ПРВИ СНИМЦИ ПУТИНОВЕ ТВРЂАВЕ НА АРKТИKУ! Ово је НАЈМОЋНИЈА руска база НА СЕВЕРУ и уопште НИЈЕ СЛУЧАЈНО ОВДЕ ПОДИГНУТА!

PRVI SNIMCI PUTINOVE TVRĐAVE NA ARKTIKU! Ovo je NAJMOĆNIJA ruska baza NA SEVERU i uopšte NIJE SLUČAJNO OVDE PODIGNUTA!

7 aprila 2019

Ruska vojska uveliko radi na poboljšanju infrastrukture na Arktiku, osnivaju se nove baze i uređuju stare. Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je snimak dronom tehnološki najnaprednije i u isto vreme najsevernije vojne baze smeštene u Jakutiji.

Baza nazvana „Severna detelina“ operativna je od 2015. godine i tamo boravi oko 250 vojnika. Nalazi se na ostrvu Kotelni, verovatno na najmanje gostoljubivom području na planeti, a bliže je Aljasci nego Moskvi.Izgrađena je u obliku tri lista, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji, omogućen je lagodan boravak u bazi bez uticaja na životnu sredinu. Ima zaliha za godinu dana, u slučaju najgoreg scenarija.

Ovo je jedna od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i deo je ruskog projekta kojim Moskva želi da potvrdi svoju vojnu snagu širom arktičke obale.

Ruska vojska navodi da je u poslednjih šest godina izgradila 475 vojnih lokacija koje se protežu od zapadne granice Rusije pa sve do Beringovog moreuza na istoku. Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a 20-ak metara od centra baze nalazi se i mala pravoslavna kapela.

Baza je opremljena odbrambenim raketnim sistemima i sistemom srednjeg dometa „Pancir“ koji je prilagođen ledenim uslovima i do minus 50 stepeni.

Misija baze je da zaštiti ruske interese na području koje brzo postaje geopolitičko žarište sukoba jer otapanje leda ovde oslobađa pristup velikim prirodnim resursima, pre svega nafti i gasu do kojih će svi želeti da dođu.

Procene govore da Arktik ima 22 odsto neotkrivenih konvencionalnih zaliha nafte i prirodnog gasa na svetu. Takođe, tu su i velike zalihe minerala i retkih metala.

KOMENTARI3 komentara

  1. Budi Bog s nama says:

    Znači svi hrlimo za gas i naftu? To podiže ekonomiju i jača borbenu gotovost jedne zemlje? Aha kapiram i vidim da Putin pobeđuje u svemu.

  2. samostalan says:

    Putin je vec isplanirao gde ce se skloniti kad Rusija bude unistena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *