Пржена храна дуплира ризик од малигних болести

Пржена храна дуплира ризик од малигних болести

18 априла 2018

РИЗИК за настанак карцинома јајника и материце удвостручава се код жена које свакодневно једу храну припремљену на високим температурама као што је помфрит или чипс, тврде холандски истраживачи.

Након једанаестогодишњег истраживања у којем је учествовало 120.000 испитаница, научници Универзитета у Мастрихту су установили да се то дешава због утицаја акриламида, хемијских једињења која настају приликом пржења и печења разних намирница. Повећање ризика за настанак карцинома због наведених узрока установљено је код жена које су дневно уносиле више од 40 микрограма акриламида. Стручњаци су, иначе, и раније сумњали да постоји опасност од акриламида, али за то нису имали доказ. Сада је и званично доказана веза између ових једињења у исхрани и повећања ризика за карцином.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u