlog za rešenje problem Kosova.

Profesor prava na Univerzitetu „Union Nikola Tesla“, nekadašnji profesor Fakulteta političkih nauka i specijalni savetnik Slobodana Miloševića Vladan Kutlešić, komentarisao je za nedeljnik Ekspres dokument koji je premijer takozvane Republike Kosovo Ramuš Haradinaj podelio ambasadorima zemalja Kvinte kao platformu za dijalog s Beogradom.– Najpre da razjasnimo, reč je o vrlo ozbiljnom dokumentu. Po jeziku i tehnologiji vidi se da se zasniva na njihovom pravu. Ono polazi od pojedinačnih slučajeva i tako stvara principe – rekao je Kutlešić, a zatim izneo svoju viziju rešavanja problema na Kosovu.

– Idealno bi bilo kada bismo za sever Kosova izdejstvovali status Severne Irske. Svima treba da bude jasno da u toj podeli uloga Srbi nisu Englezi, već Irci, a da su karte u rukama Engleza, odnosno Albanaca – rekao je on i dodao:

– U predlogu Haradinaja prepoznatljiv je modalitet iz Sporazuma na Veliki petak, koji su pre 20 godina potpisale Severna Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo, koji je prekretnica u ustavnoj teoriji i praksi. Ako ima političke volje i veštine moguće je da Srbija ovde ima prostor za pregovore – rekao je.

Podsetimo Sporazum na Veliki petak ili Sporazum iz Belfasta potpisan je 1998. godine i odnosi se na rešavanje statusa Severne Irske između Republike Irske i Velike Britanije, odnosno katolika i protestanata. Radi se o kompleksnom sporazumu, koga čine dva osnovna dokumenta i veliki broj sprovedenih sporazuma.

(Srbija Danas)

KOMENTARI12 komentara

 1. trikornjanin says:

  Tesko mi je da razumem ove vrlo ucene ljude kada pisu o prostim stvarima. Zar njemu nije jasno da siptari na zasluzuju da zive sa srbima i da izmedju njih i nas mora da postoji vrlo, vrlo ostra granica poput nekadasnjeg berlinskog zida. Oni su zlo koje svoje pipke pokusava da rasiri po citavom svetu a sto je najgore toliko su glupi da to nije normalno. Posle 1999. godine ni jedna vlada koja je bila na celu Srbije nije forsirala pitanje rezolucije 1244 a sada kao podaju u nesvest od srece jer treba da se pise nova rezolucija. Verovatno onakva da bi se ostvario san pojedinaca kako ce resiti pitanje Kosova. I sta bi sa sudom za ratne zlocine OVK, sta bi sa povratkom proteranih sa KiM i sa ljudskim pravima. Zar postoji jos neko u ovoj zemlji a da nije shvatio koliko je foliranja na sve strane i od nasih i od stranaca.

  • Marko says:

   Pa nek taj poltron iz kruga dvojke preseli u Pristinu...ionako je na njihovom platno. Spisku.

 2. Cp6a says:

  Kakve si savetnike imao, tako si i završio.

 3. Lazar says:

  Sve bi bilo u redu kada bi šiptari i njihove gazde amerikanci poštovali ikakav dogovor, bilo usmeni bilo pismeni.

 4. Budi Bog s nama says:

  Ovaj mali retortičar je odvratan, taj svojevremeno čak ni tata Miloševiću nije pomogao kada svmo već kod toga. Taj mali je baš namazano burence, kakvi bre englezi, kakva severna Irska, ujedinjeno kraljevstvo, e za koga se meni odbija od plate, taj stvarno može slobodno da lupa a onda cimne rakijicu i uzme mikrofon da otpeva neki turbo folk, pa dajte ga onda u zvezde granda. Strašno, draži mi je Hardi i njegova kama, nego ovaj pajac na dvoru cara Murata.

 5. Slobodanka says:

  Taj sporazum "na Veliki petak" je trojni između U.K. (Velike Britanije), Severne Irske i Republike Irske. Ispada da umesto U.K. u sporazumu koji bi se odnosio na nas treba da stoji država SAD. Ostrvo Velika Britanija i ostrvo Irska su dva susedna ostrva u Atlantiku i spaja ih (ili razdvaja ih) uži moreuz "Severni prolaz", zatim manje Irsko more i opet moreuz Svetog Đorđa. Neka nas podseti i lepo nam objasni KAKO SU DRŽAVA SAD I DRŽAVA SRBIJA POSTALI GEOGRAFSKI SUSEDI??? Ili naš budući sporazum treba da bude četvorni pa da u njemu stoji i Albanija? To sve naravno ne ide, ali bar dokazuje tragikomediju o umešanosti velikih sila i njihovim geostrateškim interesima šta se nastoji sakriti. Zatim pre ovog sporazuma na Veliki petak iz 1998 godine postojao je još jedan važan sporazum nastao posle Irskog rata za nezavisnost poznat i kao Anglo-irski rat od 1919. do 1921. godine. Rat se vodio u Irskoj između irskih nacionalista okupljenih u Irsku republikansku armiju (IRA) na jednoj, i britanskih vojnih, policijskih i paravojnih formacija te unionističkih milicija na drugoj strani. Uzroci sukoba su bili u višedecenijskom nezadovoljstvu većine irskog (katoličkog) stanovništva britanskom vladavinom. Podela Irske je nastala 1920, sa primenom od 1921 godine. Tadašnji anglo-irski sporazum napravljen je tako da Severna Irska tj. ta manja teritorija irskog ostrva dobija pravo da se odvoji od velikog ostatka Irske i da ostane u sastavu Ujedinjenog kraljevstva. Srbija ne može da se poredi sa Irskom jer Albanija kad se usuđuje da ratuje protiv Srbije. Albanci se usuđuju da ratuju protiv Srbije za teritorije samo kad su podržani sa drugim velikim silama. Zatim Albanci su se u kontinuitetu doseljavali na Kosovo da bi najpre po osnovu brojnosti stvorili kapacitet za secesiju i zatim kao nacionalna manjina odraljuju separatizam, ali uz podršku NATO-a. Važno je i ovo kako se Albanija koja je nastala tek 1913 godine, a ne bi nastali ni tada da nisu četiri balkanske države pokrenule oslobodilački prvi balkanski rat, i da nakon toga nije bilo mešalja i ticaja velikih evropskih sila da se napravi i Albanija, kako se onda Albanija može porediti sa Ujedinjenim kraljevstvom Velika Britanija? ... U Rezoluciji 1244 npr. u članu 10 stoji "pri čemu će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije" , a to sada znači u okviru Republike Srbije. To su naše karte i ne može da tvrdi da sve karte su u rukama Engleza i Albanaca. O, ovaj "mislilac" kao da se puta na Zapad nikako ne odriče i onda ćuti o Rezoluciji 1244, o našem Ustavu, itd.

  • Slobodanka says:

   Ispravke: odrađuju, ... mešanja i uticaja,,,

 6. deda mraz says:

  sljam komunisticki

 7. deda mraz says:

  Sada kad se dobro razmisli postaje jasno da su komunisti zajedno sa nasim dusmanima ovo unapred dogovorili jer su siptari mogli Srbe isterati sa severa kada se vojska povukla medjutim nisu posto m je to trebalo za ovo sto se sada desava tj. mi damo vama sever a vi nama drzavu i ti ce tako i biti a ovaj bilmez sto je sada predsednik je bio u toj vlast koja je tada ovo sve dogovorila.

  • Miraš says:

   Ne, nego Kosovo i Metohija je strateški veoma važan prostor, izgleda najznačajniji od prostora cele bivše Jugoslavije. Baš taj prostor su hteli. Možda su samo zbog značaja tog prostora Šiptari na KIM dobili podršku SAD i NATO-a još pre vojne intervecije protiv SRJ. Tada 1999 godine oni su već planirali osvajanje Sirije a i preuzimanje Krima zbog kontrole nad Crnim morem i crnomorskim regionom. Tada 1999 godine da je agresija NATO-a nastavljena još godinu dana onim intenzitetom i očigledno bez ičije strane pomoći šta bi ostalo od Srbije? Nego posle je nastao još veći problem što su režirali i 05 Oktobar i od tada imamo ekipe na vlasti koje znaju samo onako i onoliko kako im zapadni gazda kaže. Da nisu napravili 05. Oktobar i doveli totalne poslušnike moguće je da KIM danas ne bi stajalo ovako loše, itd. Milošević nas je bar probudio šta je Kosovo, a ovi što su došli kasnije imaju zadatak da to kod nas uspavaju. Imam utisak da se okupatori boje buđenja celog naroda, nikako im ne odgovara baš naše proleće. Evo dalje zašto. ... "Sa Kosova i Metohije se može intervenisati u skoro svim pravcima i time uticati na bezbednost celog Balkana." ... "Jovan Cvijić o Centralnoj oblasti i Teritorijalnom jezgru Balkana. Centralna oblast je četvorougao Niš-Sofija-Skoplje-Kosovska Mitrovica, a Teritorijalno jezgro, najgrublje opisujući, obuhvata područje u trouglu Bujanovac-Skoplje-Uroševac. Sa poznavanjem ovog Cvijićevog stanovišta postaje jasnije zbog čega su Amerikanci čuveni Bondstil smestili baš u Uroševac. Ispostavlja se da su oni čitali (Jovana) Cvijića, sasvim je moguće i (Milomira) Stepića, ali to, nažalost, ne čine naši političari." Najbolje pronađite kroz internet ceo tekst: "Bondstil je dokaz da su Amerikanci čitali Cvijića, možda i Stepića, ali ih naš vrh ne čita"

  • Miraš says:

   Koliko im je važan ceo taj prostor koji je znao da proceni i opiše i Jovan Cvijić? Pre makedonskog referenduma Makedoniju su posetili: Stoltenberg, Merkelova, Johanes Han, Mogerinijeva, Džejms Matis, a Makron im je izgleda samo poslao video poruku. Gotovo svi su tada pričali o ruskoj opasnosti po Makedoniji, a nisu bili iskreni da kažu šta oni hoće i otkud stigoše u tolikom broju čak i Matis iz Amerike.

   • ilija trbojevic says:

    slobo slobodo ti si zamenijo svog oca tita da sve raspodas sto je srbin stekao nek ti bog sudi necu ja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *