ПРВИ СНИМЦИ ПУТИНОВЕ ТВРЂАВЕ НА АРKТИKУ! Ово је НАЈМОЋНИЈА руска база НА СЕВЕРУ и уопште НИЈЕ СЛУЧАЈНО ОВДЕ ПОДИГНУТА!

ПРВИ СНИМЦИ ПУТИНОВЕ ТВРЂАВЕ НА АРKТИKУ! Ово је НАЈМОЋНИЈА руска база НА СЕВЕРУ и уопште НИЈЕ СЛУЧАЈНО ОВДЕ ПОДИГНУТА!

7 априла 2019

Руска војска увелико ради на побољшању инфраструктуре на Арктику, оснивају се нове базе и уређују старе. Министарство спољних послова објавило је снимак дроном технолошки најнапредније и у исто време најсеверније војне базе смештене у Јакутији.

База названа „Северна детелина“ оперативна је од 2015. године и тамо борави око 250 војника. Налази се на острву Kотелни, вероватно на најмање гостољубивом подручју на планети, а ближе је Аљасци него Москви.Изграђена је у облику три листа, а захваљујући напредној технологији, омогућен је лагодан боравак у бази без утицаја на животну средину. Има залиха за годину дана, у случају најгорег сценарија.

Ово је једна од три нове руске базе изнад 75. паралеле и део је руског пројекта којим Москва жели да потврди своју војну снагу широм арктичке обале.

Руска војска наводи да је у последњих шест година изградила 475 војних локација које се протежу од западне границе Русије па све до Беринговог мореуза на истоку. База има стамбене и пословне блокове који су међусобно повезани, а 20-ак метара од центра базе налази се и мала православна капела.

База је опремљена одбрамбеним ракетним системима и системом средњег домета „Панцир“ који је прилагођен леденим условима и до минус 50 степени.

Мисија базе је да заштити руске интересе на подручју које брзо постаје геополитичко жариште сукоба јер отапање леда овде ослобађа приступ великим природним ресурсима, пре свега нафти и гасу до којих ће сви желети да дођу.

Процене говоре да Арктик има 22 одсто неоткривених конвенционалних залиха нафте и природног гаса на свету. Такође, ту су и велике залихе минерала и ретких метала.

KOMENTARI3 коментара

  1. Budi Bog s nama says:

    Znači svi hrlimo za gas i naftu? To podiže ekonomiju i jača borbenu gotovost jedne zemlje? Aha kapiram i vidim da Putin pobeđuje u svemu.

  2. samostalan says:

    Putin je vec isplanirao gde ce se skloniti kad Rusija bude unistena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u