ПУКАО САВЕЗ!? НАТО и Америка се разишли због ракета

ПУКАО САВЕЗ!? НАТО и Америка се разишли због ракета

7 фебруара 2019

Руководство НАТО алијансе је заинтересовано за одржавање Споразума о ракетама кратког и средњег домета (INF) и за привлачење нових земаља да учествују у њему, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у интервјуу за немачки лист Westfalische Rundschau.

Током разговора, Столтенберг је оптужио Русију за непоштовање INF-а и позвао је да се врати испуњењу Споразума у року од шест месеци (претходно су САД дале Русији исти рок). Он је истакао да ће НАТО наставити да ради на очувању споразума и да ће истражити релевантне иницијативе.„Русија је у више наврата изразила незадовољство INF-ом, јер забрањује развој оружја које су развиле земље попут Кине, Индије, Пакистана или Ирана“, сматра генерални секретар НАТО-а. Међутим, по његовом мишљењу, таква ситуација није разлог да се раскине споразум, већ разлог за јачање споразума и привлачење више земаља у њега.

У јесен, Сједињене Државе су објавиле своју намеру да се повуку из INF-а, оптужујући Русију да га крши. 2. фебруара истекао је ултиматум Вашингтона у којем је тражено да Русија уништи земаљске ракете 9М729, које према тумачењу САД и НАТО алијансе крше споразум. Процес повлачења Сједињених Држава из споразума траје неколико месеци. Русија пориче све оптужбе за кршење INF-а, а председник Владимир Путин упозорио је реципрочне мере Москве на одлуку Американаца.

Истовремено, амерички председник Доналд Трамп, у својој поруци Конгресу, дозволио је могућност да се након INF-а може разрадити нови споразум, који би укључивао и друге земље осим Сједињених Држава и Русије, посебно Кине.

(Правда)

KOMENTARI2 коментара

  1. Slobodanka says:

    Stoltenberg radi prljavu zamenu teza, sporazum INF prva je prekinula Amerika VODEĆA ČLANICA nato-a. On mora da radi za onog ko ga plaća, a 75%NATO-a finansira SAD. To radi zato da Evropljani ne progledaju, a ako progledaju NATO u Evropi može da kupi prnje brže nego nekad iz Francuske. U duhu Stoltenbergovog razmišljanja: Zašto Amerika nije jačala taj sporazum, nego ga je raskinula? ... Tramp smatra da nakon raskinutog INF-a može da se razradi novi sporazum, koji bi uključivao i druge zemlje osim SAD i Rusije, posebno Kine. To će teško ići jer npr. Kina, Iran i druge zemlje trenutno imaju sasvim drugačije potrebe u odbrani. Ne može SAD ceo svet da svede na zajednički imenitelj: Evropu,Rusiju, Bliski istok i posebno Iran, Kinu, a još pritom najbliži američki saveznici u Evropi postali su žrtveni jarac američke politike u celom svetu. Nakon INF-a evropljani će da razmišljaju: Plaćamo sve više da bi nam bilo sve gore! Čak najverovatnije počeće da razmišljaju od novaca koje treba da izdvoje, ali nebitno je i to, jer počeće da misle i skroz će im se razdaniti pred očima. Zatim zašto bi zbog američke raketne baze u Rumuniji ili Poljskoj u istočnom delu EU-rope slično tako sutra trebalе da budu ugrožene srednjevropske, zapadnoevropske, itd. države? Ovo bolno pitanje tek počinje da ključa u Evropi. NEZVANIČNO POČEO JE RASPAD OVAKVE NATO ALIJANSE.

  2. fioka says:

    Ma kakvi pukao, svako ima svoja zaduženja i svako se drži svoje uloge u ovoj pozorišnoj predstavi, a cilj je tzv "obuzdavanje Rusije"...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u