ПРВИ ИЗВЕШТАЈ МИРОСЛАВА ЛАЗАНСКОГ ИЗ СИРИЈЕ: Ево шта је видео у руској војној бази!

PRVI IZVEŠTAJ MIROSLAVA LAZANSKOG IZ SIRIJE: Evo šta je video u ruskoj vojnoj bazi!

24 oktobra 2015

Russian warplanes at an airfield near LatakiaPiše: Miroslav Lazanski

Ministarstvo odbrane Rusije organizovalo je prvu posetu stranih novinara ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim u Siriji. Specijalni let avionom“ tu-154″ trajao je skoro sedam časova, sa međusletanjem u bazi Mazdok radi tankiranja goriva. Posle se letelo preko Kaspijskog mora, kroz vazdušni prostor Irana i Iraka. U avionu je bilo desetak ruskih novinara, po jedan američki, kineski,francuski, japanski i nemački, te izveštač „Politike“.

Niko nije pokrenuo temu šta je to, dan pre, hitno dovelo sirijskog predsednika Bašara el Asada u Moskvu i šta mu je Vladimir Putin rekao.

Po mojoj proceni, Putin je saopštio Asadu da njegova vojska mora brže da dejstvuje i da ruska avijacija neće poletati zbog trojice terorista u nekoj zgradi. Sirijska vojska mora da odradi kopnene operacije, ali je pitanje da li se tim vojnicima gine pošto verovatno misle da će im Rusi odraditi ceo rat iz vazduha. Druga moguća tema razgovora Putina i Asada u Kremlju jeste sa kojim bi to opozicionim snagama Asad pristao da razgovara kad je budućnost Sirije u pitanju. Dolazak Asada u Moskvu njegov je prvi izlazak iz Sirije posle 2011. godine.

U jutarnjoj izmaglici, ruski borbeni avioni postrojeni su na stajankama, transportni „iljušini-75“ sleću, a dva borbena helikoptera „Mi-24” neprekidno vise u vazduhu patrolirajući i osmatrajući teren oko baze. Naoružane „umerene“ opozicije ima svuda, a pripadnici Islamske države bili su u jednom momentu oko 40 kilometara od baze.

Rusi su došli da ostanu

Ono što baza Hmejmim odaje na prvi pogled jeste da su Rusi ovde došli da ostanu duže. Piste i stajanke su sređene, za lovce S-30SM izgrađena je posebna stajanka, komandni toranj aerodroma obnovljen je i moderan, nizovi kontejnera za stanovanje oficira, podoficira i vojnika, kuhinje, trpezarije, parking prostori za borbena i neborbena vozila, magacini…Grade se nove zgrade, obnavljaju stare i zapuštene, asfaltiraju se saobraćajnice, inženjerija radi punom snagom. Na posebnoj stajanci jedan protivpodmornički „Il-18”, što znači da Rusima u Sredozemlju ne treba nosač aviona, imaju Siriju.

Na zemljanim uzvišenjima unutar baze raspoređena je baterija raketnog sistema pancir. Malo dalje je radar tipa P-35, a čini mi se da sam video i sistem „krasuha“. U voznom parku ima na stotine kamiona, dvadesetak oklopnih transportera BTR, džipova „tigar“.

Pripadnici ruskog vazduhoplovstva nose kaki uniforme, zapravo neku polunarandžastvu boju, mogu da nose i kratke pantalone, dok je SPECNAZ obučen u kamuflažne uniforme prvi put viđene na Krimu prošle godine. Tenkove nisam primetio, ako ih ima ukopani su u sistem odbrane baze.

Intenzitet letenja, bio je barem do 14 sati, „normalan“ za ratne prilike. Poletela su četiri bombardera „Su-24″, šest jurišnika „Su-25″, četri bombardera „Su-34″ i dva lovca „Su-30SM“. Istovremeno su sletela dva transportna „iljušina-75″ i jedan „ruslan“. Po mojoj proceni, ruski piloti u bazi Hmejmim imaju u proseku najmanje po dva „izlaza“ dnevno, što obezbeđuje dosadašnji broj borbenih naleta. Broja aviona uglavnom se poklapa sa brojem letelica koje su Amerikanci ustanovili svemirskim izviđanjem.

Ruska vojna saopštenja, a portparol Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov danas je ovde u Siriji, uglavnom se svode na broj ruskih naleta i koji su ciljevi pogođeni. Što se tiče kopnenih operacija, sirijska vojska oprezno napreduje pokušavajući da prvo odmakne snage Islamske države i naoružane opozicije od tursko-sirijske granice, a zatim ih raseče i satera u „kotlove“, kao što je to bio model opkoljavanja u istočnoj Ukrajini. Videćemo da li to jednostavno Sirijci žele da kopiraju taktiku Donbasa i je li to uopšte moguće u Siriji. Mislim da će pripadnici Islamske države izbegavati veću koncentraciju svojih snaga, slično će postupati i snage naoružane opozicije.

Najžešće borbe se i dalje vode u provincijama Idlib i Alepo. Rusi će verovatno povećati nelet svojih pilota, ali bez pomoći Iranaca sirijskoj armiji na kopnu biće vrlo teško u kopnenim borbama. Zauzimati srušene gradove kao što su Alepo i Homs, znači borbu za svaku zgradu, za svaki sprat, tu se svaki branilac lako skriva u ruševinama i napadač mora da ima barem četiri do pet puta više snage od onoga koji brani.

Ostatak teksta možete pročitati u štampanom izdanju „Politike“.

(Politika, Pravda)

KOMENTARI4 komentara

 1. marko says:

  Zgrade se nikad ne zauzimaju po meni to je teska POGRESKA BILO KOJE VOJSKE SVETAA. oPKOLI SE CETVRT dobro ukopa sira okolina dobro zastite vojnici pancirima i oklopna kola tekucim oklopima te presece opskrbe hrane bez hrane pojedinac i pica ne moze reagovati adekvatno osim nekontrolirano glad tera u predaju ako ne onda se likvidira. A avijacija samo moze preciznim i teskim klaster bombama ili pogodcima unistiti zgrade i doslovce je sravniti da 100 terorista uopste ne moze delovati i gadati iz zgrada. Takoder i pozicije na brdima se gadaju precizno bombama iz vazduha tos s buratinima i topnistvom jakom artiljeriijsko m i kombinovanom vatrom pozicije na brdima uniste sve mete i onda pesadija cisti snajperima ostatke tako po meni se zrtve medu vojnicima izbegnu kakve gradskE cetvrti i rizik ulAska u bliski sukob u gradovima CISTA LUDOST

 2. Igor-Pančevo says:

  Potpuno se slažem sa Markovim komentarom .

 3. ZIka says:

  lepo zvuci teoretski, u praksi se stvari iskomplikuju, bar po mom iskustvu....

 4. zed says:

  Marko tako su razmišljali i u Lenjingradu i Staljingradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *